Γιατί τα 737 Max 8 δεν καθηλώθηκαν στις ΗΠΑ: Το τηλεφώνημα του CEO της Boeing στον Τραμπ

Οι ΗΠΑ παραμένουν η μοναδική μεγάλη χώρα του κόσμου που δεν έχει αναστείλει τις πτήσεις τους.
China News Service via Getty Images

Το βράδυ της Τρίτης, λίγη ώρα πριν την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας, με την οποία ανεστάλησαν όλες οι πτήσεις των Boeing 737 Μax 8 και 9 στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Αμερικανός πρόεδρος δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από το Σικάγο.

Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ο Ντένις Α. Μίλενμπεργκ, επικεφαλής της Boeing. Κι εκείνο το τηλεφώνημα είναι ο λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ είναι από τις ελάχιστες χώρες που δεν έχουν ακόμα καθηλώσει τα 737 Max 8 της Boeing.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των New York Times, ο Μίλενμπεργκ εξάφρασε στον Τραμπ την πεποίθησή του ότι τα 737 Max 8 είναι ασφαλή - παρά το γεγονός ότι δύο τέτοια αεροσκάφη κατέπεσαν σε διάστημα λίγων μηνών, στοιχίζοντας την ζωή 346 ανθρώπων συνολικά.

Ο Μίλενμπεργκ τηλεφώνησε στον Αμερικανό πρόεδρο όταν ο δεύτερος, μέσω Twitter, δήλωσε ότι το πιλοτάρισμα των αεροσκαφών έχει γίνει εξαιρετικά περίπλοκο. «Δεν χρειάζονται πλέον πιλότοι, αλλά επιστήμονες υπολογιστών από το ΜΙΤ» έγραψε ο Τραμπ.

Μετά το τηλεφώνημα με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Μίλενμπεργκ έμαθε μεν τα κακά νέα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά όχι από τις ΗΠΑ. Η εθνική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (FAA) ανακοίνωσε ότι η έρευνά της συνεχίζεται και τα αεροσκάφη συνεχίζουν να πετάνε.

Το βράδυ της Τρίτης, η Boeing επανέλαβε με ανακοίνωσή της ότι έχει «απόλυτη εμπιστοσύνη» στα 737 Max 8 και τόνισε το γεγονός ότι η FAA δεν έλαβε κανένα μέτρο, διότι «δεν υπάρχουν στοιχεία».

«Αν προκύψουν ζητήματα ασφαλείας, δεν θα διστάσουμε να λάβουμε άμεσα μέτρα» δήλωσε η υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ, Ελέιν Τσάο.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ωστόσο, σημαίνει πρακτικά ότι τα δύο τρία των Boeing Max 8 έχουν καθηλωθεί, ενώ μέχρι το βράδυ της Τετάρτης οι ΗΠΑ παραμένουν η μοναδική μεγάλη χώρα του κόσμου που δεν έχει αναστείλει τις πτήσεις τους.

Και οι δύο αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες που χρησιμοποιούν τα 737 Max 8 ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν να πετούν κανονικά, διότι από την αναλύση των στοιχείων χιλιάδων πτήσεών τους δεν προέκυψε κανένα στοιχείο που να δικαιολογεί την καθήλωσή τους.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα