ΠΟΛΙΤΙΚΗ
15/10/2018 14:49 EEST

Ζάεφ προς βουλευτές: Ψηφίστε κατά συνείδηση

EFE

Να ψηφίσουν κατά συνείδηση ζήτησε από τους βουλευτές της χώρας του ο σκοπιανός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας στο κοινοβούλιο, όπου έχει αρχίσει η συζήτηση στην ολομέλεια για την αναθεώρηση του Συντάγματος, στο πλαίσιο της συμφωνίας των Πρεσπών με την ελληνική κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει το σκοπιανό πρακτορείο ΜΙΑ, ο Ζάεφ είπε πως το μέλλον βρίσκεται στα χέρια των βουλευτών: «Κοιτάξτε στο μέλλον, στο μέλλον των παιδιών σας. Η θέληση των πολιτών είναι η χώρα να προχωρήσει» είπε ο σκοπιανός πρωθυπουργός, στον απόηχο του δημοψηφίσματος στη χώρα του, όπου η συμμετοχή κινήθηκε μόλις στο 36%.

Ο Ζάεφ ισχυρίστηκε πως η άλλη επιλογή είναι η απομόνωση της χώρας και η επιστροφή των πολιτικών προβλημάτων των τελευταίων 27 ετών, ενώ η αποδοχή θα θέσει τη χώρα στον δρόμο προς την ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. «Θα έπρεπε να αποφασίσετε αν θα κερδίσουμε πολλά ή θα χάσουμε πολλά» είπε ο Ζάεφ, ζητώντας τερματισμό των διχασμών. Παράλληλα, πρόσθεσε πως η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να αποδεχτεί τροποποιήσεις, αλλά στο πνεύμα της συμφωνίας των Πρεσπών.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει το ανώτερο δέκα ημέρες, ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αυτή θα είναι πολύ πιο σύντομη.

Για την έγκριση της πρότασης αυτής του κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια.

Σε περίπτωση που η πρόταση αυτή της κυβέρνησης δεν συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων, τότε ο πρωθυπουργός της χώρας, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, θα προτείνει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.