Tο γιαούρτι εδώ και δεκαετίες προωθείται ως τρόφιμο ευεργετικό για τη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, παρά τα διαφημιστικά συμφέροντα των διαφόρων επωνυμιών, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, θεωρεί ότι γύρω από το ζήτημα δεν έχει διεξαχθεί επαρκής επιστημονική έρευνα.

Πράγματι, έρευνες υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση τουλάχιστον 2 φλιτζανιών γιαούρτι την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου που επηρεάζει περίπου 36 εκατομμύρια Αμερικανούς.

Advertisement
Advertisement

Όμως, αυτοί είναι ισχυρισμοί που στερούνται πλήρους επιστημονικής υποστήριξης, αν και επιτρέπεται να αναγράφονται στις ετικέτες των προϊόντων.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/mia-koetalia-elaiolado-kathemerina-tha-mporoese-na-meiosei-ton-kindeno-thanatoe-apo-anoia_gr_663a1194e4b0f72991a79a4d

Τι λένε οι ειδικοί για το γιαούρτι και τον διαβήτη τύπου 2

Υπάρχουν «ορισμένα αξιόπιστα στοιχεία» για το όφελος από την κατανάλωση γιαουρτιού, αλλά όχι λόγω κάποιου συγκεκριμένου θρεπτικού του συστατικού. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι το γιαούρτι μπορεί να αποτρέψει τον διαβήτη. Το μόνο που έχουμε είναι ενδείξεις ότι η κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να σχετίζεται με τη μείωση ορισμένων βιοδεικτών που σχετίζονται με την αύξηση του κινδύνου της νόσου.

Μάλιστα, οι επικριτές του ισχυρισμού περί μείωσης του κινδύνου διαβήτη τύπου 2, υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα μύθο που δεν βασίζεται σε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές, όπως απαιτείται σε αυτές τις περιπτώσεις. Οι ίδιοι προειδοποιούν επίσης, ότι κανένα μεμονωμένο τρόφιμο δεν μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μιας ασθένειας που συνδέεται με τη συνολική διατροφή.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/o-krisimos-loyos-poe-prepei-oloi-na-valoeme-perissotero-maynesio-ste-diatrofe-mas_gr_6637dae7e4b001bbb51006eb

Και τελικά είναι υγιεινό το γιαούρτι;

Ακόμα κι αν δεν μειώνει στα σίγουρα τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, αυτό δεν σημαίνει ότι το γιαούρτι δεν επιφυλάσσει σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.

Advertisement

Συγκεκριμένα το γιαούρτι:

1. Μας προσφέρει μια δυνατή ώθηση πρωτεΐνης.

2. Ρυθμίζει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.

3. Μειώνει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης.

Advertisement

4. Αυξάνει την πρόσληψη του οργανισμού μας σε ασβέστιο.

5. Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος.

6. Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας.

Advertisement

7. Μας κάνει να νιώθουμε όμορφα.

8. Βοηθά το σώμα μας να στείλει στον εγκέφαλο το σήμα ότι αισθανόμαστε «πλήρεις».

9. Αποτελεί πηγή πολλών ζωτικών θρεπτικών συστατικών

Advertisement

(Με πληροφορίες από Associated Press).

Advertisement