Γιατί σήμερα οι φίλοι του Μπιτκόιν έχουν την καλύτερη δικαιολογία για να φάνε πίτσα

Γιατι γιορτάζουν την Ημέρα Αγοράς Πίτσας με Μπιτκόιν - Τι πιο λογικό
Peter Cade via Getty Images

Συμπληρώνονται δέκα χρόνια από τότε που ο προγραμματιστής Λάζλο Χάνιετς έγινε θρύλος. Στις 17 Μαΐου του 2010 ο Λάζλο παρήγγειλε δύο πίτσες σε υποκατάστημα της αλυσίδας Domino’s στη Φλόριντα των ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι θα πληρώσει με μπιτκόιν.

Η διεύθυνση της πιτσαρίας προφανώς βρέθηκε σε αμηχανία για το μέσο πληρωμής και χρειάστηκαν πέντε ημέρες για την έγκριση της παραγγελίας. Τελικά, στις 22 Μαΐου ο Χάνιετς παρέλαβε τις δύο πίτσες του, πληρώνοντας το ποσό των 10.000 μπιτκόιν, το ισοδύναμο των 41 δολαρίων τότε. Αν τα έχουν κρατήσει, σίγουρα η αλυσίδα είναι έτοιμη για επέκταση γιατί εν έτει 2020, το κάθε μπιτκόιν αξίζει 6.200 δολάρια. Η πλατφόρμα συναλλαγών Forex υπολόγισε ότι με το ίδιο ποσό ο ουγγροαμερικανός προγραμματιστής θα αγόραζε σήμερα 6,5 εκατομμύρια πίτσες. Με άλλα λόγια, έδωσε 80 εκατ. δολάρια (τόση είναι η σημερινή αξία τους για μια παραγγελία).

Η διαρκώς αυξανόμενη κοινότητα των χρηστών των κρυπτονομισμάτων τιμά την 22α Μαΐου ως Ημέρα Αγοράς Πίτσας με Μπιτκόιν (Bitcoin Pizza Day), γιατί την ημερομηνία αυτή του 2010 έγινε η πρώτη συναλλαγή με το νέο τότε στην αγορά μπιτκόιν.

(Με πληροφορίες από Forbes)