Γιατί δεν πρέπει να ξαναβγάλουμε ποτέ σέλφι στο γυμναστήριο

Δεν είναι τόσο «αθώες» αυτές οι λήψεις τελικά.
.
AJ_Watt via Getty Images
.

Αυτήν τη στιγμή, υπάρχουν 3,6 εκατομμύρια φωτογραφίες στο Instagram με το hashtag #gymselfie και ενώ αυτό μπορεί να φαίνεται σαν ένας ακίνδυνος τρόπος για να παρακολουθούμε την πρόοδό μας (στο γυμναστήριο), θα μπορούσαμε στην πραγματικότητα να προκαλούμε κακό εν αγνοία μας και ακόμη και να αποθαρρύνουμε άλλους να πάνε στο γυμναστήριο.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, σύμφωνα με μια έρευνα σε 1000 άτομα που πραγματοποιήθηκε από τους ειδικούς φυσικής κατάστασης στο Velotric, σχεδόν 1 στους 4 ανθρώπους αποφεύγουν να ασκούνται σε δημόσιο χώρο από φόβο μήπως μαγνητοσκοπηθούν ή φωτογραφηθούν για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τις γυναίκες κατά 50% περισσότερο από τους άνδρες.

Ετσι, ενώ μπορεί να τραβάμε «αθώες» φωτογραφίες, την ίδια ώρα μπορεί να κάνουμε τους ανθρώπους να φοβούνται μήπως γελοιοποιηθούν καθώς κάνουν workout.

Η έρευνα διαπίστωσε ακόμα ότι πάνω από ένας στους τρεις ανθρώπους (34%) αποφεύγουν να εργάζονται σε δημόσιο χώρο λόγω ανησυχιών για την εικόνα του σώματός τους, με τις γυναίκες να έχουν 56% περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να τους συμβεί αυτό.

Τα γυμναστήρια πρέπει να είναι πιο προσιτά σε όλους

Έρευνα από τη Samsung το 2021 διαπίστωσε ότι ένα εντυπωσιακό ποσοστό 83% των ανθρώπων αισθάνονται νευρικοί όταν πηγαίνουν στο γυμναστήριο και 50% εξ′ αυτών εκφράζουν ανησυχίες ότι θα κρίνονται από όσους βρίσκονται επίσης στο γυμναστήριο επειδή δεν είναι αρκετά σε φόρμα και δεν φαίνονται τόσο εύρωστοι όσοι οι υπόλοιποι.

Στην πραγματικότητα, το 30% των ερωτηθέντων παραδέχτηκε ότι ανησυχούσαν τόσο πολύ για όλα αυτά ώστε να ακυρώσουν τις συνδρομές τους.

Ο personal trainer Μπεν Κάρπεντερ μίλησε στο κανάλι του στο TikTok γι′ αυτούς τους φόβους που αναπτύσσονται στο γυμναστήριο λέγοντας πώς οι άνθρωποι δεν φοβούνται το γυμναστήριο («ένα άδειο γυμναστήριο στην πραγματικότητα δεν φοβίζει κανέναν»), αλλά, το αντίθετο, τον τρόπο που τους αντιμετωπίζουν οι άλλοι στο γυμναστήριο.

Συμπλήρωσε, δε, ότι παρ′ ότι αυτοί (οι τελευταίοι) κάνουν το γυμναστήριο να μοιάζει μια ιδιωτική λέσχη, στην πραγματικότητα δεν είναι και - άσχετα με το πως είσαι ή πόσα κιλά έχεις - έχεις το ίδιο δικαίωμα να βρίσκεσαι εκεί όπως ο καθένας.

Απευθυνόμενος στους συναδέλφους του εκπαιδευτές είπε, «ως βιομηχανία, αν νοιαζόμασταν για την υγεία των ανθρώπων, θα έπρεπε να καταβάλλαμε κάθε ιδιαίτερη προσπάθεια για να βεβαιωθούμε ότι όλοι αισθάνονται ευπρόσδεκτοι».

Ίσως την επόμενη φορά που θα πάμε στο γυμναστήριο, ας σκεφτούμε τους γύρω μας κι ας κρατήσουμε την εφαρμογή της κάμερας κλειστή.