Γιατί τα μικροκύματα μαγειρεύουν τα τρόφιμα πιο γρήγορα από τους φούρνους;

Ο φούρνος μικροκυμάτων έχει καταστήσει δυνατή τη διατροφή μας με μαγειρεμένο φαγητό μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Αλλά πώς ακριβώς λειτουργεί;
Sen. Kirsten Gillibrand, D-N.Y., uses the microwave as she cooks dinner at her home in Washington, Tuesday, Feb. 12, 2019. (AP Photo/Carolyn Kaster)
Sen. Kirsten Gillibrand, D-N.Y., uses the microwave as she cooks dinner at her home in Washington, Tuesday, Feb. 12, 2019. (AP Photo/Carolyn Kaster)
via Associated Press

Μπορεί να σου αρέσει το απανθρακωμένο, ψητό φιλέτο. τραγανά λαχανικά καβουρδισμένα στο φούρνο. ή ξεφλουδισμένο, ψημένο σολομό, τα οποία γενικά απαιτούν φούρνο. Αλλά όταν βιάζεστε, μπορείτε να στραφούν σε μια ταχύτερη μέθοδο μαγειρέματος, το σήμα κατατεθέν της μαγειρικής ευκολίας: το φούρνο μικροκυμάτων.

Ο φούρνος μικροκυμάτων έχει καταστήσει δυνατή τη διατροφή μας με μαγειρεμένο φαγητό μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Αλλά πώς ακριβώς λειτουργεί τόσο πιο γρήγορα από έναν φούρνο;

Αποδεικνύεται ότι αυτές οι δύο εφεδρικές κουζίνες λειτουργούν χρησιμοποιώντας εντελώς διαφορετικές μεθόδους θέρμανσης, δήλωσε ένας επιστήμονας τροφίμων στο Live Science. Ας δούμε πώς διαφέρουν.

Ο φούρνος βασίζεται στην αγωγιμότητα, στην οποία τα πηνία θερμαίνουν άμεσα τον αέρα στο φούρνο. Η θερμότητα στον αέρα μεταφέρεται στο φαγητό σας μέχρι να φτάσει στην ίδια θερμοκρασία - μια νόστιμη αλλά αργή διαδικασία.

Ο φούρνος μικροκυμάτων, από την άλλη πλευρά, στέλνει ένα είδος ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που ονομάζεται μικροκύματα μέσω του θαλάμου μαγειρέματος. Αντί να θερμαίνουν τον αέρα στο φούρνο μικροκυμάτων, αυτά τα κύματα αναπηδούν από το μεταλλικό εσωτερικό της συσκευής και έρχονται σε άμεση επαφή με σωματίδια στο φαγητό. Το πόσο γρήγορα θερμαίνεται το φαγητό βασίζεται στις διηλεκτρικές του ιδιότητες, τις χρεώσεις σε ένα δεδομένο μόριο που καθορίζουν πώς θα συμπεριφέρεται κάτω από ηλεκτρομαγνητικές συχνότητες, δήλωσε ο Ασγουάθι Σόνι, επιστήμονας τροφίμων στο ερευνητικό ινστιτούτο AgResearch με έδρα τη Νέα Ζηλανδία.

Τα μόρια νερού είναι πιο ευαίσθητα στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Όταν εκτίθενται σε μικροκύματα, τα μόρια νερού ανακινούνται και αρχίζουν να δονούνται, με αποτέλεσμα θερμική ενέργεια που μαγειρεύει το υπόλοιπο φαγητό, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.

Η συνηθέστερη συχνότητα που χρησιμοποιείται στα μικροκύματα - 2,45 gigahertz - μπορεί επίσης να απορροφηθεί από το λίπος, τη ζάχαρη και το αλάτι σε κάποιο βαθμό. Αλλά το νερό είναι ο κύριος οδηγός. «Τα στερεά χωρίς νερό απορροφούν ελάχιστα τα μικροκύματα», δήλωσε ο Λούις Μπούμφιλντ, καθηγητής φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, στο Insider.

Μια άλλη διαφορά μεταξύ φούρνων και μικροκυμάτων είναι ότι «ένας φούρνος θερμαίνεται ομοιόμορφα», δήλωσε ο Σόνι. Ολόκληρος ο φούρνος έχει την ίδια θερμοκρασία, και αυτή η θερμότητα μεταφέρεται ομοιόμορφα σε ολόκληρο το πιάτο ή το κομμάτι φαγητού που μαγειρεύεται. Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που αντανακλούν γύρω από το εσωτερικό του φούρνου μικροκυμάτων τελικά συγκρούονται με τα τρόφιμα, αλλά όχι ομοιόμορφα. Αυτό δημιουργεί καυτά σημεία και κρύα σημεία. Εκεί έρχεται το πικάπ - ένα χαρακτηριστικό που εμφανίζεται σε πολλούς φούρνους μικροκυμάτων - «για να προσθέσει κάποια διέγερση», δήλωσε ο Σόνι. Είναι μια προσπάθεια να γίνουν τα μικροκύματα πιο ομοιόμορφα κατανεμημένα σε όλο το φαγητό.

Ακόμη και με το πικάπ, τα μικροκύματα εξακολουθούν να μαγειρεύουν τα τρόφιμα άνισα - σκεφτείτε τα λαζάνια μικροκυμάτων με πλήρως μαγειρεμένες άκρες και ένα παγωμένο-στερεό κέντρο. Αυτό συμβαίνει επειδή τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα ταράζουν γρήγορα και θερμαίνουν το εξωτερικό των τροφίμων μικροκυμάτων, αλλά τα κύματα διεισδύουν στο φαγητό μόνο περίπου ένα εκατοστό, ανέφερε η Fine Cooking. Και ο σύντομος χρόνος μαγειρέματος συχνά δεν είναι αρκετός για να μεταφέρει τη θερμότητα από τα ταραγμένα σωματίδια στο κέντρο του φαγητού.

Η διακοπή για την ανάδευση τροφίμων με φούρνο μικροκυμάτων μπορεί να βοηθήσει στην αναδιανομή του κεντρικού κρύου σημείου προς τα έξω, όπου μπορεί να απορροφήσει περισσότερη ακτινοβολία. Η ανάδευση θα μεταφέρει επίσης μαγειρεμένα μόρια στο κέντρο του φαγητού για να τα προστατεύσει από την υπερψύξη.

«Εάν ρωτήσετε έναν επιστήμονα τροφίμων, το μαγείρεμα ολοκληρώνεται μόνο όταν το κέντρο είναι πλήρως μαγειρεμένο», δήλωσε ο Σόνι. Επειδή αυτό δεν είναι ένα ισχυρό κοστούμι μικροκυμάτων, είναι καλύτερο για τρόφιμα που έχουν ήδη μαγειρευτεί σε όλη τη διαδρομή, είπε. Η ομοιόμορφη θέρμανση του κανονικού φούρνου είναι πιο αξιόπιστη στην εξάλειψη παθογόνων παραγόντων από πράγματα όπως το ωμό κρέας. «Η σόμπα και ο φούρνος είναι οι ασφαλέστερες επιλογές όταν κάτι δεν έχει προμαγειρευθεί», δήλωσε ο Σόνι.

Πηγή: Livescience