Ήταν σαν και σήμερα όταν μαζί με την αδελφική μου φίλη και συνάδελφο Έμη Λιβανίου, τότε που κάναμε μαζί την πρωινή εκπομπή στην τηλεόραση του STAR, πήγαμε στην Κωνταντινούπολη για μια σειρά από ρεπορτάζ. Τα «άκοπα  και αμοντάριστα» που καθιερώσαμε. Στο σύνολο πάνω από 1200, με χιλιάδες χιλιόμετρα οδοιπορικών και στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Με οπερατέρ τον Χρήστο «φραπέ» Μυλωνά. Εμείς από τη δουλειά μας και το άγχος μας μέναμε νηστικοί όλη την ημέρα, αλλά εκείνος έπρεπε να έχει μια φραπεδιά με ένα καλαμάκι μονίμως δίπλα του. Ακόμα και στη μέση του πουθενά.

Advertisement
Advertisement

Στην Κωνταντινούπολη κάναμε θέματα με την ομογένεια, σε εμβληματικούς τουριστικούς τόπους, βεβαίως το Φανάρι, αλλά και σε θρησκευτικούς πυλώνες της Ορθοδοξίας. Παντού είχαμε προσβασιμότητα. Οι τουρκικές αρχές δε μας σταματούσαν πουθενά. Μέχρι που ήρθε η ώρα να πάμε στην Αγιά Σοφιά. Με ξεναγό, ίσως την κορυφαία, Σούλα Γκαλίτση. Στην Αγιά  Σοφιά, στο παγκόσμιο σύμβολο της Ορθοδοξίας, οι Τούρκοι μας σταματήσαν. Μας απαγόρεψαν την είσοδο και να κάνουμε την οποιαδήποτε λήψη. Ήταν σαφές από τότε ότι αυτό το κορυφαίο θρησκευτικό μνημείο το θεωρούσαν από τότε κτήμα τους και όχι προστατευόμενο της Ουνέσκο.

Αλλά με την Έμη δεν το βάλαμε κάτω. Το «άκοπο αμοντάριστο» στην Αγιά Σοφιά έπρεπε να γίνει και θα γινόταν.

Το σχέδιο που σκεφτήκαμε πολύ απλό: Θα πήγαινα με την επόμενη με τουριστικό γκρουπ, ο Χρήστος με μια μικρή τουριστική τρία cd κάμερα και η Σούλα δίπλα μας να μας ξεναγεί. Από την ώρα που θα μπαίναμε μέσα στο Ναό, θα πατάγαμε το start στην κάμερα, η οποία θα ήταν σε μία συνεχή «τουριστική» λήψη μέχρι την ώρα που θα βγαίναμε ξανά έξω. Και όπως γράφω, δίπλα μας η Σούλα θα μας έκανε την δική της, επίσης τουριστική, ξενάγηση. Αλλά χωρίς να την καταγράφει το μικρόφωνο επάνω στην κάμερα.

Το εγχείρημα πέτυχε. Κανένας δε μας σταμάτησε, κανένας δεν μπήκε εμπόδιο μπροστά μας. Και όταν φύγαμε και ξανά μπήκαμε στο μικρό πουλμανάκι, ο Χρήστος Μυλωνάς γύρισε την εικόνα που κατέγραψε πίσω αρχή, πάτησε μόνο εγγραφή ήχου και η Σούλα Γκαλίτση βλέποντας την εικόνα στο μικρό μόνιτορ, εκίνησε να κάνει για μια ακόμη φορά την ξενάγηση παρεμβαίνοντας κι εμείς, η Έμυ και η αφεντιά μου, με ερωτήσεις εκεί που έπρεπε.

Το τελικό αποτέλεσμα τέλειο. Σαν να είχαμε κάνει επαγγελματικό γύρισμα. Τηλεφώνησα και στον Σταμάτη Σπανουδάκη, για να του ζητήσω την άδεια να βάλω ως μουσική επένδυση τις φοβερές συνθέσεις «Θα ρθεις σαν αστραπή» και «Εάλω η Πόλις» που είχε γράψει για τον δίσκο «Μαρμαρωμένος Βασιλιάς». Παντοτινά ευγνώμων για την άδεια που μου έδωσε. Όπως επίσης και όπως θα δείτε, όταν βρεθήκαμε μπροστά στη Παναγία τη Πλατυτέρα, εμείς τότε ψιθυρίσαμε το «Τη υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια», αλλά στο «ντοκυμαντέρ» βάλαμε όλο τον Ακάθιστο Ύμνο. Γιατί κανένας τούρκος και κανένας Ερντογάν δεν θα μας απαγορεύσει να ακούγεται αυτός ο ύμνος προς την Παναγία μας.

Το συγκεκριμένο θρησκευτικό οδοιπορικό μας υπάρχει και στο YouTube με χιλιάδες των χιλιάδων προβολών. Μας ζητήθηκε για προβολή και θέμα συζήτησης από δεκάδες συλλόγους και σχολεία. Στα περισσότερα, για την παρουσίαση, πήγαμε μαζί με την Έμη για να διηγηθούμε και την εμπειρία που σας περιέγραψα.

Advertisement

Και εάν ο σημερινός γιαλαντζί σουλτάνος έκανε την Αγιά Σοφιά Τζαμί, χωρίς να έχει αντιδράσει όπως θα έπρεπε η σημερινή ελληνική κυβέρνηση, αλλά και ο παγκόσμιος ελληνισμός και η Ορθοδοξία και  εάν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάθε τόσο προκαλεί την Ελλάδα μιλώντας για γαλάζια πατρίδα και για δική του Θράκη, θα ήθελα αυτό το άρθρο αφιέρωμα να το κλείσω με μία φράση που αφορά την Βασιλεύουσα: «Πάλι με χρόνια και καιρούς πάλι δική μας θα’ναι».

Τέλος αισθανόμαστε την ηθική υποχρέωση για ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Δημήτρη Μελισσανίδη, παιδί ξεριζωμένης ποντιακής οικογένειας, που ήταν χορηγός αυτής της αποστολής μας και αυτής της συγκεκριμένης εκπομπής από την Κωνσταντινούπολη.

 

Advertisement