Γιος που κλάπηκε ως νεογέννητο από νοσοκομείο βρήκε τη μητέρα του 42 χρόνια μετά (Βίντεο)

Οι υπάλληλοι του νοσοκομείου είχαν πει στη βιολογική του μητέρα ότι πέθανε στη γέννα.
Paz Ruiz Luque via Getty Images

Πριν από 42 ολόκληρα χρόνια, οι εργαζόμενοι νοσοκομείου πήραν τον νεογέννητο γιο της Μαρία Αντζέλικα Γκονζάλεζ από την αγκαλιά της αμέσως μετά τη γέννησή του και αργότερα της είπαν ότι πέθανε. Τώρα, τον συνάντησε πρόσωπο με πρόσωπο για πρώτη φορά στο σπίτι της στη Βαλντίβια της Χιλής.

«Σε αγαπώ πολύ», της είπε ο Τζίμι Λίπερτ Τάιντεν στα ισπανικά καθώς αγκαλιάστηκαν εν μέσω δακρύων.

Το ταξίδι του για να βρει την βιολογική οικογένεια, που ποτέ δεν γνώρισε, ξεκίνησε τον Απρίλιο αφού διάβασε μια είδηση για υιοθετημένα άτομα που γεννήθηκαν στη Χιλή και ξαναβρέθηκαν με τους πραγματικούς γονείς τους χάρη στη βοήθεια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Nos Buscamos.

Η οργάνωση διαπίστωσε ότι ο Τάιντεν είχε γεννηθεί πρόωρα σε νοσοκομείο στο Σαντιάγο, την πρωτεύουσα της Χιλής, και είχε τοποθετηθεί σε θερμοκοιτίδα. Η Γκονζάλεζ ενημερώθηκε να φύγει από το νοσοκομείο, αλλά όταν επέστρεψε για να πάρει το μωρό της, της είπαν ότι είχε πεθάνει και πως το σώμα του δήθεν είχε απορριφθεί σύμφωνα με τη δικογραφία.

«Τα χαρτιά της υιοθεσίας μου έγραφαν ότι δεν έχω ζωντανούς συγγενείς. Και έμαθα τους τελευταίους μήνες ότι έχω μια μαμά και πέντε αδέρφια», είπε ο Τάιντεν, που εργάζεται ως δικηγόρος εκπροσωπώντας άτομα που δεν μπορούν να αντέξουν τα νομικά έξοδα. Είπε ότι πρόκειται για υπόθεση «εικονικής υιοθεσίας».

Η ΜΚΟ Nos Buscamos υπολογίζει ότι δεκάδες χιλιάδες μωρά ελήφθησαν παράνομα από οικογένειες της Χιλής τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, με βάση μια έκθεση της Αστυνομίας που εξέτασε τα έντυπα διαβατήρια παιδιών της Χιλής που έφυγαν από τη χώρα και δεν επέστρεψαν ποτέ.

«Η πραγματική ιστορία ήταν ότι αυτά τα παιδιά είχαν κλαπεί από φτωχές οικογένειες, φτωχές γυναίκες που δεν ήξεραν. Δεν ήξεραν πώς να υπερασπιστούν τον εαυτό τους», είπε η Κοστάντζα ντελ Ρίο, ιδρυτής και διευθύντρια της Nos Buscamos.

Η εμπορία παιδιών συνέπεσε με πολλές άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έγιναν κατά τη διάρκεια της 17χρονης χούντας του στρατηγού Αουγούστο Πινοσέτ, ο οποίος στις 11 Σεπτεμβρίου 1973 ηγήθηκε ενός πραξικοπήματος για την ανατροπή του μαρξιστή προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, τουλάχιστον 3.095 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, και δεκάδες χιλιάδες άλλοι βασανίστηκαν ή φυλακίστηκαν για πολιτικούς λόγους.

Τα τελευταία εννέα χρόνια, η Nos Buscamos έχει συμβάλλει σε περισσότερες από 450 επανασυνδέσεις μεταξύ των υιοθετημένων και των οικογενειών τους. Συνεργάζεται εδώ και δύο χρόνια με τη γενεαλογική πλατφόρμα MyHeritage, η οποία παρέχει δωρεάν κιτ εξέτασης DNA σε Χιλιανούς υιοθετημένους και ύποπτα θύματα εμπορίας παιδιών στη Χιλή.

Το τεστ DNA του Τάιντεν επιβεβαίωσε ότι είναι 100% Χιλιανός και ταίριαξε με έναν πρώτο ξάδερφό του που χρησιμοποιεί επίσης την πλατφόρμα MyHeritage. Ετσι έστειλε στον ξάδερφό του τα χαρτιά υιοθεσίας του, τα οποία περιελάμβαναν μια διεύθυνση της γενέτειράς του και το όνομα της μητέρας του.

Ακολούθως, ταξίδεψε στη Χιλή με τη σύζυγό του και τις δύο κόρες τους, 8 και 5 ετών, για να συναντήσει την οικογένειά του.Μπαίνοντας στο σπίτι της μητέρας του, έγινε δεκτός με 42 πολύχρωμα μπαλόνια, όσα και τα χρόνια που έχασε μακριά από την οικογένειά του.

«Γιέ μου δεν έχεις ιδέα για τους ωκεανούς που έκλαψα για σένα. Πόσες νύχτες έμεινα ξύπνια προσευχόμενη να με αφήσει ο Θεός να ζήσω αρκετά για να μάθω τι σου συνέβη», του είπε η βιολογική του μητέρα.

Οι θετοί γονείς του υποστήριξαν το ταξίδι του για να επανενωθεί με τους χαμένους συγγενείς του, αλλά ήταν «άθελα θύματα» ενός εκτεταμένου δικτύου παράνομων υιοθεσιών και παλεύουν τώρα με την δυσάρεστη πραγματικότητα της κατάστασης.

(με πληροφορίες από Associated Press)

Δημοφιλή