Γιατί το άγχος προκαλεί κόπωση και νύστα

Η «σύνδεση» του ύπνου με το στρες - Πώς δεν θα αφήσουμε την κόπωση να μας καταβάλλει.
Το εκτεταμένο στρες ”κατακλύει” το μυαλό μας με πολλές σκέψεις και οδηγεί στην υπερανάλυση.
Tero Vesalainen via Getty Images
Το εκτεταμένο στρες ”κατακλύει” το μυαλό μας με πολλές σκέψεις και οδηγεί στην υπερανάλυση.

Το στρες συχνά συνοδεύεται από αίσθημα κόπωσης. Είναι σύνηθες φαινόμενο όσοι βιώνουν στρεσογόνες καταστάσεις να αισθάνονται την ανάγκη να κοιμηθούν.

Οι ειδικοί μοιράζονται κάποιες από τις θεωρείες τους σχετικά με τα αίτια που οδηγούν σε αυτή την κόπωση, η οποία πολλές φορές «παραλύει» αυτόν που την βιώνει.

Ο Ντέιρντρε Κονρόι, διευθυντής της κλινικής για διαταραχές ύπνου, Behavioral Sleep Medicine Clinic στο Μίσιγκαν, υποστηρίζει ότι το στρες επηρεάζει τον κύκλο του ύπνου.

«Οταν είμαστε πολύ αγχωμένοι, η ροή και η ποιότητα του ύπνου μας, μπορεί να διαταραχθεί. Ισως δεν μπορούμε να αποκοιμηθούμε γρήγορα, ή ξυπνάμε συχνά μέσα στη νύχτα» λέει ο Κονρόι.

«Ενα τέτοιο μοτίβο ύπνου, ευνοεί το αίσθημα της κούρασης την άλλη μέρα», συνεχίζει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το άγχος δεν σταματάει να μας επηρεάζει την ώρα που κοιμόμαστε. Ενώ υπό άλλες περιστάσεις θα κοιμόμασταν βαθιά, το άγχος αυξάνει την διάρκεια του ελαφρύ ύπνου και δεν μας αφήνει να «βυθιστούμε».

Συνεπώς, στερούμαστε μεγάλο μέρος του βαθύ ύπνου.

Οταν είμαστε πολύ αγχωμένοι, η ροή και η ποιότητα του ύπνου μας μπορεί να διαταραχτεί.
Getty Creative
Οταν είμαστε πολύ αγχωμένοι, η ροή και η ποιότητα του ύπνου μας μπορεί να διαταραχτεί.

Επιπλέον, το στρες είναι ο συνήθης «ύποπτος» για την αϋπνία.

«Το εκτεταμένο στρες ”κατακλύζει” το μυαλό μας με πολλές σκέψεις και οδηγεί στην υπερανάλυση. Γι′ αυτο, δυσκολευόμαστε να χαλαρώσουμε» λέει ο Αρικ Πράθερ, καθηγητής στο Τμήμα Ψυχιατρικής και Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.

Η υπερβολική κόπωση συχνά εμποδίζει τους ανθρώπους με άγχος να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές δραστηριότητες. Πως εξηγείται, όμως αυτό;

«Οταν βρισκόμαστε σε διαρκή εγρήγορση και υπερένταση, χάνεται ενέργεια. Ο οργανισμός χρησιμοποιεί τη νύστα για να μας ειδοποιήσει ότι πρέπει να την αναπληρώσουμε» τονίζει ο Πράθερ.

Κάποιες φορές η νοητική δραστηριότητα είναι πιο κουραστική από την σωματική.

Επίσης, ο ύπνος αποτελεί έναν μηχανισμό «άμυνας» στο στρες. Λειτουργεί ως «διάλειμμα» από αυτή την δυσάρεστη πραγματικότητα.

«Πολλοί επιλέγουν να κοιμηθούν, διότι δεν αντέχουν το άγχος και αυτή μοιάζει να είναι η μόνη λύση» λέει ο Πράθερ και προσθέτει πως ο ύπνος σε τέτοιες περιπτώσεις ίσως γίνει και «συνήθεια».

Τέλος, ο ύπνος ανακουφίζει το μυαλό, γιατί ξεκαθαρίζει τις σκέψεις. Ξεχωρίζει τις σημαντικές και επείγουσες από τις ανούσιες και, όταν ξυπνάμε, έχουμε καλύτερη επίγνωση του τι μας συμβαίνει και πως πρέπει να πράξουμε.

O ύπνος αποτελεί έναν μηχανισμό «άμυνας» στο στρες.
Ponomariova_Maria via Getty Images
O ύπνος αποτελεί έναν μηχανισμό «άμυνας» στο στρες.

Πως να αντιμετωπίσουμε τη νύστα που προέρχεται από το άγχος

Πρώτα απ′ όλα, θα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι η «ανεξήγητη» κόπωση και νύστα μας προέρχεται από το άγχος.

Αυτό θα γίνει με εξετάσεις αίματος και επίσκεψη στον γιατρό.

Ο Ντέιρντρε Κονρόι συμβουλεύει να επικεντρωθούμε στο πρόγραμμα γυμναστικής και διατροφής μας. «Αν δεν γυμναζόμαστε συστηματικά και καταναλώνουμε τρόφιμα υψηλά σε ζάχαρη και υδατάνθρακες, η ενέργειά μας θα μειώνεται» λέει και τονίζει την σημασία του να πίνουμε πολύ νερό.

«Αφιερώστε λίγα λεπτά της μέρας σε κάτι που σας χαλαρώνει, όπως μασάζ ή μια βόλτα στη φύση. Αυτό, θα σας βοηθήσει να αποφύγετε την σύγχυση και τις αδιέξοδες σκέψεις» υποστηρίζει ο Αρικ Πράθερ.

Και το σημαντικότερο: Να ξεκουραζόμαστε.

«Μην αγνοείτε τα σημάδια κόπωσης που σας δίνει το σώμα σας. Δεν αισθανόμαστε καλύτερα όταν πιέζουμε τον εαυτό μας, αλλά το αντίθετο» λέει και προτείνει να κάνουμε μικρά διαλείμματα μέσα στη μέρα και μετά να επιστρέφουμε δριμύτεροι στην δραστηριότητά μας.

Τα σύντομα διαλείμματα μας βοηθούν να κάνουμε την δουλειά μας πιο γρήγορα - από το να πηγαίνουμε «σερί», γιατί το μυαλό ξεκουράζεται.

Σε αυτό συμφωνούν απόλυτα και οι δύο ειδικοί.

Τα σύντομα διαλείμματα μας βοηθούν να κάνουμε την δουλειά μας πιο γρήγορα.
Hero Images via Getty Images
Τα σύντομα διαλείμματα μας βοηθούν να κάνουμε την δουλειά μας πιο γρήγορα.

Πηγή: Huffpost UK