Κύκλωμα, το οποίο μεσολαβούσε σε παραδόσεις παιδιών σε υιοθεσία, διενεργούσε εμπόριο ωαρίων και στρατολογούσε παρένθετες μητέρες, εξαρθρώθηκε από την Αστυνομία στη Θεσσαλονίκη.

Στην επιχείρηση που έγινε στις 23 Σεπτεμβρίου σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης, συμμετείχαν περίπου 80 αστυνομικοί της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και συνέδραμαν κλιμάκια της EUROPOL και της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος. Συνολικά συνελήφθησαν 12 άτομα, ενώ σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 66 εμπλεκομένων στην υπόθεση.

Advertisement
Advertisement

Συνολικά εξιχνιάστηκαν 22 περιπτώσεις με παράνομες παραδόσεις παιδιών σε υιοθεσία καθώς και 24 περιπτώσεις με γυναίκες από τις οποίες εξάγονταν τα ωάριά τους έναντι χρηματικής αμοιβής.

Οι αστυνομικοί έδωσαν τέλος στη δράση ενός πολύ καλά οργανωμένου κυκλώματος «βιομηχανοποίησης γεννήσεων».

Πιο αναλυτικά, ως προς τον τρόπο δράσης των μελών του κυκλώματος, τουλάχιστον από το 2016 έως σήμερα, οργάνωναν και χρηματοδοτούσαν τη μεταφορά αλλοδαπών γυναικών από τη Βουλγαρία στη Θεσσαλονίκη, ορισμένες εκ των οποίων τις υπέβαλλαν σε ειδική θεραπεία σε ιδιωτικές κλινικές Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, προκειμένου να εξάγουν τα ωάριά τους έναντι χρηματικών ποσών.

Με τον ίδιο τρόπο, επίσης, μετέφεραν εγκυμονούσες γυναίκες από τη Βουλγαρία και αναλάμβαναν τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής, συντήρησης και νοσηλείας, προκειμένου να γεννήσουν σε δημόσια νοσοκομεία ή ιδιωτικές κλινικές της πόλης. Στη συνέχεια οι βιολογικές μητέρες παρέδιδαν τα νεογέννητα βρέφη προς υιοθεσία, έναντι διαφόρων χρηματικών ποσών.

Επιπλέον, ορισμένες από τις γυναίκες που μετέφεραν από τη Βουλγαρία τις χρησιμοποιούσαν ως παρένθετες μητέρες, έναντι χρημάτων.

Στο πλαίσιο της δράσης του, το κύκλωμα στρατολογούσε ως δότριες ωαρίων, αλλά και ως παρένθετες μητέρες και άλλες γυναίκες, ημεδαπές και αλλοδαπές, που διαμένουν στην Ελλάδα, τις οποίες, μετέφεραν στις ιδιωτικές κλινικές Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, αφού πρώτα αποσπούσαν τη συναίνεσή τους έναντι χρημάτων.

Advertisement

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι γυναίκες που εκμεταλλεύτηκαν τα μέλη της οργάνωσης βρίσκονταν σε ευάλωτη οικονομική και κοινωνική κατάσταση.

Ακόμη, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, τόσο οι δότριες, όσο και οι ιδιωτικές κλινικές κατέβαλλαν χρήματα σε γυναίκες, οι οποίες είχαν τον ρόλο της «μεσολαβήτριας».

Οι υποψήφιες ανάδοχες οικογένειες κατέβαλαν χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν από 25.000 έως 28.000 ευρώ, προκειμένου να υιοθετήσουν κάποιο παιδί. Στα ποσά αυτά, περιλαμβάνονταν η αμοιβή της βιολογικής μητέρας, η αμοιβή του δικηγόρου, τα έξοδα νοσηλείας και τοκετού, καθώς και η αμοιβή των «μεσολαβητριών».

Advertisement

Από την εγκληματική της δραστηριότητα υπολογίζεται ότι η οργάνωση αποκόμισε παράνομα έσοδα, τα οποία υπερβαίνουν τις 500.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Advertisement