Για πολλά χρόνια, τα αυγά θεωρούνταν ο «ένοχος» πίσω από την αύξηση της χοληστερόλης και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Παρότι κάποιες μελέτες τα είχαν συνδέσει με αρνητικές επιπτώσεις στην καρδιακή υγεία, άλλες τα ανέδειξαν ως πλούσια πηγή πρωτεϊνών και θρεπτικών συστατικών.
Μια πρόσφατη έρευνα έρχεται τώρα να ρίξει νέο φως στο ζήτημα, επιβεβαιώνοντας ότι τα αυγά μπορεί τελικά να είναι ωφέλιμα. Η μελέτη εστιάζει στις διακριτές επιδράσεις της διατροφικής χοληστερόλης και των κορεσμένων λιπαρών στην LDL – τη λεγόμενη «κακή» χοληστερόλη.
«Τα αυγά έχουν κατηγορηθεί άδικα με βάση παλαιότερες διατροφικές οδηγίες», σημειώνει ο επικεφαλής της μελέτης, Τζόναθαν Μπάκλεϊ, από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας. «Παρόλο που περιέχουν υψηλή χοληστερόλη, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά – και αυτό έχει μεγάλη σημασία».
Οι ερευνητές μελέτησαν τις επιπτώσεις τριών διαφορετικών διατροφικών πλάνων, διάρκειας πέντε εβδομάδων το καθένα, σε 61 ενήλικες με παρόμοια επίπεδα LDL. Από αυτούς, οι 48 ολοκλήρωσαν και τις τρεις φάσεις:
- Το πρώτο πλάνο περιλάμβανε υψηλή πρόσληψη χοληστερόλης αλλά χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά – με δύο αυγά την ημέρα.
- Το δεύτερο ήταν φτωχό σε χοληστερόλη αλλά πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά – χωρίς αυγά.
- Το τρίτο περιλάμβανε υψηλά επίπεδα τόσο χοληστερόλης όσο και κορεσμένων λιπαρών – με μόλις ένα αυγό την εβδομάδα.
Τα αποτελέσματα ήταν αποκαλυπτικά: μόνο η δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά αύξησε την LDL χοληστερόλη. Αντίθετα, η διατροφή με αυξημένη χοληστερόλη αλλά χαμηλά κορεσμένα λιπαρά –δηλαδή αυτή με τα δύο αυγά την ημέρα– όχι μόνο δεν αύξησε, αλλά μείωσε την «κακή» χοληστερόλη.
«Η έρευνά μας δείχνει ότι τα κορεσμένα λιπαρά, και όχι η χοληστερόλη από τα αυγά, είναι ο πραγματικός «ένοχος»», τονίζει ο Μπάκλεϊ. «Στην πραγματικότητα, τα αυγά δεν αποτελούν απειλή για την καρδιά, εφόσον καταναλώνονται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής».
Και προσθέτει με χιούμορ: «Το πρόβλημα δεν είναι το αυγό, αλλά μάλλον το μπέικον ή το λουκάνικο που το συνοδεύουν συχνά».
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό The American Journal of Clinical Nutrition.
Πηγή: Sciense Alert