Γιατί η Νιγηρία κατέστρεψε ένα εκατομμύριο δόσεις εμβολίου AstraZeneca

Οι δόσεις είχαν λήξει- γιατί οι αρχές επέλεξαν να τις καταστρέψουν μπροστά σε δημοσιογράφους και αξιωματούχους.
.
.
AFOLABI SOTUNDE via REUTERS

H Νιγηρία κατέστρεψε την Τετάρτη πάνω από ένα εκατομμύριο δόσεις εμβολίου της AstraZeneca που είχαν λήξει σε μια προσπάθεια να πείσει τους προβληματισμένους πολίτες της πως έχουν τεθεί εκτός κυκλοφορίας.

Η καταστροφή τους έλαβε χώρα πάνω από μια εβδομάδα αφού οι υγειονομικές αρχές είπαν ότι κάποιες δόσεις Covid-19 που είχαν δωρίσει πλούσιες χώρες της Δύσης είχαν διάρκεια «ζωής» που άφηνε περιθώριο μόλις μερικών εβδομάδων για τη χορήγησή τους. Το Reuters μετέδωσε στις 7 Δεκεμβρίου ότι περίπου ένα εκατομμύριο εμβόλια για την Covid-19 υπολογίζεται ότι είχαν λήξει τον Νοέμβριο στη Νιγηρία χωρίς να χρησιμοποιηθούν.

Σε χωματερή στην Αμπούτζα μπουλντόζα συνέθλιψε δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca που ήταν συσκευασμένες σε χαρτοκιβώτια και πλαστικές συσκευασίες, καθώς δημοσιογράφοι και αξιωματούχοι του χώρου της υγείας παρατηρούσαν.

Ο Φαϊζάν Σουάιμπ, εκτελεστικός διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, είπε σε δημοσιογράφους πως η έλλειψη προμηθειών εμβολίων στην ήπειρο είχε αναγκάσει τη Νιγηρία να πάρει τις δόσεις, γνωρίζοντας πως έληγαν σύντομα.

«Έχουμε αποσύρει επιτυχώς 1.066.214 δόσεις εμβολίων της AstraZeneca που είχαν λήξει. Τηρήσαμε την υπόσχεσή μας για διαφάνεια προς τους Νιγηριανούς. Η καταστροφή σήμερα είναι μια ευκαιρία για τους Νιγηριανούς να αποκτήσουν πίστη στο εμβολιαστικό μας πρόγραμμα» είπε ο Σουάιμπ.

AFOLABI SOTUNDE via REUTERS

Κυβερνήσεις ανά την ήπειρο, η οποία έχει πάνω από ένα δισεκατομμύριο κατοίκους, πιέζουν για περισσότερες παραδόσεις εμβολίων, καθώς οι ρυθμοί εμβολιασμοί είναι χαμηλότεροι από αυτούς σε πλουσιότερες περιοχές του πλανήτη. Τα χαμηλότερα επίπεδα εμβολιασμού δημιουργούν τον κίνδυνο υψηλότερων ποσοστών μολύνσεων και θανάτων από Covid-19, ειδικά καθώς εμφανίζονται νέες, ταχέως εξαπλωνόμενες παραλλαγές όπως η Όμικρον.

Ο υπουργός Υγείας της Νιγηρίας, Οσάγκιε Εχανίρε, έχει πει ότι η Νιγηρία δεν θα αποδέχεται πλέον εμβόλια με μικρή διάρκεια «ζωής», επικαλούμενος απόφαση προεδρικής επιτροπής.

Ο ΠΟΥ έχει πει ότι 12.971.729 δόσεις εμβολίου είχαν χορηγηθεί στη Νιγηρία ως τις 19 Δεκεμβρίου. Η πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής, με πληθυσμό που υπερβαίνει τα 200 εκατομμύρια κατοίκους, έχει καταγράψει 227.378 κρούσματα Covid-19 και 2.989 θανάτους από τότε που άρχισε η πανδημία.

Ειδικοί λένε πως η Νιγηρία χρειάζεται να τριπλασιάσει τους εμβολιασμούς της για να πετύχει τον στόχο της να εμβολιάσει πάνω από τον μισό της πληθυσμό μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Με πληροφορίες από Reuters

Δημοφιλή