Εάν υποφέρουμε από αϋπνία ή αντιμετωπίζουμε περιστασιακές κρίσεις έλλειψης ύπνου, πιθανότατα θα έχουμε δοκιμάσει διάφορα κόλπα. 

Από mocktail (σ.σ. κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ) μέχρι συμπληρώματα μαγνησίου, μερικές φορές ο ύπνος απλώς δεν έρχεται και καταλήγουμε να μένουμε ξύπνιοι στο κρεβάτι μετρώντας αντίστροφα πόσες ώρες θα κοιμόμασταν αν μας έπαιρνε ο ύπνος… τώρα.

Advertisement
Advertisement

Είναι αφόρητο και το να γνωρίζουμε τις επιπτώσεις στην υγεία μας από την απώλεια ύπνου όπως προβλήματα ψυχικής υγείας ακόμη και διαβήτης δεν μας κάνει να νιώθουμε πιο ξεκούραστοι. 

Ωστόσο, σύμφωνα με χειρουργό του NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου), υπάρχει κάτι που δεν κάνουμε αρκετά και στην πραγματικότητα λειτουργεί ως «βιολογικό κουμπί απενεργοποίησης».

https://www.huffingtonpost.gr/entry/pente-praymata-poe-prepei-na-feyoen-apo-tis-ntoelapes-kai-ta-sertaria-mas-prin-to-fthinoporo_gr_66b7424ce4b0228abc91014d

Πώς να αποκοιμηθούμε πιο γρήγορα, σύμφωνα με έναν ειδικό υγείας

Ο δρ Καράν Ραγιάν, χειρουργός του NHS, δημιουργός μέσων κοινωνικής δικτύωσης και γενικός εμπειρογνώμονας υγείας, αποκάλυψε ότι υπάρχει ένα είδος «ανακατάταξης του spotify» που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας να κοιμηθούμε πιο γρήγορα.

Σε ένα πρόσφατο reel στο Instagram έγραψε: Αν παλεύουμε για να κοιμηθούμε, ιδού το βιολογικό ισοδύναμο του να κρατηθούμε σε χαμηλούς τόνους. 

«Όταν είμαστε στο κρεβάτι, είναι εύκολο να εισέλθουμε σε επαναλαμβανόμενα μοτίβα σκέψης που μας διαταράσσουν. Αυτό μπορεί ενεργοποιήσει να το στρες που μας κρατά ξύπνιους, κι όσο περισσότερη ώρα είμαστε ξύπνιοι, τόσο περισσότερα ανεπιθύμητα μοτίβα σκέψης έχουμε, που σημαίνει λιγότερο ύπνο».

Ωστόσο, αποκάλυψε ότι ένα κόλπο ύπνου («cognitive shuffling» / «γνωστικό ανακάτεμα») μπορεί να σπάσει αυτόν τον κύκλο αφαιρώντας την ενεργή γνωστική μας προσπάθεια (υπερβολική σκέψη)…

https://www.huffingtonpost.gr/entry/to-monadiko-prayma-poe-xechname-na-kanoeme-otan-epistrefoeme-apo-tis-diakopes-kai-einai-sos_gr_66bdbeb0e4b04090eac40cbf&key=03a58c747ae3b2d45118fb7210af1bad

Advertisement

Πως να το πετύχουμε 

Πρώτα, επιλέγουμε μια λέξη. Η λέξη που επέλεξε ο δρ Ραγιάν ήταν – εύστοχα  – «κατάκλιση».

Από εκεί, για κάθε γράμμα αυτής της λέξης, ας σκεφτούμε μια άλλη λέξη που ξεκινά με αυτό το γράμμα κι ας την οραματιστούμε.

Έτσι, για παράδειγμα, για το γράμμα «κ», θα μπορούσαμε να επιλέξουμε τις λέξεις όπως κόκκαλο, καρδιά, κολοκύθα, κίτρινο. 

Advertisement

Ας συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό μέχρι να τελειώσουν τα γράμματα ή να βαρεθούμε.

Ο δρ Ραγιάν προτρέπει επίσης να οραματιστούμε και αυτές τις λέξεις καθώς τις προσομοιώνει μικρο-όνειρα.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αυτό το κόλπο βοηθά να ηρεμήσουμε  τις … αγωνιστικές μας σκέψεις, οπότε αν το ”λογισμικό” ύπνου μας δεν λειτουργεί σωστά, αξίζει να το δοκιμάσουμε».

Advertisement
Advertisement