Γιατί η Τουρκία θα επανέλθει ξανά σε επιθετική ρητορική;

η Ελλάδα θα πρέπει για όσο διάστημα διαρκεί η «κατάπαυση πυρός» να ολοκληρώσει όσο το δυνατόν ταχύτερα τα εξοπλιστικά της προγράμματα
FILE - Turkey's President Recep Tayyip Erdogan makes statements with Greece's Prime Minister Kyriakos Mitsotakis after their meeting at Maximos Mansion in Athens, Greece, on Dec. 7, 2023. Erdogan used a speech on human rights Saturday Dec. 9, 2023 to accuse the West of “barbarism” for its stance on the Israel-Hamas war and what he alleged was its toleration of Islamophobia. (AP Photo/Michael Varaklas, File)
FILE - Turkey's President Recep Tayyip Erdogan makes statements with Greece's Prime Minister Kyriakos Mitsotakis after their meeting at Maximos Mansion in Athens, Greece, on Dec. 7, 2023. Erdogan used a speech on human rights Saturday Dec. 9, 2023 to accuse the West of “barbarism” for its stance on the Israel-Hamas war and what he alleged was its toleration of Islamophobia. (AP Photo/Michael Varaklas, File)
via Associated Press

Είναι αδιαμφισβήτητο πως η ελληνική πλευρά επέλεξε την εφαρμογή μιας οικονομικίστικης λογικής, η οποία εφαρμόζεται λανθασμένα από την Δύση και εδράζεται στην πεποίθηση πως η εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ δύο δρώντων δύναται να συντελέσει στην σταθεροποίηση ενός γεωγραφικού συστήματος.

Κάτι τέτοιο αποτελεί ένα λογικό άλμα όταν αναφερόμαστε σε κράτη όπως η Τουρκία τα οποία δεν λειτουργούν με βάση τον οικονομικό και τον πολιτικό πυλώνα ισχύος, αλλά κυρίως υπό το καθεστώς των άλλων δύο πυλώνων ισχύος, τον πολιτισμικό και τον στρατιωτικό.

Η διακήρυξη φιλίας των Αθηνών που υπογράφηκε μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, επομένως, οδηγεί στο εύλογο συμπέρασμα πως οι δύο δρώντες επέλεξαν να εξαγοράσουν χρόνο, όμως μένει να διαπιστωθεί πως θα αξιοποιηθεί αυτό το διάστημα, κυρίως από την πλευρά της Ελλάδας.

Η Ελλάδα κακώς συμφώνησε στην σύναψη πολλαπλών συμφωνιών οικονομικής φύσεως, έστω και εάν αυτές εκτείνονται σε ζητήματα «χαμηλής πολιτικής». Οι συμφωνίες αυτές προσδίδουν διπλωματικό κεφάλαιο στην Τουρκία, ενώ υποτίθεται πως η Ελλάδα θα έπρεπε να επιδιώκει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απομόνωση της Τουρκίας.

Προφανώς, υπάρχει εξωτερική πίεση απέναντι στην Ελλάδα, κυρίως από την Γερμανία, κάτι που αποδεικνύεται και στο ζήτημα του Μπελέρη, αλλά και από πολλές δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων κατά περιόδους.

Για να γίνει κατανοητό όμως το πλαίσιο μέσα στο οποίο πραγματοποιήθηκαν αυτές οι συμφωνίες με την Τουρκία, αλλά και γενικώς η συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών, θα ήταν καλό να αναφερθούν οι κινήσεις της Τουρκίας στο πεδίο από την ημέρα των σεισμών που έπληξαν τις ανατολικές επαρχίες της μέχρι και σήμερα.

  • Τοποθέτηση Χακάν Φιντάν ως υπουργού εξωτερικών (ισλαμιστικά δίκτυα, μυστική διαπραγμάτευση, σχέσεις με Ιράν, αναμόρφωση ΜΙΤ).
  • Σταθερή άρνηση επικύρωσης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
  • Αύξηση του κύκλου εργασίας της βιομηχανίας οχημάτων της κατά 20%.
  • Τουρκικές εταιρείες ενέργειας ψάχνουν για επενδύσεις στην Ν.Αφρική – Αυξημένο δίκτυο διπλωματικού αποτυπώματος στην Αφρική.
  • Ανακοίνωση Ρωσίας πως η Τουρκία θα γίνει ενεργειακός κόμβος μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων στην Μαύρη Θάλασσα πιθανώς το 2024 ώστε να καταστεί η Τουρκία ο βασικός κόμβος της Ρωσίας προς την Ευρώπη.
  • Η Τουρκία αυξάνει την μεταφορά εμπορευμάτων διπλής χρήσης, δηλαδή που μπορούν να αξιοποιηθούν και στην πολεμική βιομηχανία, προς την Ρωσία, σε 45 κατηγορίες προϊόντων, αναγκάζοντας την Αμερική να στείλει δεύτερη φορά τον γραμματέα για τρομοκρατικές υποθέσεις και οικονομική πληροφόρηση.
  • Τούρκοι επιχειρηματίες στρέφονται στην Αίγυπτο μετά την κατάργηση της βίζας με 35 βιομηχανίες να δραστηριοποιούνται εκεί και να προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 3 δις οι επενδύσεις τους.
  • Ο Ερντογάν αναζητά κεφάλαια από το Κατάρ και τα ΗΑΕ προκειμένου να κατασκευάσει μεταφορικά δίκτυα όπως σιδηρόδρομο και οδικό δίκτυο μέχρι το λιμάνι της Faw στο Ιράκ και τον βορρά της Τουρκίας καθώς και σιδηρόδρομο στα Στενά του Βοσπόρου.
  • Στήριξη προς την Χαμάς, άρα το χερσαίο στρατόπεδο, αρνούμενη παράλληλα την διακοπή τροφοδοσίας φυσικού αερίου προς το Ισραήλ, παρά την απαίτηση του Ιράν.
  • Τα ΗΑΕ πολύ κοντά στο να αποκτήσουν μερίδιο σε λιμάνι της Σμύρνης με μια συμφωνία κοντά στα 500 εκατομμύρια δολάρια.
  • 23 Νοεμβρίου Αμυντική συμφωνία Τουρκίας – Ην.Βασιλείου όπου προβλέπεται συνεργασία των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών, κοινές ασκήσεις στην Μεσόγειο, κατασκευή κινητήρων για το εγχώριο τουρκικό αερομαχητικό Kaan όπως και πιθανή υποστήριξη για την απόκτηση Eurofighter. 1,6 δις οι εξαγωγές αμυντικών συστημάτων στην Τουρκία.
  • Επιθετική ρητορική απέναντι στην Γερμανία – έλεγχος ισλαμιστικών δικτύων στην Ευρώπη.

Το συμπέρασμα που γεννάται εάν ληφθούν υπόψη τα ανωτέρω, είναι πως η Τουρκία αποτελεί ένα παίκτη ο οποίος δεν έχει σταματήσει να κινείται σε περιφερειακό επίπεδο, με σκοπό να αυξήσει την γεωπολιτική επιρροή του και να πλασαριστεί καλύτερα από την Ελλάδα, εν μέσω καταιγιστικών εξελίξεων.

Επομένως, η Ελλάδα δεν είχε κανένα απολύτως λόγο να δώσει την οποιαδήποτε ευκαιρία στην Τουρκία να ενισχύσει περαιτέρω την φαρέτρα των κινήσεων της. Ειδικά δε, εφόσον οι Τούρκοι αναμένεται να επανέλθουν στην επιθετική πρακτική τους, εάν δεν ικανοποιηθούν πάγια αιτήματα τους. Η Τουρκία αντιλαμβάνεται τις διεθνείς σχέσεις υπό το νομαδικό πρίσμα της συνεχούς παρενόχλησης και πρόκλησης μικρών τετελεσμένων τα οποία αποκτούν καθεστώς πολιορκίας έναντι των αντιπάλων.

Συμπερασματικά η Ελλάδα θα πρέπει για όσο διάστημα διαρκεί η «κατάπαυση πυρός» να ολοκληρώσει όσο το δυνατόν ταχύτερα τα εξοπλιστικά της προγράμματα και την διπλωματική της ενίσχυση.

Δημοφιλή