Athens Greeters: Το προσωποποιημένο χαμόγελο της Αθήνας

Είναι σίγουρα μια ξεχωριστή εμπειρία που δεν περιγράφεται εύκολα με λόγια. Το να είσαι Greeter σημαίνει πολλά πράγματα. Σημαίνει να έρχεσαι καθημερινά σε επαφή με ανθρώπους πολύ διαφορετικούς από εσένα. Άλλοι είναι βιαστικοί και ανυπόμονοι, άλλοι πάλι πρόθυμοι να ανοίξουν μια χαλαρή κουβέντα μαζί σου. Όλοι όμως βρίσκονται εδώ γιατί θέλουν να γνωρίσουν την πόλη σου και εσύ είσαι αυτός που με ένα χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό σου θα κάνεις αυτό που περνάει από το χέρι σου για τους βοηθήσεις να απολαύσουν το ταξίδι τους.
Alkis Konstantinidis / Reuters

Κάτι διαφορετικό λειτούργησε φέτος το καλοκαίρι στην Αθήνα. Αθηναίοι με αγάπη και καλή διάθεση, προσφέρουν εθελοντικά το χρόνο τους συμμετέχοντας στο ενημερωτικό τουριστικό πρόγραμμα "The Athens Greeters" καλωσορίζοντας τους επισκέπτες της χώρας μας!

Τι είναι όμως το πρόγραμμα και γιατί να συμμετέχει κάποιος σε αυτό ως εθελοντής; Τρεις εθελοντές του προγράμματος καθώς και η Υπεύθυνη Επικοινωνίας λύνουν όλες σας τις απορίες στη συνέντευξη που ακολουθεί!

Ποιοί είναι οι Athens Greeters;

Οι Athens Greeters αποτελούν το πρώτο καλωσόρισμα και το πρόσωπο της Αθήνας στους επισκέπτες της χώρας μας. Είναι εθελοντές οι οποίοι επιλέγουν να υποστηρίξουν τη χώρα μας και το δήμο Αθηναίων μέσα από τη συμμετοχή τους στο ενημερωτικό τουριστικό πρόγραμμα.

Οι Greeters ως θεσμός, λειτουργούν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με σκοπό την πληρέστερη ενημέρωση των επισκεπτών και τη σύνδεσή τους με locals από την εκάστοτε χώρα. Στην Αθήνα, οι Athens Greeters πραγματοποιούνται από το This is Athens, τον επίσημο τουριστικό οδηγό του δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με την "ethelon - ό,τι ψάχνεις για τον εθελοντισμό, εδώ!" , και επίσημους συνεργάτες το δήμο Αθηναίων, την AEGEAN, το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών "Ελ.Βενιζέλος" και το Hellenic Initiative.

Ως Athens Greeter έρχεσαι καθημερινά σε επαφή με ανθρώπους πολύ διαφορετικούς από εσένα που είναι όμως εδώ γιατί θέλουν να γνωρίσουν τη πόλη σου και εσύ είσαι αυτός που με ένα χαμόγελο θα κάνεις ότι περνάει από το χέρι σου για να τους βοηθήσεις να απολαύσουν το ταξίδι τους.

Σε τι βοηθάνε οι Athens Greeters;

Οι Athens Greeters δρουν ως «δορυφόροι» γύρω από Info Points του δήμου Αθηναίων. Οι εθελοντές καλωσορίζουν τους επισκέπτες στη χώρα μας, λύνουν απορίες που μπορεί να έχουν, μοιράζουν τον ειδικά διαμορφωμένο δωρεάν χάρτη του This is Athens με χρήσιμες πληροφορίες και αλληλεπιδρούν με τους επισκέπτες.

Tα Info Points λειτουργούν στο Σύνταγμα, τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών "Ελ.Βενιζέλος" .

Πώς θα περιέγραφες την εμπειρία σου ως "Athens Greeter";

Νίκος: Athens Greeters για εμένα σημαίνει ευκαιρία. Έχω την τύχη να συναναστρέφομαι καθημερινά με ταξιδιώτες από κάθε γωνιά του πλανήτη, να ανταλλάσσουμε χαμόγελα και θετική ενέργεια η οποία μετατρέπεται σε ένα γενικότερο εύθυμο κλίμα το οποίο μας συντροφεύει εντός αλλά και εκτός του προγράμματος.

Κυριάκος: Η εμπειρία είναι πολύ ενδιαφέρουσα και μοναδική. Είναι μοναδικό ότι έρχεσαι σε επαφή με τόσους ανθρώπους από τόσες διαφορετικές χώρες που δεν πίστευες ότι θα γνώριζες ποτέ. Είναι πολύ όμορφο συναίσθημα όταν υποδέχεσαι και βοηθάς έναν άνθρωπο για να περάσει και να γνωρίσει όσο καλύτερα γίνεται τις ημέρες του στην Αθήνα.

Παναγιώτης: Είναι σίγουρα μια ξεχωριστή εμπειρία που δεν περιγράφεται εύκολα με λόγια. Το να είσαι Greeter σημαίνει πολλά πράγματα. Σημαίνει να έρχεσαι καθημερινά σε επαφή με ανθρώπους πολύ διαφορετικούς από εσένα. Άλλοι είναι βιαστικοί και ανυπόμονοι, άλλοι πάλι πρόθυμοι να ανοίξουν μια χαλαρή κουβέντα μαζί σου. Όλοι όμως βρίσκονται εδώ γιατί θέλουν να γνωρίσουν την πόλη σου και εσύ είσαι αυτός που με ένα χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό σου θα κάνεις αυτό που περνάει από το χέρι σου για τους βοηθήσεις να απολαύσουν το ταξίδι τους.

Εσύ γιατί συμμετέχεις στο πρόγραμμα; Τι το κάνει ενδιαφέρον;

Νίκος: Το ευχάριστο και χαλαρό κλίμα που επικρατεί αλλά παράλληλα με δόση υπευθυνότητας και οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε αυτό. Προσφέρουμε χάρτες, παραχωρούμε οδηγίες, μοιράζουμε χαμόγελα και εισπράττουμε ευγνωμοσύνη.

Κυριάκος: Στην αρχή δήλωσα συμμετοχή στους Athens Greeters γιατί το είδα σαν μια πολύ καλή ευκαιρία να μιλήσω και να εξασκήσω τα Αγγλικά μου. Στη συνέχεια όμως γνωρίζεις καλύτερα τους ανθρώπους που κάνετε εθελοντισμό μαζί, οπότε γίνεται μια όμορφη συνήθεια.

Παναγιώτης: Ο εθελοντισμός κατέχει πάντα μια θέση στον ελεύθερο χρόνο μου. Ιδιαίτερα όμως όταν η εθελοντική προσφορά συνδυάζεται με τομείς τόσο δυναμικούς και σημαντικούς για την οικονομία της πόλης μας, όπως ο τουρισμός, τότε η εμπειρία γίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

Περίγραψέ μας μία αγαπημένη σου στιγμή από τη συμμετοχή σου στο πρόγραμμα.

Νίκος: Έχουν υπάρξει αρκετά όμορφες στιγμές που έχουμε βιώσει κατά την διάρκεια του προγράμματος. Αν θα πρέπει να ξεχωρίσω μια αυτή θα είναι όταν ένας επισκέπτης ικανοποιημένος από τη βοήθειά μας επιχειρεί να μάθει και να εντάξει στο λόγο του μερικές βασικές ελληνικές λέξεις όπως είναι: το «ευχαριστώ», το «καλημέρα» κλπ για να μας ευχαριστήσει.

Κυριάκος: Ειλικρινά υπάρχουν τόσες μικρές αλλά εξίσου όμορφες στιγμές που δεν μπορώ να διαλέξω μια συγκεκριμένη. Όμως το χαμόγελο, ο ενθουσιασμός και το βλέμμα ευχαρίστησης που βλέπουμε κάθε φορά που βοηθάμε κάποιον «χαμένο» τουρίστα είναι η καλύτερη ανταμοιβή για κάθε Athens Greeter.

Παναγιώτης: Οι ξεχωριστές στιγμές που βιώνεις όταν συμμετέχεις σε ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι σίγουρα πολλές. Αν πρέπει να ξεχωρίσω μια συγκινητική στιγμή κατά τη διάρκεια του προγράμματος, επιλέγω αυτήν όπου ένα ζευγάρι ηλικιωμένων που είχε επισκεφθεί τη χώρα μας μου εξήγησε με σπαστά αγγλικά πως ήταν η πρώτη φορά στη ζωή τους που επρόκειτο να δουν από κοντά τη θάλασσα και ζήτησαν οδηγίες για το πώς να κατευθυνθούν προς τις παραλίες. Ο ρόλος που παίζει ένας Greeter στη ζωή αυτών των ανθρώπων είναι τουλάχιστον μοναδικός.

Το πρόγραμμα των Athens Greeters συνεχίζεται απ' την ethelon, έως και 15 Οκτωβρίου. Για να συμμετάσχει κάποιος δεν έχει παρά να συμπληρώσει τη Φόρμα Εθελοντή που θα βρει εδώ: https://ethelon.typeform.com/to/fccrgX

Μπορεί να διαβάσει περισσότερα αλλά και να κατεβάσει το ενημερωτικό booklet στο http://www.ethelon.org/thisisathens/