Καθώς ο καιρός γίνεται και πάλι ηλιόλουστος, ήρθε επιτέλους η ώρα να βγάλουμε έξω τις ψησταριές! Αλλά προτού διοργανώσουμε το πρώτο μπάρμπεκιου του καλοκαιριού, υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι που θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν. Κι όχι για να τρομάξουμε. Ίσα ίσα: Για να απολαύσουμε το φαγητό με την παρέα μας χωρίς την παραμικρή δυσάρεστη έκπληξη. Και οι ειδικοί είναι δίπλα μας σε όλο αυτό. 

Ο Nτέρεκ Χέιλς, ειδικός σε θέματα ασφάλειας, υπογραμμίζει ότι οι ίδιοι κανόνες που εφαρμόζονται στους χώρους εργασίας για να παραμένουν οι εργαζόμενοι ασφαλείς, οι ίδιοι θα έπρεπε να ισχύουν και στην αυλή μας όταν ψήνουμε. Αλλά τι ακριβώς εννοεί; Και τι θα πρέπει να αποφύγουμε; Ο Χέιλς επισημαίνει τα 6 πράγματα που δεν πρέπει να κάνουμε σε ένα μπάρμπεκιου για κανένα λόγο.

Advertisement
Advertisement

https://www.huffingtonpost.gr/entry/to-semadi-poe-martera-oti-to-teyani-paei-yia-aposerse-chthes-einai-zetema-eyeias_gr_6821eed2e4b09e4e8c34997f&key=03a58c747ae3b2d45118fb7210af1bad

1. Δεν τοποθετούμε την ψησταριά σε εσωτερικό χώρο ή σε κάποιον χώρο με σκέπαστρο

Ακόμα κι αν ο καιρός μας τα φέρει ανάποδα, με τίποτα δεν μετακινούμε μια ψησταριά με κάρβουνα στο γκαράζ, σε μια σκηνή ή κάτω από κάποιο κιόσκι. Διότι τα κάρβουνα καθώς θερμαίνονται παράγουν μονοξείδιο του άνθρακα, ένα άοσμο αέριο που αν το εισπνεύσουμε μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο.

2. Δεν χρησιμοποιούμε τα κάρβουνα που μας περίσσεψαν από την περασμένη χρονιά

Τα περσινά κάρβουνα δεν είναι απλώς πιο αδύναμα και αναποτελεσματικά. Θα μπορούσαν εκτός αυτού να να είναι και τοξικά, να απελευθερώσουν δηλαδή επιβλαβείς χημικές ουσίες και να τις διοχετεύσουν στο φαγητό μας. Οπότε, ας μην το επιχειρήσουμε.

3. Δεν μπερδεύουμε τις τσιμπίδες: Χρησιμοποιούμε άλλη για το ωμό και άλλη για το μαγειρεμένο κρέας

Advertisement

Αν θέλουμε να αποφύγουμε το ενδεχόμενο της τροφικής δηλητηρίασης δεν πρέπει με τίποτα να πιάνουμε το ωμό και το ψημένο κρέας με την ίδια τσιμπίδα. Κι όμως, η χρήση του ίδιου εργαλείου για να πιάσουμε και το ωμό και το μαγειρεμένο κρέας είναι ένα συνηθισμένο λάθος. Πλέον όμως εμείς γνωρίζουμε ότι αυτή είναι και η Νο1 μέθοδος να εξαπλωθεί άμεσα η οποιαδήποτε τροφιμογενής ασθένεια. Οπότε αγοράζουμε μια δεύτερη τσιμπίδα. Αξίζει τον κόπο.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/to-meros-tes-koezinas-poe-mallon-den-echoeme-katharisei-pote-vazontas-mas-se-kindeno_gr_6821d69ce4b01f1185015897

4. Δεν επιχειρούμε να δυναμώσουμε τη φωτιά με βενζίνη ή διαλυτικό χρώματος

Advertisement

Ακόμα κι αν δεν το έχουμε σκεφτεί ποτέ εμείς οι ίδιοι, εντούτοις αυτή η πατέντα δίνει και παίρνει στα μπάρμπεκιου. Εμείς αν θέλουμε να πάρει λίγο πιο γρήγορα μπρος η ψησταριά, χρησιμοποιούμε αποκλειστικά σκευάσματα που παράγονται ειδικά για αυτόν τον σκοπό. Αλλιώς καραδοκεί ο κίνδυνος να δειπνήσουμε αγκαλιά με την πυροσβεστική.

5. Δεν παραλείπουμε την προθέρμανση

Το κακοψημένο κοτόπουλο δεν είναι απλώς κακόγευστο. Είναι και επικίνδυνο για την εξάπλωση της σαλμονέλας. Οπότε, όταν βάζουμε το οποιοδήποτε κρέας να ψηθεί, υπολογίζουμε ότι τα πρώτα 10–15 λεπτά η ψησταριά προσπαθεί να φέρει το κρέας σε μια σχετική θερμοκρασία ψησίματος. Η πραγματική δουλειά ξεκινά μετά το πέρας του «ακαδημαϊκού τετάρτου». Οπότε από τον χρόνο που μας είπε ο κρεοπώλης ότι χρειάζεται το κρέας για να ψηθεί, αν το βάλαμε στην κατάψυξη, υπολογίζουμε ότι το κρέας θα χρειαστεί τουλάχιστον δέκα με δεκαπέντε λεπτά παραπάνω.

Advertisement

6. Δεν καθαρίζουμε την ψησταριά με συρμάτινη βούρτσα

Διότι οι μικροσκοπικές μεταλλικές τρίχες μπορεί πολύ εύκολα από την βούρτσα να καταλήξουν στο μπιφτέκι ή στη μπριζόλα μας και έπειτα; Στο στομάχι μας φυσικά! Οπότε χρησιμοποιούμε εναλλακτικά φυσικά εργαλεία καθαρισμού, όπως τα μισά κρεμμύδια.

Το μπάρμπεκιου με την παρέα είναι μια καταπληκτική εμπειρία, γεμάτη γέλιο και ανεμελιά. Αλλά αν θέλουμε η ανεμελιά να κρατήσει, πρέπει να έχουμε κάνει όλη την απαραίτητη προεργασία! Αυτό το ευαγγέλιο έξι βημάτων θα μας βγάλει ασπροπρόσωπους. 

Advertisement

(Με πληροφορίες από yahoolife).

Advertisement