Μαγειρεύουμε ένα απίθανο πρασόρυζο για το πιάτο ημέρας.

Θα χρησιμοποιήσουμε φρέσκα κρεμμυδάκια, ένα σφηνάκι κονιάκ, κόλιανδρο και καρότα. Ενώ μόλις το βγάλουμε από τη φωτιά, θα προσθέσουμε το γιαούρτι και την πάπρικα.

Advertisement
Advertisement

Καλή όρεξη.

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 10′

Μαγείρεμα: 30′

Υλικά

6-8 μέτρια πράσα – το λευκό μέρος – κομμένα σε μέτριες ροδέλες

Advertisement

3 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε ροδέλες

2 μέτρια καρότα, τριμμένα στον τρίφτη

200 γρ. ρύζι Καρολίνα

Advertisement

1 σφηνάκι κονιάκ

½ κ.γ. κόλιανδρο, περασμένο από το μύλο μπαχαρικών ή καλά κοπανισμένο στο γουδί

1 κ.γ. πάπρικα σε σκόνη, καπνστή ή γλυκιά

Advertisement

600 ml ζεστό νερό

100 ml ελαιόλαδο

300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, καλά χτυπημένο

Advertisement

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Advertisement

Εκτέλεση

Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα πράσα, τα καρότα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Ρίχνουμε αλατοπίπερο και το ρύζι και ανακατεύουμε. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά, μέχρι το ρύζι να γυαλίσει από το λάδι, σβήνουμε με το κονιάκ και μαγειρεύουμε για άλλα 1-2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Advertisement

Ρίχνουμε τον κόλιανδρο, ανακατεύουμε και στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό. Μόλις πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγομαγειρεύουμε με ξεσκέπαστη κατσαρόλα, μέχρι να γίνει το ρύζι, να σωθούν τα πολλά υγρά και το φαγητό να μείνει με το λαδάκι του.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το γιαούρτι και την πάπρικα.

Ανακινούμε την κατσαρόλα και σερβίρουμε αμέσως.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο – τεύχος #67» σε συνταγή Ντίνας Νικολάου.