Γλυφάδα: Η στιγμή της σύλληψης του «τραπεζίτη» που «ξέπλενε» εκατομμύρια για καρτέλ κοκαΐνης

Βίντεο-ντοκουμέντο από τη σύλληψη ενός από τους μεγαλύτερους «υπόγειους τραπεζίτες» της Ευρώπης.
Youtube/John Pappas

Το φως της δημοσιότητας είδε ένα βίντεο, στο οποίο καταγράφεται η στιγμή της σύλληψης στη Γλυφάδα του επονομαζόμενου «σκιώδους τραπεζίτη», ο οποίος «ξέπλενε» εκατομμύρια για καρτέλ ναρκωτικών και χαρακτηρίζεται από την Europol ως ένας από τους μεγαλύτερους απατεώνες της Ευρώπης.

Στο βίντεο φαίνονται αρχικά δύο άνδρες, οι οποίοι φοράνε κίτρινα γιλέκα. Κάποια στιγμή ανοίγει η κεντρική πύλη του κτιρίου και εμφανίζεται ο 52χρονος πάνω σε ένα μαύρο σκούτερ. Οι δύο άνδρες του μιλούν και στη συνέχεια τον πλησιάζουν, ακινητοποιώντας τον με αιφνιδιαστικές κινήσεις.

Πρόκειται για Ελληνα υπήκοο, αλβανικής καταγωγής, ο οποίος φέρεται να διήυθυνε εγκληματική οργάνωση που ακόμιζε αμύθητα παράνομα κέρδη από εμπόριο ναρκωτικών.

Η εν λόγω οργάνωση επιδιδόταν σε συλλογή και διανομή μεγάλων χρηματικών ποσών στην Ολλανδία προερχομένων από εμπόριο ναρκωτικών. Ειδικότερα, διακινούσε σε καθημερινή βάση, μέσω «υπόγειου» τραπεζικού συστήματος με τη χρήση κρυπτογραφημένων επικοινωνιών, μεγάλα χρηματικά ποσά και υπολογίζεται ότι για χρονικό διάστημα περί των 10 μηνών διακινήθηκαν ποσά της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ.

Ο εντοπισμός και η σύλληψη του 52χρονου έγινε σε συνεργασία με τις ολλανδικές αρχές, κατόπιν πολύμηνης συνεργασίας.

Η Europol, σε σχετική ανακοίνωση, αναφέρει ότι συνελήφθη στην Ελλάδα ένας από τους μεγαλύτερους «υπόγειους τραπεζίτες» της Ευρώπης. Τονίζεται ότι η σύλληψη έγινε στις 31 Μαΐου. Σύμφωνα με την υπηρεσία, πρόκειται για έναν «διαβόητο απατεώνα που ξέπλενε βρώμικο χρήμα για λογαριασμό των μεγαλύτερων εγκληματιών του κόσμου».

Οπως αναφέρεται, η σύλληψη έρχεται ως το αποκορύφωμα μιας μεγάλης έρευνας της ολλανδικής αστυνομίας για τη δράση αυτού του «σκιώδους τραπεζίτη» ο οποίος δραστηριοποιείται στην Ολλανδία.