Γιατί οι οδοντίατροι είδαν περισσότερους ασθενείς με ραγισμένα δόντια κατά την πανδημία

Φέτος τα περιστατικά έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με την περασμένη χρονιά.
FG Trade via Getty Images

Ημικρανίες, κόπωση, αϋπνίες και ραγισμένα δόντια. Aυτές είναι μερικές από τις φυσικές παθήσεις που προκάλεσε το άγχος της πανδημίας του κορονοϊού, με την τελευταία ειδικά περίπτωση να προκαλεί ιδιαίτερα ανησυχία στους οδοντιάτρους, οι οποίοι επισημαίνουν πως η ζημιά που μπορούν να υποστούν τα δόντια μας δεν είναι καθόλου αμελητέα.

«Έχουμε παρατηρήσει μια αυξανόμενη ποσότητα σπασμένων δοντιών τους έξι τελευταίους μήνες και ο λόγος δεν είναι άλλος από τον κορονοϊό», δήλωσε ο Δρ. Πολ Κοσγκεριάν, χειρούργος στόματος από το Σαν Ντιέγκο.

Όπως ο ίδιος σχολιάζει, πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, η θεραπεία ενός ραγισμένου δοντιού την ημέρα ή κάθε δύο ημέρες ήταν φυσιολογική. Πλέον, δύο τουλάχιστον επισκέψεις ασθενών μέσα σε ένα 24ωρο είναι ο κανόνας. Τις χειρότερες μάλιστα μέρες, οι γιατροί μπορεί να κληθούν να αντιμετωπίσουν και πέντε τέτοιες περιπτώσεις.

Ο Ντέρεκ Πικ, επικεφαλής της Endodontics, στην ανατολική Αϊόβα, διαπίστωσε ότι τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, το γραφείο του ανέλαβε τη θεραπεία των διπλάσιων σπασμένων δοντιών σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες την περασμένη χρονιά.

«Δεν έχει κάνει ο κορονοϊός τα δόντια πιο εύθραυστα, αλλά το άγχος που γεννάται εξαιτίας όσων συμβαίνουν. Το τρίξιμο των δοντιών είναι συχνή αντίδραση του οργανισμού όταν αντιμετωπίζει μεγάλο στρες», είπε επίσης ο Πικ.

Πώς να σταματήσετε να το κάνετε

Η ενασχόληση με άλλες δραστηριότητες, όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός, το μασάζ, ο βελονισμός και η άσκηση γενικότερα, μπορούν να βοηθήσουν την κατάσταση και να κάνουν έναν άνθρωπο να χαλαρώσει.

Να σημειωθεί επίσης πως το σφίξιμο των δοντιών μπορεί να ευθύνεται και για άλλους μυϊκούς πόνους, που νιώθουμε για παράδειγμα στο κεφάλι και τον λαιμό.

«Η σωστή στάση του σώματος με μια ευθυγραμμισμένη σπονδυλική στήλη και ένα χαλαρό σαγόνι είναι τα κλειδιά για να αποφευχθεί οποιοδήποτε σφίξιμο και οι πιέσεις που συχνά ασκούνται στα σαγόνια, τα δόντια και την γνάθο σας», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Άλαν Γκλάσκιν, γιατρός οδοντικής χειρουργικής και πρόεδρος της Αμερικάνικης Ένωσης Ενδοδοντιστών.

Ο ίδιος επεσήμανε πως αν κάποιος συνηθίζει να σφίγγει τα δόντια του κατά τη διάρκεια της ημέρας, πρέπει αρχικά να προσπαθήσει να κατανοήσει τον τρόπο που κρατά το σαγόνι του.

Τα πάνω δόντια πρέπει να αγγίζουν τα κάτω μόνο όταν μασάμε, μιλάμε ή καταπίνουμε.

(Με πληροφορίες από CNN)

Δημοφιλή