Γιατί δεν πρέπει να πετάμε ποτέ τη «λιμνούλα» με υγρό που έχει σχηματιστεί στο γιαούρτι μας

Ενας γιατρός εξηγεί πόσο σημαντική είναι αυτή η ουσία. Και, όχι, δεν είναι νερό.
wilatlak villette via Getty Images

Αν έχουμε ρίξει ποτέ μια ματιά στο γιαούρτι μας για να έρθουμε ενώπιος ενωπίω με μια ...δυσοίωνη λακκούβα, το επόμενο λογικό βήμα, όπως φαίνεται, είναι να απαλλαγούμε απ′ αυτό.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον δρ Καράν Ραγιάν, αυτό όχι μόνο δεν είναι νερό, αλλά στην πραγματικότητα μας κάνει και καλό.

Σε ένα πρόσφατο TikTok βίντεο μοιράστηκε ότι αυτή η μυστηριώδης λακκούβα είναι γεμάτη βασικά θρεπτικά συστατικά». Πώς έφτασε εκεί; Η λακκούβα είναι στην πραγματικότητα τυρόγαλα.

Ο ίδιος εξηγεί ότι όταν φτιάχνουμε γιαούρτι, πρέπει να διαχωρίζουμε το πιο στερεό τυρόπηγμα στο γάλα από τον πιο ρευστό ορό γάλακτος.

Αλλά, φυσικά, ένα μέρος απ′ αυτό παραμένει στο δοχείο μετά την ανάμειξη, κι όταν αφήσουμε το μείγμα για λίγο, το υγρό αρχίζει να διαχωρίζεται ξανά.

«Όσο περισσότερο αφήνουμε το γιαούρτι μας ανενόχλητο, τόσο πιο πιθανό είναι ο ορός γάλακτος να συσσωρευτεί και να ανέβει στην κορυφή και να αφήσει μια υδαρή ”τανία”», ανέφερε ο ίδιος στο TikTok.

Λοιπόν... γιατί να το φάμε; Όπως λέει ο δρ Ραγιάν ο ορός γάλακτος είναι γεμάτος πρωτεΐνη, βιταμίνη Β12, ασβέστιο και «ακόμα και προβιοτικά, καθώς και ένα σωρό άλλα μέταλλα».

Αλλά αν δεν το αντέχουμε καθόλου - ακόμη κι όταν σκεφτόμαστε πόσο καλό μπορεί να είναι για εμάς -ο ίδιος συνιστά να αγοράσουμε ελληνικό ή ισλανδικό γιαούρτι, τα οποία έχουν στραγγιστεί με όσο το δυνατόν περισσότερο ορό γάλακτος για να γίνουν πιο παχύρρευστα και κρεμώδη.

«Είναι πιο πιθανό να έχουμε αυτή τη ... διαρροή γιαουρτιού από κανονικό μη ελληνικό γιαούρτι», εξηγεί, «ειδικά από εκείνα που δεν έχουν πρόσθετους σταθεροποιητές».

Εάν μπορούμε να μην το πετάξουμε, «απλώς ας το ανακατέψουμε κι ας το απολαύσουμε» - ή, αν θέλουμε, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ακόμη και ως ορεκτικό στο σπιτικό γιαούρτι.