ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
23/02/2020 14:16 EET | Updated 23/02/2020 14:21 EET

Γιατί πηγαίνει το Υπουργείο Τουρισμού στην Ομόνοια και πόσο θα κοστίσει

Η συγκατοίκηση με τον ΕΟΤ σε ένα κτίριο, ήδη έχει δρομολογηθεί.

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Αυτό είναι το κενό κτίριο στην Ομόνοια που άλλοτε λειτουργούσε ως εφετείο και τώρα προορίζεται να αποτελέσει τη νέα έδρα του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ.

Η μετεγκατάσταση του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ, είναι ειλημμένη απόφαση. Κι από δύο κτίρια που νοικιάζονται σήμερα, στη Λεωφόρο Αμαλίας 12 στο Σύνταγμα και στην οδό Τσόχα 7, στους Αμπελοκήπους, αντίστοιχα, θα συστεγαστούν σε ένα κτίριο, δύο βήματα από την Πλατεία Ομονοίας, επί της οδού Σωκράτους 65.

Το ακίνητο ανήκει στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών και μόλις υπογράφηκε η σύμβαση μίσθωσης μεταξύ του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη και του διοικητή και προέδρου του Δ.Σ. του Ταμείου, Ευάγγελου – Απόστολου Κωνσταντίνου.

Η διάρκεια της μίσθωσης του κτιρίου ορίζεται στα 30 έτη και το ετήσιο μίσθωμα θα αγγίζει τις 500.000 ευρώ. Αξίζει να επισημάνουμε, ότι αυτή τη στιγμή το Υπουργείο και ο ΕΟΤ, καταβάλλουν σε μισθώματα 1,8 εκατ. ευρώ ετησίως. Κατά συνέπεια θα εξοικονομηθούν αρκετά χρήματα.

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Το ακίνητο ανήκει στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών και το ετήσιο μίσθωμά του θα αγγίζει τις 500.000 ευρώ.

Πάντως, χρήματα θα απαιτηθούν για την πλήρη ανακαίνιση του ακινήτου, συνολικής επιφάνειας 10.247,01 τ.μ., καθώς είναι εγκαταλελειμμένο εδώ και 20 χρόνια. Αρχικά, λειτούργησε από το έτος 1961 έως το 1980 ως ξενοδοχείο (Ambassadeur), ενώ από το έτος 1981 έως το 2000, φιλοξένησε το Εφετείο Αθηνών.

Οσον αφορά στα χρήματα της ανακαίνισης και του εξοπλισμού, το Υπουργείο Τουρισμού ευελπιστεί να καλυφθούν με δωρεά ιδιώτη από τον τουριστικό χώρο. Πάντως, τα χρήματα δεν θα είναι λίγα, καθώς με πρόχειρους υπολογισμούς ίσως ξεπεράσουν τα 12-13 εκατ. ευρώ.

Η μετεγκατάσταση, εφόσον εξευρεθεί σύντομα ο δωρητής, ενδέχεται να πραγματοποιηθεί εντός διετίας και εφόσον πραγματοποιηθεί αναμένεται να καλύψει όλες τις αυξημένες λειτουργικές ανάγκες του Υπουργείου του και του ΕΟΤ, αναβαθμίζοντας παράλληλα και την περιοχή της Πλατείας Ομονοίας.