Η Ελλάδα έκανε «δυναμικό comeback»  στη διεθνή διπλωματική σκηνή και διεθνοποίησε το ζήτημα της απομείωσης του χρέους, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας αποτιμώντας την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη.

Ο πρωθυπουργός που μίλησε με περίπου 20 δημοσιογράφους έδωσε έμφαση και στο θέμα των επενδύσεων στην Ελλάδα, αλλά και στο θέμα της απομείωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Advertisement
Advertisement

Επεσήμανε ότι στη «συνάντηση εργασίας» Σταθάκη – Λαγκάρντ, που έγινε στην Ουάσιγκτον, «επιβεβαιώθηκε η στάση του ΔΝΤ για την βιωσιμότητα του χρέους, ενώ εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι τα προαπαιτούμενα δεν θα καθυστερήσουν την συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. «Δε νομίζω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις», είπε και πρόσθεσε: «είμαστε αποφασισμένοι μα πάμε γρήγορα και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στις επόμενες τρεις εβδομάδες. Ως τώρα δεν έχουν επιβεβαιωθεί αυτοί οι Κασσανδρικοί φόβοι». Ωστόσο σημείωσε ότι «πολλές φορές υπάρχει αντιστοιχία ανάμεσα στις κεντρικές προθέσεις των θεσμών και των κλιμακίων και το έχουμε δει αυτό να συμβαίνει με το ΔΝΤ».

Οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν αν φοβάται ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις και ο πρωθυπουργός απάντησε: «αυτή τη στιγμή κανείς δεν έχει συμφέρον από μια τέτοια εξέλιξη. Ούτε εμείς, ούτε η Ευρώπη». Η απάντηση αυτή έχει σημασία διότι ο Αλ. Τσίπρας έχει καταγγείλει ότι «υπάρχουν ακραίοι συντηρητικοί κύκλοι που επιμένουν με μανία στο grexit».

«Η θέση της χώρας αναβαθμισμένη. Οι επαφές σε υψηλό επίπεδο, με ηγέτες χωρών που παίζουν ρόλο», επεσήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «η επανατοποθέτηση της χώρας στο διεθνές πλαίσιο ως μέρος λύσης και ως χώρας που έχει και προτάσεις  για την επίλυση διεθνή κρίσεων αλλά και για τα δικά μας ανοιχτά μέτωπα ( Κυπριακό και Σκόπια) είναι πολύ δυναμικόcomeback για την Ελλάδα».

«Το μεγαλύτερο κέρδος είναι ότι η  χώρα βγαίνει στο διεθνές προσκήνιο όχι ως ο φτωχός συγγενής που απλώνει το χέρι και ζητά χρήματα αλλά κάνει προτάσεις», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ άλλων ο Αλ. Τσίπρας είχε την δυνατότητα να συναντήσει τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών  Τζον Κέρι και τις ηγεσίες χωρών όπως η Βραζιλία, η Τουρκία, η Κούβα, η Παλαιστίνη, η Αίγυπτος, ο Ισημερινός και η Βενεζουέλα. Ο Αλ. Τσίπρας τον Νοέμβριο θα επισκεφθεί το Ισραήλ και την Παλαιστίνη.

Η συνάντηση με τον Κέρι έγινε σε «θετικό κλίμα», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, καθώς οι ΗΠΑ «παρακολουθούσαν με μεγάλο ενδιαφέρον την προσπάθεια διαπραγματεύσεων και εντυπωσιάστηκαν από το γεγονός ότι είχαμε στρατηγική». Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «η θέση των ΗΠΑ είναι υποστηρικτική» για την απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Advertisement

Όσον αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ τόσο ο ΟΗΕ όσο και οι ΗΠΑ δεσμεύθηκαν ότι θα πιέσουν τα Σκόπια να υπάρξει επίλυση. « Έχουμε βούληση επίλυσης και αυτό είναι μια πίεση. Αρχίζουν τα Σκόπια να κατανοούν το αδιέξοδο. Χωρίς επίλυση μπορεί να αναγνωρίζονται αλλά αυτό δεν αρκεί για να μπουν στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Μια μικρή χώρα για να έχει προοπτική πρέπει μα κάνει συνεργασίες αναπτυξιακού χαρακτήρα με γειτονικές χώρες», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός ζήτησε και από τις ΗΠΑ να πιέσουν τα Σκόπια λέγοντας στον Τζ. Κέρι ότι «στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει πολιτική αστάθεια . Στο βαθμό που υπάρχει η προοπτική σταθεροποίησης να κάνουμε προτάσεις. Αλλιώς τι νόημα έχει αν λαμβάνουμε συνέχεια αρνήσεις;».

Αναφερόμενος στο θέμα των επενδύσεων και των Ελληνοαμερικάνων επενδυτών ο πρωθυπουργός τόνισε πως «το μήνυμα εμείς το πήραμε αλλά κι αυτοί το πήραν το μήνυμα. Αν θέλουν να υποστηρίξουν εθνικό στόχο να φέρουν χρήματα και να κάνουν επενδύσεις».

Στην εκδήλωση στο Hellenic Initiate στο ακροατήριο του Αλ. Τσίπρα βρισκόντουσαν εκπρόσωποι περίπου 20 δις δολαρίων. Ο πρωθυπουργός μιλώντας στους δημοσιογράφους επεσήμανε ότι «δυστυχώς στα τρία χρόνια που υπάρχει αυτή η πρωτοβουλία δεν έχουν επενδυθεί πολλά αλλά έχουν γίνει πολύ λίγα πράγματα. Υπάρχει βέβαια και δικαιολογία, πως όλο αυτό το διάστημα υπήρχε οικονομική και πολιτική αστάθεια. Τώρα που αυτό αποκαθίσταται πρέπει να επαναοικοδομήσουμε εμπιστοσύνη. Και γι αυτό πήγα. Και ταυτόχρονα, κι εμείς κάποιες κινήσεις πρέπει να τις κάνουμε για να δημιουργήσουμε ένα πιο φιλικό περιβάλλον σε ότι αφορά κυρίως την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. Νομίζω ότι το 80% των αιτιών που δεν έχουν επενδύσει έχει φύγει, ένα 20% ίσως 30%  είναι το θέμα της γραφειοκρατίας που πρέπει κι αυτό να το αντιμετωπίσουμε».

Advertisement

Οι δημοσιογράφοι των ρώτησαν γιατί δεν συνάντησε εκπροσώπους hedge funds, όπως έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά. «Η δική μου η άποψη είναι ότι τα hedge funds δεν είναι εποικοδομητικές επενδύσεις. Τα hedge funds είναι επενδύσεις για κερδοσκοπία», απάντησε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «δεν θα κλείσουμε την πόρτα σε κανέναν, αλλά η παρουσία μας εδώ  δεν είναι να πηγαίνουμε να βλέπουμε αυτούς που είναι στον προθάλαμο να πάρουν τα δάνεια των ανθρώπων και μα κερδοσκοπήσουν».

Σημειώνεται ότι μία από τις επενδύσεις που συζητήθηκαν στην συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ είναι αυτή του ΤΑΡ. Οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται να προωθήσουν τον ΤΑΡ και να δημιουργήσουν σύνδεση με την Βουλγαρία, γεγονός που η ελληνική πλευρά το βλέπει με καλό μάτι (ο Αλ. Τσίπρας τα χαρακτήρισε «καλοδεχούμενα σχέδια»), παρά το ότι υπάρχει ζήτημα με την χωρητικότητα του αγωγού. «Για μας είναι καλοδεχούμενα γιατί θέλουμε η Ελλάδα να γίνει ενεργειακός κόμβος. Αλλά αυτό σημαίνει ότι πρέπει μα μας βρουν επενδυτές για να γίνουν τα σχέδια, και δεσμεύτηκαν ότι θα τους βρουν», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Advertisement