5 ημέρες μετά την (κλειστή για τους δημοσιογράφους) ενημέρωση προς βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι μετέφεραν μηνύματα αγωνίας και έντονου προβληματισμού από τις εκλογικές περιφέρειές τους για το επερχόμενο προεδρικό διάταγμα για τους οικισμούς με πληθυσμό κάτω από 2.000 κατοίκους, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, προσπαθεί να αποτρέψει ένα κύμα αντιδράσεων και να διαβεβαιώσει, ότι στόχος του είναι να κατοχυρωθεί και να προστατευθεί η ιδιοκτησία των οικοπεδούχων, στο σύνολο της Επικράτειας.
«Το διάταγμα κατοχυρώνει την ιδιοκτησία» και έρχεται να διαμορφώσει το πλαίσιο «ώστε να καταρτιστούν Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια με επιστημονικά κριτήρια, προκειμένου να μην υπάρχει ανασφάλεια σε όλους τους οικισμούς», δηλώνει στον ΣΚΑΪ.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός, ότι στην κλειστή συνάντηση ενημέρωσης από τον υπουργό Περιβάλλοντος για το συγκεκριμένο ζήτημα που έγινε στη Βουλή, συγκεντρώθηκαν τουλάχιστον 70 βουλευτές της ΝΔ από πολλές διαφορετικές εκλογικές περιφέρειες.
Ανοιχτά κρίσιμα ερωτήματα για τους ιδιοκτήτες οικοπέδων: Λύση για όλους ή για λίγους; – Τι θα γίνει με τα «τυφλά» οικοπεδα;
Ωστόσο, παραμένουν σε εκκρεμότητα ακανθώδη ζητήματα, καθώς το προεδρικό διάταγμα – ρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας θα κριθεί στις καθοριστικές «λεπτομέρειες»:
– Θα καταστεί δυνατό να διορθωθεί η ζημιά που προκλήθηκε για τους ιδιοκτήτες μικρών οικοπέδων στους οικισμούς ανά τη χώρα από την απόφαση του ΣτΕ; Και θα καλύπτει η «λύση» που υπόσχεται ο Σταύρος Παπασταύρου το σύνολο ή τη μεγάλη πλειοψηφία έστω των οικοπεδούχων, ή θα βρεθούν οι μισοί με «ακυρωμένη» την ιδιοκτησία και την περιουσία τους;
– Ο υπουργός διαβεβαιώνει ότι με το επερχόμενο προεδρικό διάταγμα «θα κατοχυρώνεται η ιδιοκτησία», όμως αυτή η κατοχύρωση θα αποτελεί κενό γράμμα, εάν δεν συνοδεύεται από ρεαλιστικούς όρους δόμησης και αξιοποίησης των οικοπέδων.
– Θα δώσει λύση το προεδρικό διάταγμα και για το εξωφρενικό πρόβλημα με τα λεγόμενα «τυφλά οικόπεδα», που δημιούργησε η απόφαση του ΣτΕ; Πρόκειται για την παράλογη διάκριση εις βάρος όσων οικοπέδων τυχαίνει να μην έχουν «φάτσα» σε δρόμο αναγνωρισμένο με ΦΕΚ(!) – κάτι που θέτει σε αχρηστία πάρα πολλά οικόπεδα, ακόμα και σε περιπτώσεις όπου μία οικογένεια άφησε στα παιδιά της μοιρασμένες ιδιοκτησίες, με αποτέλεσμα κάποιο παιδί ή κάποια παιδιά οικογενειών να βρεθούν με οικόπεδα πίσω από τα οικόπεδα αδελφών τους που είναι πάνω στο δρόμο. Τα πίσω οικόπεδα – τα λεγόμενα «τυφλά» – θα αξιοποιούνται ή θα τα ξεχάσουν για πάντα οι ιδιοκτήτες τους;
Το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Σταύρου Παπασταύρου
«Το προεδρικό διάταγμα έρχεται να θωρακίσει την ιδιοκτησία και τους οικισμούς από μία βραδυφλεγή απειλή. Υπάρχουν αποφάσεις του ΣτΕ από το 2017 και του 2019 που ακυρώνουν την οριοθέτηση των οικισμών, η οποία έγινε το 1985 με αρμοδιότητα του (τότε) Νομάρχη.
Όλοι οι οικισμοί, σε όλη την Επικράτεια, με πληθυσμό κάτω από 2.000 κατοίκους έχουν οριοθετηθεί. Δεν υπάρχουν ζώνες, υπάρχει μόνο μία οριοθέτηση από τους Νομάρχες. Ηρθε το ΣτΕ το 2017 και ακύρωσε την αρμοδιότητα των Νομαρχών, κρίνοντας ότι ο τρόπος που άσκησαν αυτή την αρμοδιότητα δεν είχε επιστημονική προσέγγιση, είχε ένα βαθμό αυθαιρεσίας.
Με την απόφαση του 2017 οι συμπολίτες μας σε 147 οικισμούς στην Κρήτη και στο Πήλιο δεν μπορούν να εκδώσουν ούτε μία οικοδομική άδεια.
Γι αυτό λέω ότι υπάρχει βραδυφλεγής απειλή. Γιατί αν γίνει μία προσφυγή, μπορεί να ισχύσει η ίδια απόφαση για όλους τους οικισμούς στη χώρα.
Τι πρέπει να γίνει; Το ΣτΕ λέει ότι πρέπει να γίνει Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο με προεδρικό διάταγμα.
Το προεδρικό διάταγμα που έρχεται διαμορφώνει το πλαίσιο ώστε να καταρτιστούν Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια με επιστημονικά κριτήρια, προκειμένου να μην υπάρχει ανασφάλεια σε όλους τους οικισμούς.
Αρα το διάταγμα κατοχυρώνει την ιδιοκτησία.
Όμως για να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας, υπάρχει αυτή η αναταραχή γιατί υπάρχει η «Ζώνη Γ», με τις πιο απομακρυσμένες ιδιοκτησίες στους οικισμούς, που το ΣτΕ δεν δέχθηκε. Θεώρησε ότι εκεί οι Νομάρχες «ξεχείλωσαν» τα όρια του οικισμού. Και είπε δεν το δέχομαι. Εκεί είναι ένα πραγματικό θέμα, πέρα από το πολεοδομικό. Έχει να κάνει και με την εθνική προσπάθεια να μην ερημώνουν τα χωριά. Αρα επεξεργαζόμαστε μία νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα λαμβάνει υπόψιν τόσο τη νομολογία και τη νομική προσέγγιση του ΣτΕ, όσο όμως και την εθνική ανάγκη να ενισχύσουμε τους μικρούς οικισμούς, λαμβάνοντας υπόψιν και τη μεγάλη απειλή του δημογραφικού.
Στο Πήλιο και στο Ρέθυμνο, τώρα με το προεδρικό διάταγμα θα μπορούν (να χτίσουν). Αρα θα ξεκλειδώσει η αξία των οικοπέδων τους.»