Πόσες φορές μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη μάσκα FFP2/N95

Εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.
Nick Oxford via Reuters

Πόσες φορές μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια μάσκα FFP2/ Ν95;

Εξαρτάται, μα κανονικά είναι δυνατή η επαναχρησιμοποίησή της μερικές φορές.

Το CDC στις ΗΠΑ λέει πως οι εργαζόμενοι στην υγεία μπορούν να φορέσουν μάσκα Ν95 μέχρι και πέντε φορές. Ωστόσο ειδικοί λένε πως το πόσο συχνά ο μέσος άνθρωπος μπορεί να φορέσει μία με ασφάλεια εξαρτάται από τον τρόπο που τη χρησιμοποιεί.

Η χρήση της ίδιας μάσκας κατά την επίσκεψη σε ένα σουπερμάρκετ ή μανάβικο, πχ, είναι πολύ διαφορετική από το να τη φοράει κανείς όλη μέρα στη δουλειά.

Ο χρόνος που φοριέται μια μάσκα είναι σημαντικότερος από το πόσο συχνά φοριέται, λέει ο Ρίτσαρντ Φλέιγκαν, που μελετά μάσκες και αερολύματα στο California Institute of Technology. Γενικότερα, συστήνει τον περιορισμό της χρήσης μιας μάσκας Ν95 σε περίπου δύο ή τρεις ημέρες.

Με κάθε αναπνοή που παίρνουμε φορώντας μια μάσκα Ν95, συσσωρεύονται στη μάσκα σωματίδια, λέει ο Φλέιγκαν. Αυτό θα έκανε δυσκολότερο να αναπνεύσει κάποιος αν η μάσκα έχει παγιδεύσει πολλά σωματίδια. «Υποβαθμίζουν τις επιδόσεις της μάσκας» λέει ο Φλέιγκαν.

Το λάστιχο της μάσκας επίσης θα μπορούσε να φθαρεί και να μην μπορεί έτσι η μάσκα να εφαρμόζει σωστά στο πρόσωπο. Επίσης θα μπορούσε να λερωθεί ή να βραχεί, ειδικά αν τη φορά κάποιος ενώ γυμνάζεται.

Αν αντιληφθείτε τέτοιες μεταβολές στη μάσκα σας είναι ώρα να σταματήσετε να τη χρησιμοποιείτε, ακόμα και αν το κάνατε μόλις λίγες ώρες. Και από τη στιγμή που δεν μπορούν να πλένονται, τότε θα έπρεπε να πεταχτεί.

Δημοφιλή