Γιατί οι εναλλακτικές θεραπείες για τον καρκίνο κάνουν κακό στον οργανισμό αντί να θεραπεύουν

Μια καθηγήτρια έδωσε τα εξής παραδείγματα προϊόντων που μπορεί να επιβραδύνουν τις θεραπείες.
Teen00000 via Getty Images

Οι ασθενείς με καρκίνο θα πρέπει να ενημερώσουν τους γιατρούς τους εάν παίρνουν φυτικά προϊόντα επειδή μερικά από τα συστατικά θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τη θεραπεία τους, σύμφωνα με ένα συνέδριο σχετικά με τον καρκίνο.

Για παράδειγμα, τα χάπια με σκόρδο, τζίντζερ και τζίνγκο μπιλόμπα (βότανο), μπορούν να καθυστερήσουν την επούλωση τραυμάτων του δέρματος όταν εξαπλωθεί ο καρκίνος του μαστού.

Η Καθηγήτρια Ιατρικής και χειρουργός Μαρία Χοάο Καρντόσο, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι οι εναλλακτικές θεραπείες ή οι κρέμες βοτάνων λειτουργούσαν.

«Σε περίπτωση που έχετε αμφιβολίες, είναι προτιμότερο να μην πάρετε τίποτα από αυτά», είπε.

Prakaymas Vichitchalao / EyeEm via Getty Images

«Οι γιατροί πρέπει να είναι πιο πιεστικοί και να ρωτούν τους ασθενείς αν παίρνουν οτιδήποτε άλλο για τη θεραπεία του καρκίνου εν αγνοία τους», συμπλήρωσε στο BBC η Καθηγήτρια, επικεφαλής χειρουργός του μαστού στο Κέντρο Καρκίνου Champalimaud στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας.

Είπε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι ασθενείς να ελέγχονται πάντα από τους γιατρούς τους πριν θποωληθούν σε συμπληρωματικές θεραπείες για τύπους καρκίνων που έχουν εξαπλωθεί στο δέρμα.

Ο κίνδυνος είναι ότι πολλά προϊόντα από αυτάμπορούν να επηρεάσουν την ορμονοθεραπεία ή τη χημειοθερπεία και ορισμένα παρατείνουν τη διαδικασία πήξης του αίματος, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πληγές που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να θεραπευτούν και κατ′ επέκταση σε περισσότερες ουλές.

Η καθηγήτρια έδωσε τα εξής παραδείγματα προϊόντων που μπορεί να επιβραδύνουν τις θεραπείες:

  • πράσινo τσιρέτα

  • πύρεθρο

  • σκόρδο

  • τζίνγκο

  • πιπερόριζα

  • κράταιγος

  • αγριοκάστανο

  • κουρκουμάς

Το κοινό μήνυμα του Συνεδρίου είναι ότι πρέπει πάντα να είμαστε προσεχτικοί στο τι καταναλώνουμε, πόσω μάλλον όταν δίνουμε μάχη με μια τόσο σοβαρή νόσο.

Πηγή: BBC

Πήγαινε στην αρχική σελίδα