chat icon

Όταν αποφασίζουμε να περάσουμε μία μέρα στην παραλία και να απολαύσουμε το μπάνιο μας, αυτά που σίγουρα φροντίζουμε να έχουμε στη τσάντα μας, είναι ένα αντηλιακό, ένα καπέλο και ίσως μια ομπρέλα. Αλλά αν ρωτήσουμε έναν δερματολόγο πώς περνά μία μέρα στην παραλία, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. 

Προκειμένου να προστατέψουμε το δέρμα μας από τους κινδύνους του καρκίνου του δέρματος, μερικοί διακεκριμένοι δερματολόγοι μοιράζονται τις συμβουλές τους για μία μέρα κάτω από τον ήλιο και δίπλα στην θάλασσα. 

Advertisement
Advertisement

https://www.huffingtonpost.gr/entry/yiati-ta-vayonia-toe-metro-ayyizoen-thermokrasia-saoenas-mia-aitia-poe-den-fantazomastan_gr_6867c8d0e4b0da7d95b9d8bf&key=03a58c747ae3b2d45118fb7210af1bad

Τι πρέπει να κάνουμε πριν φύγουμε από το σπίτι

«Αποφεύγω την εφαρμογή ορισμένων προϊόντων που μπορεί να αυξήσουν την ευαισθησία στον ήλιο, όπως οι ρετινόλες και τα ρετινοειδή», εξηγεί η δερματολόγος δρ Ρετζίν Μάθιου. Το ιδανικότερο θα ήταν να αποφεύγουμε τέτοιου είδους προϊόντα ακόμη και τρεις μέρες πριν την παραλία. 

Στη συνέχεια, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι όλοι εφαρμόζουν καλά το αντηλιακό πριν φύγουν από το σπίτι. «Χρησιμοποιώ SPF 30 ή υψηλότερο και το εφαρμόζω πάντα τουλάχιστον 15 λεπτά πριν βγω έξω», λέει η δερματολόγος δρ Νάντα Έλμπουλουκ. Πρέπει αν φροντίζουμε να μην ξεχνάμε τα αυτιά μας, τα χέρια και τις κορυφές των παιδιών.

«Συνήθως ελέγχω πρώτα τον δείκτη υπεριώδους ακτινοβολίας και αποφεύγω τους εξωτερικούς χώρους όταν ο δείκτης UV είναι υψηλός έως πολύ υψηλός», προσθέτει η δερματολόγος δρ Μότζγκαν Χοσεϊνιπούρ.

Δεν φτάνει μόνο το αντηλιακό

Το αντηλιακό μπορεί να μας προστατεύσει αλλά τα ρούχα και τα καπέλα παρέχουν μεγαλύτερη προστασία, γι′ αυτό πάντα καλύπτομαι όσο το δυνατόν περισσότερο με καπέλο και γυαλιά ηλίου», δηλώνουν ομόφωνα οι ειδικοί. 

Αρκετοί επιλέγουν να φορούν πουκάμισα, παντελόνια, καπέλα και μαγιό που διαθέτουν παράγοντα προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία (UPF), ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να εμποδίζει ή να απορροφά τις υπεριώδεις ακτίνες, εμποδίζοντάς τες να διαπεράσουν το ύφασμα και να φτάσουν στο δέρμα.

Advertisement

Ποια ώρα της ημέρας πρέπει να ξεκινάει η ημέρα μας στην παραλία

Σημαντικό είναι να αποφεύγουμε τις ώρες αιχμής της υπεριώδους ακτινοβολίας περνώντας χρόνο στην παραλία είτε νωρίς το πρωί είτε κοντά στο ηλιοβασίλεμα, καθώς τότε είναι πιο δροσερά και έχει και λιγότερο κόσμο. 

Η ιδανική ώρα να φτάνουμε στην παραλία, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι μετά τις 3 το μεσημέρι.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/kalokairine-drosia-me-medeniko-kostos-8-tropoi-na-antexoeme-ten-zeste-choris-klimatistiko_gr_6867bd2ae4b079fbbcb42dcf

Advertisement

Που να προτιμήσουμε να καθίσουμε

Είναι καλύτερο να καθόμαστε προς τη θάλασσα, παρά προς τον ήλιο προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε την άμεση ηλιακή ακτινοβολία.

Η Χοσεϊνιπούρ εξηγεί ότι ψάχνει για μέρη με σκιά όταν είναι στην παραλία. «Είτε πρόκειται για την εύρεση των σκιών που δημιουργούνται από το περίπτερο του ναυαγοσώστη ή τους φοίνικες, είτε για την τοποθέτηση της ομπρέλας UPF, δεν καθόμαστε ποτέ κάτω από τον ήλιο», συμπληρώνει. 

Παράλληλα και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η άμμος μπορεί να αντανακλά την υπεριώδη ακτινοβολία έως και 10 έως 15%, οπότε η κάλυψη της γύρω άμμου με ένα προστατευτικό φράγμα, όπως είναι μία πετσέτα ή ψάθα,  δεν είναι μόνο ένας άνετος τρόπος για να αποφύγουμε την ταλαιπωρία του να καθόμαστε στην καυτή άμμο, αλλά έχει και οφέλη για την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία

Advertisement

Ανανεώνοντας συχνά το αντηλιακό μας

«Πρέπει να εφαρμόζουμε ξανά το αντηλιακό κάθε δύο ώρες ή οποιαδήποτε στιγμή μετά την έκθεση στο νερό», τονίζει η Χοσεϊνιπούρ. Γιατί δύο ώρες; «Έρευνες έχουν δείξει ότι αφού ιδρώσουμε, το αντηλιακό ξεπλένεται, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση κηλίδων στο δέρμα», εξηγεί.  «Το αντηλιακό αναδιανέμεται στο δέρμα, οδηγώντας σε υπερβολικές ποσότητες αντηλιακού σε ορισμένα σημεία και σε ελάχιστες ποσότητες αντηλιακού σε άλλα. Με την ανακατανομή, η υπεριώδης ακτινοβολία διεισδύει στο δέρμα εκεί όπου δεν υπάρχει πλέον αντηλιακό», συμπληρώνει. 

«Πρέπει να εφαρμόζουμε ξανά το αντηλιακό κάθε δύο ώρες ή οποιαδήποτε στιγμή μετά την έκθεση στο νερό» skynesher via Getty Images

Ναι στην ενυδάτωση αλλά όχι στα εσπρεριδοειδή 

«Αποφεύγω να φέρνω φέτες λεμονιού ή λάιμ για ποτά, για να αποφύγω κάτι που ονομάζεται φυτοφωτο-δερματίτιδα, το οποίο είναι ένα έγκαυμα και/ή υπερμελάγχρωση στις περιοχές του δέρματος που εκτίθενται σε χυμό εσπεριδοειδών και υπεριώδη ακτινοβολία», εξηγεί ένας διαφορετικός δερματολόγος. 

«Πακετάρω σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως σταφύλια, αγγούρια, ντομάτες και καρπούζι, καθώς είναι σημαντικό να παραμένουμε ενυδατωμένοι όταν βρισκόμαστε στον ήλιο», δηλώνει η Μάθιου. 

Advertisement

Η πλειονότητα των ειδικών αποφεύγει να κάθεται στον ήλιο για περισσότερο από πέντε λεπτά. Προτιμούν μία βόλτα στη σκιά ή να διαβάσουν κάποιο βιβλίο κάτω από την ομπρέλα. 

Advertisement

Ωστόσο, οι ώρες που πρέπει να καθόμαστε στην παραλία δεν πρέπει να ξεπερνούν τις πέντε, ενώ για πολλούς, οι δύο έως και τρεις ώρες, είναι αρκετές

Μερικά από τα αντηλιακά που προτείνουν οι ειδικοί είναι: EltaMD UV Restore SPF 40, L’Oreal Paris Bright Reveal Broad Spectrum Daily SPF 50, Ultra Violette Future Screen SPF 50, Isdin Eryfotona Actinica SPF 50+, Neutrogena Sheer Zinc Oxide Dry-Touch mineral sunscreen SPF 50, La Roche-Posay Anthelios tinted light fluid sunscreen SPF 50, CeraVe AM Facial Moisturizing Lotion with SPF 30. 

Advertisement