Οι κουζίνες υγραερίου πιο επικίνδυνες για την υγεία και το κλίμα

Εκπέμπουν μεθάνιο ακόμη κι όταν είναι κλειστές.
via Associated Press

Οι κουζίνες που δουλεύουν με υγραέριο συμβάλλουν περισσότερο στην υπερθέρμανση του πλανήτη από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, λόγω των συνεχών μικροσκοπικών διαρροών μεθανίου ενώ είναι κλειστές, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η ίδια μελέτη που εξέτασε τις εκπομπές στα σπίτια εγείρει νέες ανησυχίες σχετικά με την ποιότητα του αέρα και την υγεία των εσωτερικών χώρων, λόγω των επιπέδων των οξειδίων του αζώτου που μετρήθηκαν.

via Associated Press

Ακόμη και όταν δεν λειτουργούν, οι κουζίνες αυτού του είδους διαχέουν στον αέρα 2,6 εκατομμύρια τόνους μεθανίου κάθε χρόνο, σύμφωνα με μια ομάδα ερευνητών από την Καλιφόρνια, η μελέτη της οποίας δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environmental Science & Technology την Πέμπτη. Αυτό ισοδυναμεί με την ετήσια ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου από 500.000 αυτοκίνητα.

via Associated Press

Αυτό το μεθάνιο ανέρχεται σε πάνω από τους 6,8 εκατομμύρια τόνους όταν οι κουζίνες βρίσκονται σε λειτουργία και και το αέριο καίγεται, σύμφωνα με τη μελέτη. Το μεθάνιο είναι ένα αέριο του θερμοκηπίου δεκάδες φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα, αλλά δεν παραμένει στην ατμόσφαιρα τόσο πολύ και δεν είναι τόσο άφθονο στον αέρα.

via Associated Press
via Associated Press

Οι ερευνητές εξέτασαν 53 οικιακές κουζίνες στην Καλιφόρνια. Σφράγισαν τα περισσότερα δωμάτια και στη συνέχεια μέτρησαν τις εκπομπές όταν λειτουργούσαν οι κουζίνες αλλά και όταν δεν λειτουργούσαν. Και αυτό που προκάλεσε έκπληξη ήταν ότι τα τρία τέταρτα του μεθανίου που απελευθερώθηκε συνέβη ενώ ήταν κλειστές.

Δημοφιλή