Στον ανακριτή Πάτρας για να απολογηθεί οδηγείται την Κυριακή η 25χρονη Ειρήνη Μουρτζούκου, μετά τις ομολογίες της για τους φόνους τεσσάρων βρεφών, με τον συνήγορό της να προαναγγέλλει αποκαλύψεις, ενώ διερευνάται η ανάμειξή της στον θάνατο του μικρού Παναγιώτη- εν όψει και του πορίσματος της τριμελούς επιτροπής ιατροδικαστών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μουρτζούκου: Σε 33 σελίδες κατέγραψε με λεπτομέρειες τι συνέβη στον μικρό Παναγιωτάκη
Οι αποκαλύψεις που «θα έρθουν με την απολογία» και οι έρευνες για άλλους θανάτους
Το χρονικό των δολοφονιών και η ομολογία- πώς σκότωσε τα παιδιά
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Mega, οι αρχές εξετάζουν τηλεφώνημα λίγες ώρες πριν τον θάνατο του μωρού, με καυγά μεταξύ της μητέρας του και της Ειρήνης Μουρτζούκου. Όπως αναφέρθηκε στο δελτίο ειδήσεων του σταθμού, η μητέρα του μικρού Παναγιώτη έδειχνε την Ειρήνη Μουρτζούκου ως τη δολοφόνου του παιδιού της από τον Νοέμβριο στην κατάθεσή της στο Ανθρωποκτονιών. Επίσης, πάλι σύμφωνα με το Mega, υπάρχουν πληροφορίες για απόπειρα δολοφονίας και πάλι μωρού, όταν η Μουρτζούκου ήταν 16 ετών- τον Οκτώβριο του 2016, όταν στο πατρικό της διέμενε και μία γυναίκα με το 5 μηνών μωρό της. Ένα μεσημέρι η Ειρήνη Μουρτζούκου έμεινε με το βρέφος, καθώς η μητέρα του ήταν στο μπαλκόνι, ακούστηκαν φωνές και η τότε 16χρονη να καλεί με φωνές σε βοήθεια. Η μητέρα του βρέφους μπήκε στο δωμάτιο και είδε το παιδί της να έχει μελανιάσει κι ευτυχώς κατά την διακομιδή του στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο το παιδί ανέκτησε τις αισθήσεις του.Κατόπιν αυτού τη γυναίκα με το βρέφος έφυγε από το σπίτι της Ειρήνης Μουρτζούκου, θεωρώντας την υπεύθυνη.
Μιλώντας στο ΕΡΤNews, ο ποινικολόγος Γιάννης Βλάχος επικαλέστηκε στοιχεία του «Χαμόγελου του Παιδιού», σύμφωνα με τα οποία οι καταγγελίες για βία κατά παιδιών το πρώτο εξάμηνο του 2025 αυξήθηκαν κατά 300%- ενώ έκανε λόγο για συστημικές αποτυχίες στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες.
«Καμπανάκι» για τη χρόνια υποστελέχωση και τις ελλείψεις στον ιατροδικαστικό τομέα έκρουσε ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης, κάνοντας λόγο για κοινά μοτίβα στις πολύκροτες υποθέσεις Πισπιρίγκου και Μουρτζούκου. Όπως είπε, και στις δύο περιπτώσεις, τα παιδιά χάνονταν το ένα μετά το άλλο, ενώ οι ιατροδικαστικές εκθέσεις αποδείχθηκαν ανεπαρκείς ή και λανθασμένες.«Για να διορθωθεί αυτό το σύστημα και να πούμε ότι δουλεύει σωστά, θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον πέντε χρόνια», τόνισε, εξηγώντας πως η Ελλάδα λειτουργεί με μόλις δύο παθολογοανατομικά εργαστήρια για 10 εκατομμύρια πολίτες.
«Τα αποτελέσματα βγαίνουν μετά από έναν χρόνο. Αυτό είναι καθοριστικό, τόσο για τη διερεύνηση όσο και για να θυμάται ο ιατροδικαστής τι είδε στη νεκροτομή». Παράλληλα, έκανε λόγο για υποστελέχωση: «Έχουμε έναν ή δύο ιατροδικαστές για κάθε τρεις νομούς. Η Ελλάδα δεν τελειώνει στην Αθήνα. Στην περιφέρεια η κατάσταση είναι τραγική».
Σχολιάζοντας την απόφασή του να τεθεί σε αναστολή η Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Πάτρας, με αφορμή την υπόθεση Μουρτζούκου, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης., είπε πως «κοιτώντας αυτή την κατάσταση, όχι στην Πάτρα, αλλά συνολικά το πώς είχε εξελιχθεί η Ιατροδικαστική υπηρεσία της χώρας, μόνο υπηρεσία δεν ήταν. Και δεν ήταν υπηρεσία με την έννοια ότι ενώ υπάγεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν είχε καμία δομή δική του για να τις εποπτεύει. Δηλαδή, στο υπουργείο δεν υπήρχε Γενική Διεύθυνση αρμόδια για τις ιατροδικαστικές. Ήταν δυστυχώς, απολύτως ανεξέλεγκτη. Ο καθένας ήταν μια μονάδα οπουδήποτε, χωρίς καμία εποπτεία, χωρίς καμία διοίκηση, χωρίς καμία περιφερειακή διεύθυνση, χωρίς τίποτα».