Γιατί στην Λομβαρδία καταγράφηκαν τόσοι πολλοί νεκροί από τον κορονοϊό

Περισσότερο από κάθε άλλη ιταλική πόλη.
Riccardo Cirillo via Getty Images

Στην γειτονική Λομβαρδία ο κορονοϊός κόστισε την ζωή περίπου 16.000 ανθρώπων ενώ μόλυνε περισσότερους από 87.000, αριθμός που θεωρείται ο κατά κεφαλήν υψηλότερος στην Ιταλία. Ακριβώς δίπλα, στο Βενέτο και το Πιεμόντε, τα νούμερα είναι εξίσου δραματικά. Η Λομβαρδία ωστόσο βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος από την αρχή, ακριβώς επειδή οι θάνατοι που καταγράφηκαν δεν έχουν προηγούμενο.

Γιατί όμως ο ιός ήταν τόσο θανατηφόρος σε μια από τις πλουσιότερες περιοχές της Ιταλίας; Οι περισσότερες θεωρίες μέχρι σήμερα αποδίδουν το γεγονός στους στενούς εμπορικούς δεσμούς της Κίνας με την ιταλική πόλη, στην πυκνότητα του πληθυσμού – η περιοχή έχει τον υψηλότερο αριθμό κατοίκων στην Ιταλία- και στα υψηλά επίπεδα ρύπανσης.

Ωστόσο, η Μισέλ Γιουσέλι, γιατρός και περιφερειακός σύμβουλος του μικρού αριστερού κόμματος,Più Europa, επιρρίπτει ευθύνες για την κατάσταση στην κακοδιαχείριση του κράτους και στην ελλιπή υγειονομική περίθαλψη. Η Γιουσέλι επεσήμανε πως η μοίρα της Λομβαρδίας άρχισε να καταγράφεται στα τέλη της δεκαετίας του 1990 όταν η ιταλική κυβέρνηση προχώρησε σε αποκέντρωση της υγειονομικής περίθαλψης, δίνοντας στις περιφέρειες περισσότερη αυτονομία.

Σύμφωνα με την αρθρογράφο, που υπογράφει το σχετικό κείμενο στον βρετανικό Guardian, η ιδιωτικοποίηση του τομέα της υγείας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιδείνωση της υγειονομικής περίθαλψης.

Παρόλο που πολλές περιοχές συνέχισαν να διατηρούν ως επί το πλείστον το σύστημα δημόσιας υγείας, μια σειρά από επικεφαλής της πολιτικής ηγεσίας στην Λομβαρδία, συμπεριλαμβανομένης της Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι μεταξύ 1995 και 2013 και της ακροδεξιάς του Ματέο Σαλβίνι, επέτρεψαν στα ιδιωτικά και δημόσια συστήματα να ανταγωνίζονται για την διάθεση κεφαλαίων που σαφώς θα επηρέαζε και την αποδοτικότητά τους.

Η Λομβαρδία ανέπτυξε ένα από τα πιο αξιοζήλευτα συστήματα υγείας στην Ιταλία, ωστόσο η στρατηγική που ακολουθήθηκε άφησε τις ιδιωτικές εταιρείες ελεύθερες να επενδύσουν σε φορείς που κέρδισαν περισσότερα χρήματα, οδηγώντας αναπόφευκτα στην μείωση των κλινών στο δημόσιο σύστημα.

«Για παράδειγμα, τα τελευταία 25 χρόνια έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των νοσοκομειακών τμημάτων που ασχολούνται με τις μολυσματικές ασθένειες», δήλωσε η Γιουσέλι. «Καταγράφηκε επίσης μείωση του αριθμού των γιατρών που εξειδικεύονται στις αρρώστιες αυτές», συμπλήρωσε.

Να σημειωθεί ότι στην Λομβαρδία έχει δημιουργηθεί επιτροπή με επικεφαλής την Πατρίτσια Μπάφι, σύμβουλο του κόμματος της αντιπολίτευσης, Italia Viva, για να εξετάσει τι πήγε στραβά στην πόλη. Η Γιουσέλι σχολίασε πως ένας κρίσιμος τομέας που πρέπει να εξετάσει η επιτροπή είναι η μη λήψη έγκαιρων προειδοποιήσεων από τους γιατρούς.

(Με πληροφορίες από Guardian)

Δημοφιλή