Στο Νυμφαίο της Φλώρινας πραγματοποίηθηκε το απόγευμα του Σαββάτου ο παραδοσιακός γάμος του Τζώνη Καλημέρη και της Ελπίδας Ιακωβίδου. Η επιλογή του συγκεκριμένου μέρους δεν ήταν τυχαία, αφού εκεί γνωρίστηκαν και ερωτεύτηκαν το Πάσχα του 2024.
Ο σχεδιαστής του νυφικού αλλά και του κοστουμιού του γαμπρού, Ερωτόκριτος, μιλάει αποκλειστικά στη HuffPost για τη δημιουργία του που έκανε αίσθηση και τη στενή του σχέση του με τη νύφη.
Πώς γνωριστήκατε με την Ελπίδα Ιακωβίδου;
Με την Ελπίδα γνωριζόμαστε πολλά χρόνια μέσω της κοινής μας φίλης και γνωστής ενδυματολόγου, Έλενας Γεραχάκη- με την Έλενα είμαστε σαν αδέλφια από το 2010 και έχει παντρευτεί Κύπριο. Είχα βγει κάποιες φορές στην πρωινή εκπομπή της στο ΡΙΚ και κάναμε πολλή παρέα.

Τι ήταν αυτό σου σου ζήτησε;
Ήθελε να είναι ο εαυτός της, να της ταιριάζει το νυφικό. Να είναι ρομαντικό και αριστοκρατικό. Να βγάζει τη θηλυκότητά της χωρίς να χάνει τη σεμνότητά της. Βοηθάει πολύ και η φυσική ομορφιά της.
Πόσες πρόβες κάνατε;
Ξεκινήσαμε πριν έξι μήνες σχεδόν τις πρόβες. Συνολικά χρειάστηκαν πέντε πρόβες αν θυμάμαι καλά.

Η πρώτη της αντίδραση ποια ήταν όταν της το έδειξες;
Από την πρώτη πρόβα κατάλαβε τι θα δει. Δεν περίμενε όμως αυτό που έγινε χτες, πόσο θα άρεσε αυτό το νυφικό στον κόσμο. Υπάρχει βέβαια μια επιστημονική εξήγηση γι′ αυτό. Ήταν το πρώτο νυφικό που δημιούργησα με βάση τη «χρυσή τομή». Με αυτόν τον κανόνα έχει κατασκευαστεί ο Παρθενώνας, που θεωρείται η τέλεια αρχιτεκτονική δημιουργία. Πρόκειται ουσιαστικά για την ακολουθία του Φιμπονάτσι (σ.σ ακολουθία αριθμών όπου κάθε αριθμός είναι το άθροισμα των δύο προηγούμενων αριθμών. Το πηλίκο δύο διαδοχικών αριθμών στην ακολουθία συγκλίνει προς τον χρυσό αριθμό -περίπου- 1.618). Το πέπλο είναι 3, 33 μέτρα και το νυφικό, από το μπούστο μέχρι την ουρά, 2,7 μέτρα. Αν τα διαιρέσεις τείνει προς το 1,618. Με τον κανόνα της «χρυσής τομής» βγαίνει πιο όμορφο το αποτέλεσμα χωρίς όμως να μπορεί να το εξηγήσει εκείνος που το βλέπει.

Μαθηματικά παντού δηλαδή.
Μα ακόμα και η μουσική, όλη η δημιουργία είναι μαθηματικά. Για το νυφικό χρειαστηκαν 10 μέτρα χειροποίητη γαλλική κορδονέ δαντέλα από 100% οργανικό βαμβάκι.
Τι σου είπε όταν την ετοίμαζες χτες;
Ήταν πολύ συγκινημένη. Γύρω της έκλαιγαν και την έλεγαν Παναγία. Όλοι μας έχουμε δύο εαυτούς. Μπορούμε να διατηρούμε και τη σεμνότητα και τη θηλυκότητα.

Γνώριζες ότι αντί για στέφανα θα χρησιμοποιήσουν κορόνες;
Στην αρχή δεν το γνωρίζαμε, αλλά ήρθε και έδεσε.
Η Ελπίδα δεν άλλαξε ρούχο στο γλέντι,έτσι;
Όχι, απλά αφαιρέσαμε το πέπλο και άφησε τα μαλλιά της κάτω σπαστά.