The Blog

8 μαθήματα ζωής που μου δίδαξε το Crossfit

Σίγουρα το crossfit δεν είναι μία οποιαδήποτε γυμναστική. Είναι απαιτητική και έντονη. Έχει εξοπλισμό, ο οποίος συχνά είναι βαρύς και επικίνδυνος. Έχει κρεμάσματα από κρίκους και τούμπες. Γι' αυτό το μόνο σίγουρο είναι ότι είναι ένα είδος γυμναστικής που απαιτεί πειθαρχία, τεχνική και πολλή προσοχή. Αν, όμως, βρεις τα παραπάνω, μαζί με τους σωστά καταρτισμένους γυμναστές, όπως βρήκα εγώ, πρόκειται για ένα είδος άσκησης που μπορεί να σου αλλάξει και το σώμα και τη ζωή. Αυτό, τουλάχιστον, συνέβη σε εμένα εδώ και 2,5 χρόνια που κάνω crossfit. Και μέσα σε αυτά τα χρόνια, έμαθα τα παρακάτω.
Αυτή η δημοσίευση αναρτήθηκε στην κλειστή πλέον Πλατφόρμα Αρθρογράφου Huffpost. Οι συνεργάτες αρθρογράφοι έχουν τον έλεγχο της δουλειάς τους και αναρτούσαν δημοσιεύσεις ελεύθερα στον ιστότοπό μας. Εάν θεωρείτε πως πρέπει να επισημάνετε αυτήν την καταχώριση ως καταχρηστική, στείλτε μας ένα e-mail.

Κυκλοφορούν πολλές απόψεις σχετικά με το crossfit. Πρόκειται για ένα είδος άσκησης που έχει πολλούς υποστηρικτές, αλλά και πολλούς που υποστηρίζουν ότι είναι μία άσκηση που επιβαρύνει τον οργανισμό. Εγώ το μόνο που μπορώ να προσφέρω είναι την προσωπική μου άποψη και εμπειρία. Σίγουρα το crossfit δεν είναι μία οποιαδήποτε γυμναστική. Είναι απαιτητική και έντονη. Έχει εξοπλισμό, ο οποίος συχνά είναι βαρύς και επικίνδυνος. Έχει κρεμάσματα από κρίκους και τούμπες. Γι' αυτό το μόνο σίγουρο είναι ότι είναι ένα είδος γυμναστικής που απαιτεί πειθαρχία, τεχνική και πολλή προσοχή. Αν, όμως, βρεις τα παραπάνω, μαζί με τους σωστά καταρτισμένους γυμναστές, όπως βρήκα εγώ, πρόκειται για ένα είδος άσκησης που μπορεί να σου αλλάξει και το σώμα και τη ζωή. Αυτό, τουλάχιστον, συνέβη σε εμένα εδώ και 2,5 χρόνια που κάνω crossfit. Και μέσα σε αυτά τα χρόνια, έμαθα τα παρακάτω.

1. Καμία προσπάθεια δεν πηγαίνει χαμένη

Στην αρχή, προσπαθούσα να κάνω μία έλξη και, ακόμα και με το πιο χοντρό λάστιχο, τα χέρια μου δεν μπορούσαν να με κρατήσουν για να σηκώσω το κεφάλι μου και να περάσω το πηγούνι μου από την μπάρα. Ένιωθα απαίσια που δεν τα κατάφερνα, αλλά δεν τα παράτησα. Σιγά- σιγά, το πηγούνι μου άρχισε να περνάει την μπάρα και τα λάστιχα να γίνονται όλο και πιο λεπτά. Τα κατάφερνα. Μπορεί να μου πήρε χρόνο και να ένιωθα ότι είναι μάταιο αυτό που κάνω, αλλά η προσπάθειά μου δεν πήγε ποτέ χαμένη.

Lets have a great #crossfit season. New year, new goals, new bruises. #deadlifts are your friend

A photo posted by katerina nanopoulou (@bubbles_kat) on

2. Κάθε κατάκτηση πρέπει να την «γιορτάζεις»

Εάν κατάφερες να κάνεις 10 push ups συνεχόμενα ή να βελτιώσεις το προσωπικό σου ρεκόρ στα κιλά που σηκώνεις deadlift, αξίζει να το γιορτάσεις και να το χαρείς. Αυτή η κατάκτηση δεν ήρθε από μόνη της, ήταν αποτέλεσμα μεγάλη προσπάθειας και οφείλεις να επιβραβεύσεις τον εαυτό σου. Όπως στο crossfit, έτσι και στην ζωή, κάθε κατάκτηση, έστω και μικρή, είναι σημαντική, οπότε πρέπει να αφιερώνεις λίγα λεπτά να την συνειδητοποιήσεις, να πεις ένα «μπράβο» στον εαυτό σου και να συνεχίσεις, ακόμα κι αν κανείς άλλος δεν πρόκειται να το κάνει.

3. Εάν πιστεύεις ότι μπορείς, θα τα καταφέρεις

Υπάρχει ένα wod (workout of the day) στο crossfit, το οποίο ονομάζεται «Murph». Για όποιον δεν γνωρίζει, πρέπει να εκτελέσεις 1 μίλι τρέξιμο, 100 έλξεις, 200 push-ups, 300 καθίσματα και 1 μίλι τρέξιμο, για χρόνο. Θεωρητικά μπορείς να διαθέσεις 2 ώρες μέχρι να το ολοκληρώσεις, αλλά επειδή κάθε μάθημα crossfit διαρκεί μία ώρα, συνήθως σου δίνονται 40-45 λεπτά. Φυσικά, αν είσαι ένας απλός και ταπεινός άνθρωπος είναι αδύνατον να το ολοκληρώσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να προσπαθήσεις. Και, κυρίως, να διώξεις όλες αυτές τις αρνητικές σκέψεις που σου λένε ότι δεν θα τα καταφέρεις. Κάπως έτσι, πρόλαβα να τρέξω 1 μίλι, να κάνω 100 έλξεις, 200 push-ups και να προλάβω να κάνω και 78 καθίσματα, μόνο και μόνο επειδή πίστεψα ότι μπορώ.

4. Μην φοβάσαι να ζητήσεις καθοδήγηση

Δεν είναι λίγες οι στιγμές, που ακόμα και στο crossfit, νιώθεις χαμένος. Όπως και στη ζωή, όποτε δοκιμάζεις κάτι καινούριο, είτε αυτό πρόκειται για το να κάνεις μία νέα άσκηση που δεν έχει δοκιμάσει ξανά, είτε να «ανεβάσεις» τα κιλά που σηκώνεις, υπάρχει περίπτωση να χρειάζεσαι επιβεβαίωση. Κάποιον να σου πει ότι κάνεις το σωστό. Όταν έρθει εκείνη η στιγμή, μην φοβηθείς να ζητήσεις καθοδήγηση. Να ρωτήσεις αν ο τρόπος που το κάνεις τους φαίνεται σωστός ή να ζητήσεις να σταθούν δίπλα σου για να νιώσεις πιο ασφαλής. Στο crossfit όποτε κάποιος δοκιμάζει να βάλει παραπάνω κιλά και να κάνει back squat, για παράδειγμα, έχει πάντοτε κοντά κάποιον που είναι έτοιμος να δώσει την βοήθειά του.

5. Δεν έχει νόημα να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους

Όταν ξεκίνησα crossfit με το ζόρι μπορούσα να βάλω το ένα πόδι μπροστά από το άλλο. Φυσικά, υπήρχαν άλλοι που μπορούσαν να κάνουν πολλά περισσότερα από εμένα, αλλά αυτό δεν με έκανε ποτέ να ότι δεν είμαι αρκετά καλή. Με τον καιρό, άρχισα να κατακτώ κι εγώ τον κόσμο του crossfit, με τον δικό μου ρυθμό. Κατάλαβα ότι είναι μάταιο να συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους. Το πιο σημαντικό είναι να κάνεις πρόοδο και να στοχεύεις στο να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου και όχι να επιθυμείς να γίνεις κάποιος άλλος. Αυτό ίσως να μην το καταφέρεις ποτέ.

6. Η καλή παρέα μετράει

Εάν έχεις να κάνεις 100 push-ups, θα τα καταφέρεις περισσότερο αν έχεις δίπλα σου έναν συναθλητή για να σου αποσπά την προσοχή και να σου λέει να μην τα παρατήσεις. Αντίστοιχα, είναι πολύ όμορφο να ξέρεις ότι στη σημερινή σου προπόνηση θα έχεις κάποιον να γελάσετε, να μιλήσετε και να μοιραστείτε τα αστεία της ημέρας. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στην ζωή. Είναι πάντοτε καλύτερο να έχεις κάποιον κοντά σου, να σου λέει να μην τα παρατήσεις και να σε κινητοποιεί να κάνεις ένα βήμα παραπάνω.

Seeing the world upside down #crossfit #skinthecat #happy

A photo posted by katerina nanopoulou (@bubbles_kat) on

7. Λειτουργείς καλύτερα όταν είσαι μέρος μίας ομάδας

Το αίσθημα του «ανήκειν» είναι σημαντικό είτε πρόκειται για την γυμναστική, είτε για την ζωή. Πολλοί είναι εκείνοι που νομίζουν ότι το crossfit είναι ένα ατομικό και ανταγωνιστικό άθλημα. Αυτό δεν είναι εντελώς ψέμα, αλλά είναι επίσης, ένα είδος γυμναστικής που προσπαθεί να φέρει κοντά όλους όσους συμμετέχουν και να τους κάνει να νιώσουν ομάδα. Για αυτό τον λόγο υπάρχουν προπονήσεις που γίνονται σε ζευγάρια και, συχνά, θα ακούσεις κάποιον συναθλητή σου να με ενθαρρύνει, να σου λέει να μην σταματήσεις, να σου φωνάζει να κάνεις «μία επανάληψη ακόμα» και να μην τα παρατήσεις. Με αυτόν τον τρόπο ο δημιουργείται ένας δεσμός ανάμεσα σε όλους τους «αθλητές», ο οποίος προωθεί το αίσθημα αλληλεγγύης.

8. Οι γυναίκες μπορούν

Πάντα είχα την αίσθηση ότι οι γυναίκες είναι ντελικάτα πλάσματα και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνουν μπαλέτο, γαλλικά και πιάνο. Δεν έχω απολύτως τίποτα με τα παραπάνω, αλλά αυτός δεν είναι σίγουρα ο κανόνας. Στο crossfit θα συναντήσεις γυναίκες που σηκώνουν βάρη (πολλά βάρη), κάνουν pull ups καλύτερα από άντρες και, γενικά, βάζουν κάτω πολλούς που πηγαίνουν στο γυμναστήριο και κάνουν βαράκια μπροστά από τον καθρέφτη. Σε αντίθεση με όσα πιστεύουν οι περισσότεροι, αυτές οι γυναίκες δεν έχουν ούτε τεράστια μπράτσα, ούτε μοιάζουν με άντρες, ούτε παίρνουν αναβολικά και συμπληρώματα. Είναι απλά, δυνατές γυναίκες, που κατά τα άλλα είναι σαν όλες τις άλλες!