Όταν συζητάμε για την απώλεια βάρους και την ισορροπημένη διατροφή, λίγα τρόφιμα είναι τόσο ευέλικτα, νόστιμα και θρεπτικά όσο οι γλυκοπατάτες: Ψημένη, πολτοποιημένη ή ψιλοκομμένη στον φούρνο, σε μια πιο υγιεινή εκδοχή της τηγανιτής πατάτας, η γλυκοπατάτα μας προσφέρει ένα σύνολο απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων. Aνάμεσά τους η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C, το κάλιο και το μαγνήσιο.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/pente-monadika-tips-kanoen-toes-edatanthrakes-semmachoes-mas-ste-yrammose-kai-to-adenatisma_gr_6537ea52e4b011a9cf7b3bc0

Advertisement
Advertisement

Μπορεί όμως η κατανάλωση γλυκοπατάτας να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος;

Η Ντέστινι Μούντι, αθλητική διαιτολόγος στο Garage Gym Reviews, απαντά πως ανεξάρτητα από το πώς προτιμάμε να απολαμβάνουμε τις γλυκοπατάτες, η προσθήκη τους στο εβδομαδιαίο πλάνο διατροφής μας, μπορεί να είναι η λύση σε όλα τα δεινά που προκύπτουν καθώς αγωνιζόμαστε να χάσουμε βάρος.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/to-lachaniko-poe-eyyeatai-na-rixei-to-sakcharo-sto-aima_gr_65579211e4b0e47670140bf3

Δεν είναι μυστικό: Στη συνείδησή μας, η απώλεια βάρους συχνά συνδέεται με τη στέρηση, τα αυστηρά προγράμματα και τα άκαμπτα ή κάπως «στενγά γεύματα». Ευτυχώς, οι γλυκοπατάτες έρχονται να γκρεμίσουν όλες αυτές τις αντιλήψεις και με τη φυσική τους γλυκύτητα, τις φυτικές ίνες τους και την ευελιξία τους να γίνουν το καλύτερο παρεάκι στο μακρύ ταξίδι προς την απώλεια βάρους.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/deo-trofes-ekplexe-ploesies-se-edatanthrakes-poe-mas-voethoen-na-chasoeme-kila_gr_649c472de4b0ea75fd3b16cb

 Πέντε λόγοι που η γλυκοπατάτα μας βοηθά να χάσουμε βάρος

1. Μας κρατά χορτάτους για ώρες

Οι γλυκοπατάτες είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες σύμφωνα με έρευνες προάγουν το αίσθημα κορεσμού και μειώνουν την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων.

Advertisement

Ακόμη, ο συνδυασμός των φυτικών ινών και των σύνθετων υδατανθράκων που μας προσφέρουν οι γλυκοπατάτες ενισχύει ακόμα περισσότερο το αίσθημα πληρότητας μετά από ένα γεύμα. Ιδίως εάν τρώμε τις γλυκοπατάτες με τη φλούδα, η οποία προσφέρει στον οργανισμό μας μερικές επιπλέον αδιάλυτες φυτικές ίνες.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/exi-soeper-snak-ploesia-se-fetikes-ines-poe-mas-kratoen-chortatoes-ole-mera_gr_63c038e6e4b0cbfd55f0aeaa

 

Advertisement

2. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, ενώ είναι χαμηλές σε θερμίδες σε σύγκριση με άλλα αμυλούχα τρόφιμα.

Επιπλέον, οι γλυκοπατάτες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της πρόσληψης θερμίδων όταν χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο προϊόντων με υψηλότερες θερμίδες, όπως οι κανονικές πατάτες, το λευκό ρύζι, το ψωμί ή τα μακαρόνια.

Advertisement

https://www.huffingtonpost.gr/entry/rezi-telika-voetha-sto-adenatisma-e-prokeitai-yia-allon-ena-metho_gr_654ba7d1e4b0e3ecaf8bd595

 

3. Αποτελεί εξαιρετική πηγή προβιοτικών

Advertisement

Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, οι γλυκοπατάτες περιέχουν επίσης πρoβιοτικά, δηλαδή ενώσεις που τροφοδοτούν την ανάπτυξη των ευεργετικών βακτηρίων του εντέρου.

Advertisement

Τα προβιοτικά βοηθούν στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου αυτοί οι φιλικοί μικροοργανισμοί μπορούν να ευδοκιμήσουν, βοηθώντας στην πέψη και προάγοντας ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/o-xeros-karpos-poe-dra-os-felakas-ayyelos-toe-enteroe-mas_gr_6357a055e4b04cf8f3872abd

 

Advertisement

4. Είναι γεμάτη σύνθετους υδατάνθρακες

Χάρη στην περιεκτικότητά τους σε σύνθετους υδατάνθρακες, οι γλυκοπατάτες μας προσφέρουν ενέργεια που απελευθερώνεται σταδιακά μέσα στην ημέρα, αποτρέποντας τις ενεργειακές κρίσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε λιγούρες για υπερεπεξεργασμένα γλυκά ή αλμυρά σνακ.

Αυτοί οι υδατάνθρακες βραδείας πέψης μας κρατούν αφενός δραστήριους και αφετέρου συγκεντρωμένους στους στόχους μας που σχετίζονται με την απώλεια βάρους. Πώς; Αποτρέποντάς μας από θερμιδογόνες εφόδους στο ψυγείο ή στο ντουλαπάκι με τα γλυκά.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/eper-epexeryasmena-snak-terastio-risko-yia-eykafalika-kardiaka-epeisodia_gr_64eda8efe4b0fcbba8996495

 

 5. Δεν προκαλεί απότομα σκαμπανεβάσματα στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα

Οι γλυκοπατάτες έχουν σχετικά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι δεν έχουν τόσο άμεσο αντίκτυπο στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των ενεργειακών κρίσεων και της λιγούρας για ζάχαρη, καθιστώντας ευκολότερη την τήρηση ενός ισορροπημένου διατροφικού προγράμματος, που προάγει την απώλεια βάρους.

(Mε πληροφορίες από eatthis).