Γιγαντιαίο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών εξάρθρωσαν οι αρχές (βίντεο)

Η έρευνα ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 31 Μαρτίου, με τις συλλήψεις και την υποβολή της τεράστιας δικογραφίας στις εισαγγελικές αρχές.
ΕΛΑΣ

1.022 σελίδες δικογραφία, 102 κατηγορούμενοι, 41 συλλήψεις, 92 DVD με συνομιλίες, παρακολουθήσεις 35 κινητών τηλεφώνων, 2.322 διακινήσεις μεταναστών, 8.000 πλαστά έγγραφα και 9.000.000 ευρώ έσοδα. Αυτοί είναι οι αριθμοί από την πολύμηνη έρευνα των στελεχών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών, που κατάφεραν να εξαρθρώσουν ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών και πλαστογραφίας ταξιδιωτικών εγγράφων στη χώρα μας.

Η έρευνα των αστυνομικών ξεκίνησε στα τέλη Ιουλίου του 2022 και ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 31 Μαρτίου, με τις συλλήψεις και την υποβολή της τεράστιας δικογραφίας στις εισαγγελικές αρχές.

Τα μέλη του κυκλώματος μέσα από κλειστές ομάδες στο Facebook κατάφεραν από τα μέσα του 2022 να βοηθήσουν χιλιάδες μετανάστες να εισέλθουν παράνομα στη χώρα μας και να συνεχίσουν το ταξίδι τους σε κάποιο άλλο ευρωπαϊκό κράτος, αφού κατέβαλαν από 600 ευρώ έως 10.000, ανάλογα με τον τύπο του ταξιδιού και από 5.000 έως 10.000 ευρώ, ανάλογα με το είδος του πλαστού εγγράφου.

Οι μετανάστες έφθαναν στη χώρα μας πεζή από τα χερσαία σύνορα του Έβρου, στη συνέχεια τους μετέφεραν με οχήματα είτε στη Θεσσαλονίκη είτε στην Αθήνα, εκεί τους φιλοξενούσαν για λίγες ημέρες, μέχρι να ετοιμαστούν τα έγγραφα, και στη συνέχεια τους βοηθούσαν να φύγουν στο εξωτερικό.

Όσοι ενδιαφερόμενοι είχαν την οικονομική δυνατότητα έφευγαν αεροπορικώς από το «Ελευθέριος Βενιζέλος». Μέλη του κυκλώματος τους συνόδευαν μέχρι το αεροδρόμιο και τους έδιναν από τηλεφώνου λεπτομερείς οδηγίες για το πώς θα κινηθούν μέσα σε αυτό, για να αποφύγουν τους ελέγχους. Χαρακτηριστική η παρακάτω συνομιλία, την οποία κατέγραψε ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ:

«Άγνωστος»: Ορίστε

«FORHAD»: Αδερφέ βγήκες έξω;

«Άγνωστος»: Ναι. Έχω βγει έξω και είμαι μπροστά στο check in στον αριθμό 9

«FORHAD»: Έχεις IMO ή WHATS APP σε αυτόν τον αριθμό;

«Άγνωστος»: Ναι έχω

«FORHAD»: Οκ εντάξει. Θα σε καλέσω στο IMO

«Άγνωστος»: Ωραία. Τώρα να κάτσω στην καρέκλα;

«FORHAD»: Ναι. Πήγαινε στην καφετέρια και πάρε έναν καφέ και κάτσε.

«Άγνωστος»: Έχω περάσει την καφετέρια

«FORHAD»: Πέρασες την καφετέρια και πέρασες και την πύλη Β9;

«Άγνωστος»: Ναι έχω περάσει και την Β9

«FORHAD»: Ωραία τότε προχωρά και πήγαινε στην πύλη Β12 -13. Θα δεις εκεί

κάθονται άνθρωποι. Έχει μαύρες καρέκλες. Εντάξει; Θα κάτσεις στις

μαύρες καρέκλες.

«Άγνωστος»: Είναι Β12-13; Έτσι είναι;

«FORHAD»: Ναι ακριβώς ανάμεσα από Β12 και Β13 έχει έναν μεγάλο καθρέφτ η

και κάτι μαύρες σαν ξαπλώστρες. Θα δεις τους ανθρώπους ξαπλωμένους να

κοιμούνται. Εντάξει. Αυτές είναι καρέκλες για να ξεκουράζονται. Τις βρήκες;

«Άγνωστος»: Πηγαίνω, πηγαίνω

«FORHAD»: Βρήκες Β12, Β13;

«Άγνωστος»: Όχι, δεν έχω βρει ακόμα. Προχωράω και κοιτάω.

«FORHAD»: Ωραία. Θα σου κάνω βιντεοκλήση. Οκ;

«Άγνωστος»: Οκ.

Πριν φθάσουν στο αεροδρόμιο είχαν φροντίσει να τους δώσουν καινούργια ρούχα, να τους πάνε ακόμα και σε κομμωτήριο, αλλά και να τους εκδώσουν ένα εισιτήριο για ελληνικό προορισμό, με το οποίο περνούσαν εύκολα τον αρχικό έλεγχο. Στη συνέχεια, οι διακινούμενοι πήγαιναν στις τουαλέτες του αεροδρομίου, όπου άλλαζαν ρούχα, έκρυβαν το «ελληνικό» εισιτήριο και εμφάνιζαν μόνο εκείνο για τον ευρωπαϊκό και τελικό προορισμό τους.

ΕΛΑΣ

«Μάστορας» και «Καλλιτέχνης»

Το κύκλωμα διέθετε πολύ καλά εκπαιδευμένους πλαστογράφους, αλλά και άρτιο μηχανολογικό εξοπλισμό. Χρησιμοποιούσαν διαβατήρια, στα οποία άλλαζαν ακόμα και τις φωτογραφίες των κατόχων με αριστοτεχνικό τρόπο, ή αναζητούσαν ενδιαφερόμενους, που να μοιάζουν με τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των διαβατηρίων.

Οι ενδιαφερόμενοι κατέβαλαν μία χρηματική εγγύηση στο κύκλωμα και τα υπόλοιπα χρήματα μέσω του εξωτραπεζικού συστήματος Hawala, τα οποία εξαργύρωναν οι διακινητές, όταν έφθαναν στον προορισμό τους οι μετανάστες. Τότε τους ζητούσαν να βγάλουν και βίντεο ως απόδειξη, αλλά και για να διαφημίσουν το αποτέλεσμα στους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους.

Τα μέλη της σπείρας ενημέρωναν τους μετανάστες πως θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να φθάσουν σε Σερβία, Αυστρία, Βοσνία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Σουηδία, Βουλγαρία, Μαυροβούνιο, Πορτογαλία, Ολλανδία, Κροατία και Γαλλία.

Όσοι δεν είχαν πολλά χρήματα, μεταφέρονταν οδικώς από την Αθήνα στα ελληνοαλβανικά σύνορα, όπου πεζοί με τις οδηγίες των διακινητών περνούσαν προς Αλβανία, για να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Πάντοτε με τις οδηγίες των μελών του κυκλώματος.

Δημοφιλή