Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι και μαγειρεύουμε χοιρινές μπριζόλες με κανέλα, κόκκινο κρασί και ελιές.
Θα προσθέσουμε κρεμμύδι ξερό σε ψιλά καρέ και πολτοποιημένες ντομάτες. Σερβίρουμε με πουρέ πατάτας.
Για γλυκό, παγωτό μαντολάτο με μπισκότα μάρτσιπαν.
Καλή όρεξη.
Χοιρινές μπριζόλες με κανέλα, κόκκινο κρασί και ελιές
Μερίδες: 4
Προετοιμασία: 10′
Μαγείρεμα: 1 ώρα και 5′
Υλικά
4 χοιρινές μπριζόλες (από σπάλα)
1 κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
1 ξύλο κανέλας
200 ml κόκκινο κρασί
1 1⁄2 ποτήρι πολτοποιημένες ντομάτες ή 2 κ.σ. πελτές, διαλυμένος σε 1 1⁄2 ποτήρι νερό
4 κ.σ. ελαιόλαδο
200 γρ. ελιές πράσινες, τσακιστές (ή όσες ελιές θέλετε), χωρίς κουκούτσια
αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Σε φαρδύ τηγάνι με χοντρό πάτο και καπάκι ή ανάλογη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε, ανακατεύοντάς το με την ξύλινη κουτάλα για περίπου 3′ – 4′ ή μέχρι να αρχίσει να γίνεται διαφανές.
Τότε βάζουμε και τις μπριζόλες και τις τσιγαρίζουμε ώστε να ροδίσουν ελαφρώς και από τις δύο πλευρές, για περίπου 6′ – 7′ συνολικά. Προσθέτουμε την κανέλα και σβήνουμε με το κρασί. Σείουμε το τηγάνι και, όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε την ντομάτα και λίγο αλάτι.
Σκεπάζουμε το σκεύος, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και αφήνουμε το φαγητό να σιγομαγειρευτεί.
Στο μεταξύ, σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε για λίγο τις ελιές σε νερό για να ξεπικρίσουν, για περίπου 3′ – 4′. Τις σουρώνουμε και τις ρίχνουμε στη σάλτσα να μαγειρευτούν μαζί.
Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, παρακολουθούμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ζεστό νερό. Το φαγητό, ανάλογα με το πάχος της χοιρινής μπριζόλας, θα χρειαστεί περίπου 40′ – 50′.
Στο τέλος, πρέπει να μείνει με τη σάλτσα του και οι μπριζόλες να έχουν γίνει. Μόλις είναι έτοιμο, αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.
Σερβίρουμε με πουρέ πατάτας.
Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο – τεύχος #78» σε συνταγή Εύης Βουτσινά.
Παγωτό μαντολάτο με μπισκότα μάρτσιπαν

Μερίδες: 4-6
Προετοιμασία: 40′
Ψήσιμο: 15′
Αναμονή: 4 ώρες
Υλικά
για το παγωτό
60 γρ. αμύγδαλα + 60 γρ. φουντούκια + 50 γρ. φιστίκια Αιγίνης, καβουρδισμένα στον φούρνο και χοντροκομμένα
80 γρ. φρουί γλασέ, ψιλοκομμένα
50 γρ. σταγόνες κουβερτούρας
1 λίτρο φρέσκο γάλα, πλήρες
250 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
200 ml κρέμα γάλακτος με 35-36% λιπαρά
150 γρ. σιρόπι γλυκόζης
1 κλωναράκι φυσικής βανίλιας
για τα μπισκότα μάρτσιπαν
250 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη ή έτοιμη αμυγδαλόσκονη
200 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
2 ασπράδια
ξύσμα από ½ πορτοκάλι
100 γρ. ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
για το παγωτό
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τους ξηρούς καρπούς, τα φρουί γλασέ και την κουβερτούρα. Αφήνουμε κατά μέρος.
Σχίζουμε το κλωναράκι της βανίλιας κατά μήκος και γδέρνουμε το εσωτερικό του με τη λάμα του μαχαιριού, για να μαζέψουμε τα σποράκια. Τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με το γάλα, τη ζάχαρη, την κρέμα γάλακτος και τη γλυκόζη και τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά μέχρι το μείγμα να πάρει βράση.
Αποσύρουμε και βάζουμε την κατσαρόλα σε ένα ταψάκι γεμάτο παγάκια. Ανακατεύουμε μέχρι να κρυώσει το μείγμα. Το μεταφέρουμε στην παγωτομηχανή και το παγώνουμε.
Μόλις είναι έτοιμο (θα είναι ακόμα μαλακό), προσθέτουμε το μείγμα των ξηρών καρπών και ανακατεύουμε να σκορπίσουν σε όλο το παγωτό.
Το μεταφέρουμε σε ένα μεταλλικό δοχείο και το διατηρούμε στην κατάψυξη.
Αν δεν έχουμε παγωτομηχανή, βάζουμε το μείγμα σε ένα μεταλλικό σκεύος, το καλύπτουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στην κατάψυξη. Ανά 30′ το βγάζουμε και το ανακατεύουμε με αυγοδάρτη. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία περίπου 5 φορές, μέχρι να πήξει το παγωτό, προσθέτοντας τους ξηρούς καρπούς λίγο πριν παγώσει εντελώς.
για τα μπισκότα μάρτσιπαν
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την αμυγδαλόσκονη με την κρυσταλλική ζάχαρη, τα ασπράδια και το ξύσμα μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη.
Τη μεταφέρουμε σε επιφάνεια εργασίας και πλάθουμε έναν κύλινδρο με πάχος 2 εκ. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια εργασίας με τη ζάχαρη άχνη και ρολάρουμε τον κύλινδρο της ζύμης στην άχνη. Κόβουμε σε 32 κομμάτια. Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε κορδόνι, με το οποίο σχηματίζουμε ένα S.
Βάζουμε τα μπισκότα σε λαμαρίνες ή ταψιά που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 10′-15′ ή μέχρι να χρυσίσουν.
Σερβίρουμε το παγωτό με τα μπισκότα.
Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο – τεύχος #169» σε συνταγή Νένας Ισμυρνόγλου.