Η εικόνα είναι σίγουρα δυσάρεστη, αλλά παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς ήταν δύσκολο να διαπιστωθεί με βεβαιότητα τι ακριβώς προκάλεσε τον θάνατο του άτυχου βατράχου, ο οποίος φαίνεται πως είχε γυρίσει…μέσα-έξω.
Τη φωτογραφία ανέβασε στο Twitter στις 24 Μαρτίου ο Τζαν Φρίντμαν, έφορος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πλίμουθ. Όπως ανέφερε ο ίδιος στο Live Science, έκανε βόλτα με την οικογένειά του στο Ντάρτμουρ όταν ο οκτάχρονος γιος του είδε το πτώμα.
Το άτυχο ζώο φαινόταν κυριολεκτικά να έχει «ξετυλιχτεί», με τα εντόσθιά του έξω και το δέρμα του να έχει τραβηχτεί στην πλάτη.
Sorry for the gross picture. This was a toad – but it was turned inside out. I’ve never seen anything like it before – the result of some kind of predator? @MyFrogCroaked pic.twitter.com/HwuZPLmq9p
— Jan Freedman (@JanFreedman) 24 Μαρτίου 2019
Ο ίδιος έθεσε το ερώτημα περί του είδους του μυστηριώδους δράστη στο Twitter, απευθυνόμενος σε βιολόγους- και αρκετοί παρουσίασαν τις θεωρίες τους. Μεταξύ αυτών ο Τζακ Άσμπι, του Πανεπιστημιακού Μουσείου Ζωολογίας στο Κέμπριτζ, που αρχικά θεωρούσε ότι ο βάτραχος δέχτηκε την επίθεση κορακιού, καθώς στην Αυστραλία κάπως έτσι μεταχειρίζονται τα κοράκια κάποιους τοξικούς βατράχους για να αποφύγουν το δηλητήριο στα κεφάλια και τις ράχες τους.
Ωστόσο, υπάρχει και άλλος ένας πιθανός δράστης, και δεν είναι άλλος από την ευρωπαϊκή βίδρα (Lutra lutra). Όπως είπε στο Live Science η Έιμι Σβαρτς, της Σχολής βιοεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, οι βίδρες, αν και κυρίως κυνηγούν ψάρια, δεν λένε όχι και σε θηλαστικά, πουλιά και αμφίβια- και οι βάτραχοι είναι συνηθισμένο θήραμα όταν μεγάλοι αριθμοί τους μαζεύονται σε λίμνες για να αναπαραχθούν.
This otter-skins-toad story keeps on running…
— Jack Ashby (@JackDAshby) 1 Απριλίου 2019
Now @JanFreedman, @lizardschwartz and I are in @Smithsonian Magazine talking about how and why a predator would peel a toad. 🐸 https://t.co/sBXwGCfqYs
Η ερευνήτρια σημείωσε πως έχει δει αντίστοιχα φαινόμενα και αλλού, και συγκεκριμένα σε περιοχή με πολλές βίδρες, όπου είχε βρει δέρματα βατράχων στην επιφάνεια του νερού. Σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία στο πτώμα, η Άσμπι κατέληξε στο συμπέρασμα πως μια βίδρα ήταν όντως ο δράστης.