Από το κινητό μας μέχρι το σφουγγάρι, την οδοντόβουρτσα μας μέχρι τη λαβή του καροτσιού του σούπερ μάρκετ, αόρατοι «στρατοί» βακτηρίων κρύβονται στα καθημερινά αντικείμενα που αγγίζουμε πιο συχνά.
Τα περισσότερα από αυτά τα μικρόβια είναι ακίνδυνα – κάποια είναι μάλιστα ωφέλιμα – αλλά υπό τις κατάλληλες συνθήκες, ορισμένα μπορούν να μας αρρωστήσουν σοβαρά.
Όμως, να πού βρίσκεται η παγίδα: κάποια από τα πιο βρώμικα αντικείμενα στη ζωή μας είναι αυτά που ίσως δεν φανταζόμαστε.
Ας δούμε ορισμένους από τους κρυφούς «μαγνήτες» βακτηρίων στην καθημερινότητά μας και πώς με απλές αλλαγές στην υγιεινή μπορούμε να προστατευτούμε από τις λοιμώξεις.
Λαβές από καρότσια σούπερ μάρκετ
Τα καρότσια περνούν καθημερινά από δεκάδες χέρια, αλλά σπάνια απολυμαίνονται. Οι λαβές τους είναι ιδανικές για τη μετάδοση μικροβίων.
Μια μελέτη στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι πάνω από το 70% των καροτσιών ήταν μολυσμένα με βακτήρια του τύπου κολοβακτηρίδια, όπως το E. coli, που συνδέεται με κοπρανώδη μόλυνση. Άλλη μελέτη εντόπισε και Klebsiella pneumoniae, Citrobacter freundii και Pseudomonas spp.
Προστατευτείτε: Πάντα να απολυμαίνουμε τη λαβή πριν τη χρήση – ειδικά αν πρόκειται να πιάσουμε τρόφιμα, το κινητό ή το πρόσωπό μας.
Σφουγγάρια κουζίνας
Το σφουγγάρι στο νεροχύτη μας μπορεί να είναι ένα από τα πιο βρώμικα αντικείμενα στο σπίτι. Είναι πορώδες, υγρό και συχνά έρχεται σε επαφή με τρόφιμα – ιδανικό περιβάλλον για βακτήρια.
Μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες, μπορεί να φιλοξενεί εκατομμύρια βακτήρια, σύμφωνα με το NSF Household Germ Study.
Προστατευτείτε: Το απολυμαίνουμε εβδομαδιαίως (στο φούρνο μικροκυμάτων, με ξύδι ή στο πλυντήριο πιάτων). Αν μυρίζει ακόμα και μετά τον καθαρισμό, το αντικαταστούμε.
Χρησιμοποιούμε διαφορετικά σφουγγάρια για διαφορετικές χρήσεις (π.χ. ένα για πιάτα, άλλο για ωμό κρέας).
Ξύλα κοπής
Οι εγκοπές από τα μαχαίρια μπορούν να παγιδεύσουν βακτήρια όπως σαλμονέλα και E. coli, που επιβιώνουν για ώρες σε στεγνές επιφάνειες.
Προστατευτείτε: Χρησιμοποιούμε ξεχωριστές επιφάνειες κοπής για ωμό κρέας και λαχανικά. Τα πλένουμε με καυτό νερό και σαπούνι, ξεβγάζουμε καλά και στεγνώνουμε εντελώς. Αντικαταστούμε όταν έχουν βαθιές χαρακιές.
Πετσέτες κουζίνας
Οι επαναχρησιμοποιούμενες πετσέτες κουζίνας γίνονται γρήγορα εστίες βακτηρίων – στεγνώνουμε τα χέρια, σκουπίζουμε επιφάνειες και καθαρίζουε διαρροές, συχνά χωρίς συχνό πλύσιμο.
Μελέτες δείχνουν ότι βακτήρια όπως E. coli και σαλμονέλα μπορούν να ζήσουν σε υφασμάτινες πετσέτες για ώρες.
Προστατευτείτε: Χρησιμοποιούμε χαρτί όπου γίνεται ή διαφορετικές πετσέτες για κάθε εργασία. Πλένούμε τις πετσέτες τακτικά σε ζεστό νερό με χλωρίνη ή απολυμαντικό.
Κινητά τηλέφωνα
Τα παίρνουμε παντού – ακόμα και στην τουαλέτα – και τα αγγίζουμε διαρκώς. Η ζεστασιά τους και η συχνή χρήση τα καθιστούν ιδανικά για βακτηριακή επιμόλυνση.
Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να μεταφέρουν επιβλαβή βακτήρια όπως ο Staphylococcus aureus.
Προστατευτείτε: Αποφεύγουμε τη χρήση του κινητού στην τουαλέτα και πλένουμε συχνά τα χέρια μας. Καθαρίζουμε ελαφρώς με νωπό πανί μικροϊνών και λίγο σαπούνι. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε ισχυρά χημικά ή σπρέι.
Οδοντόβουρτσες κοντά στην τουαλέτα
Όταν τραβάμε το καζανάκι, απελευθερώνονται μικροσταγονίδια που μπορεί να καταλήξουν στην οδοντόβουρτσά μας. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να φιλοξενούν E. coli, S. aureus και άλλα μικρόβια.
Προστατευτείτε: Τη τοποθετούμε όσο το δυνατόν μακρύτερα από την τουαλέτα. Ξεπλένουμε μετά από κάθε χρήση, την αφήνουμε να στεγνώσει όρθια και την αλλάζουμε κάθε τρεις μήνες ή και νωρίτερα αν φθαρεί.
Χαλάκια μπάνιου
Τα υφασμάτινα χαλάκια συγκρατούν την υγρασία μετά το ντους, δημιουργώντας ένα ζεστό, υγρό περιβάλλον ιδανικό για βακτήρια και μύκητες.
Προστατευτείτε: Τα κρεμάμε για να στεγνώσουν μετά από κάθε χρήση και τα πλένουμε εβδομαδιαίως σε ζεστό νερό. Για πιο υγιεινή επιλογή, προτιμούμε ξύλινο χαλάκι ή χαλάκι από διατομική γη, που στεγνώνει γρήγορα και εμποδίζει την ανάπτυξη μικροβίων.
https://www.huffingtonpost.gr/2017/07/31/life-sfouggaraki-koyzinas-lathos_n_17639146.html
Πετσέτες και παιχνίδια κατοικιδίων
Βραχείες, γεμάτες τρίχες και σάλιο, οι πετσέτες και τα παιχνίδια των κατοικιδίων έρχονται σε επαφή με ούρα και βακτήρια από εξωτερικούς χώρους. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, μπορεί να φέρουν E. coli, S. aureus και Pseudomonas aeruginosa.
Προστατευτείτε (εμείς και το κατοικίδιό μας): Πλένουμε τις πετσέτες εβδομαδιαίως με ζεστό νερό και ασφαλές απορρυπαντικό. Αφήνουμε τα παιχνίδια να στεγνώνουν ή τα βάζουμε στο στεγνωτήριο. Αντικαταστούμε φθαρμένα ή σκισμένα παιχνίδια.
Μανικιουρίστικα και εργαλεία ομορφιάς
Κόφτες νυχιών, σπρωχτήρια επωνυχίων και άλλα εργαλεία περιποίησης μπορούν να μεταδώσουν επιβλαβή βακτήρια εάν δεν καθαρίζονται σωστά. Ανάμεσά τους: S. aureus (συμπεριλαμβανομένου του ανθεκτικού MRSA), Pseudomonas aeruginosa και Mycobacterium fortuitum.
Προστατευτείτε: Παίρνουμε τα δικά μας εργαλεία σε σαλόνια ή ρωτάμε πώς αποστειρώνονται τα δικά τους. Τα αξιόπιστα σαλόνια θα μας ενημερώσουν πρόθυμα.
Δίσκοι ασφαλείας στα αεροδρόμια
Χρησιμοποιούνται από εκατοντάδες άτομα καθημερινά – και καθαρίζονται σπάνια. Μελέτες εντοπίζουν υψηλά επίπεδα βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένου του E. coli.
Προστατευτείτε: Μετά τον έλεγχο ασφαλείας, πλένουμε τα χέρια ή χρησιμοποιούμε αντισηπτικό, ειδικά πριν φάμε ή αγγίξουμε το πρόσωπό μας.
Τηλεχειριστήρια ξενοδοχείων
Έρευνες δείχνουν πως τα τηλεχειριστήρια σε ξενοδοχεία μπορεί να είναι πιο βρώμικα και από τα καπάκια τουαλέτας. Τα αγγίζουν πολλοί και καθαρίζονται σπάνια.
Εντοπισμένα βακτήρια περιλαμβάνουν E. coli, enterococcus και S. aureus (συμπεριλαμβανομένου του MRSA).
Προστατευτείτε: Σκουπίζουμε το τηλεχειριστήριο με αντιβακτηριακό μαντηλάκι μόλις φτάσουμε. Ορισμένοι ταξιδιώτες το βάζουν ακόμη και σε πλαστική σακούλα. Πάντα να πλένουμε τα χέρια μετά από τη χρήση κοινόχρηστων αντικειμένων.
Τα βακτήρια είναι παντού – ακόμα και στα πιο απλά αντικείμενα της καθημερινότητας. Δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε όλα, και τα περισσότερα δεν θα μας βλάψουν. Αλλά με λίγες καλές συνήθειες, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών, ο καθαρισμός και η σωστή αποθήκευση, μπορεί να προστατευτούμε εμείς και οι γύρω μας.
Η υγεία μας είναι κυριολεκτικά στα χέρια μας.
Πηγή: The Conversation