Η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων (UPF) έχει ήδη συνδεθεί με 32 επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου διαβήτη τύπου 2, καρδιακών παθήσεων και πρόωρου θανάτου.
Τώρα, μια άλλη μελέτη έχει συνδέσει την υψηλότερη πρόσληψη υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα.
Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο πιο συχνός καρκίνος στον κόσμο. Είναι ο τρίτος πιο συχνός καρκίνος στο Ηνωμένο Βασίλειο, με περίπου 49.000 άτομα να διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο.
Παλαιότερη έρευνα έχει επισημάνει μια «σημαντική συσχέτιση» μεταξύ της πρόσληψης UPF και του κινδύνου εμφάνισης αρκετών καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου, του μαστού και του παγκρέατος.
Ιδού τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη νέα μελέτη.
Καταρχάς, τι είναι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα;
Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα συνήθως υποβάλλονται σε πολλαπλά στάδια επεξεργασίας και περιέχουν μεγάλες λίστες προσθέτων και συντηρητικών. Συχνά είναι έτοιμα προς κατανάλωση ή ζεστά.
Παραδείγματα περιλαμβάνουν το ζαμπόν, το ψωμί μαζικής παραγωγής, τα δημητριακά, τα πατατάκια και τα μπισκότα.
Ωστόσο, υπάρχει μια σαφής σύνδεση που αναδύεται μεταξύ των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία και των διαιτών με υψηλή περιεκτικότητα σε UPF.
Ο Οργανισμός Προτύπων Τροφίμων (FSA) σημειώνει: «Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν αυτό οφείλεται στο ότι αυτά τα τρόφιμα είναι ανθυγιεινά λόγω του τρόπου παρασκευής τους ή αν οφείλεται στο ότι η μεγάλη πλειοψηφία των επεξεργασμένων τροφίμων έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, κορεσμένα λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη».
Η πρόσληψη UPF μεγαλώνει επίσης τον κίνδυνο αύξησης βάρους, υπερβολικού βάρους και παχυσαρκίας, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αιτία καρκίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Καθώς η υψηλή κατανάλωση έχει ήδη συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αρκετών προβλημάτων υγείας, οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν αν αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει και τον καρκίνο του πνεύμονα.
Τι διαπίστωσε η νέα μελέτη για τον καρκίνο του πνεύμονα;
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τις δοκιμές ελέγχου για τον καρκίνο του προστάτη, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και των ωοθηκών (PLCO) στις ΗΠΑ, στις οποίες συμμετείχαν 155.000 συμμετέχοντες ηλικίας 55-74 ετών.
Οι διαγνώσεις καρκίνου παρακολουθήθηκαν μέχρι το τέλος του 2009 και οι θάνατοι από καρκίνο μέχρι το τέλος του 2018.
Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν περίπου 101.732 άτομα (50.187 άνδρες και 51.545 γυναίκες· μέση ηλικία 62 ετών) που συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο Συχνότητας Τροφίμων σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες κατά την είσοδο στις δοκιμές.
Τα τρόφιμα κατηγοριοποιήθηκαν ως: μη επεξεργασμένα ή ελάχιστα επεξεργασμένα, που περιείχαν επεξεργασμένα μαγειρικά συστατικά, επεξεργασμένα και υπερεπεξεργασμένα.
Οι τρεις τύποι UPF που εμφανίστηκαν περισσότερο ήταν το κρέας για μεσημεριανό γεύμα (11%), τα αναψυκτικά διαίτης ή με καφεΐνη (λίγο πάνω από 7%) και τα αναψυκτικά χωρίς καφεΐνη (σχεδόν 7%).
Σε διάστημα 12 ετών, διαγνώστηκαν 1.706 νέες περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα, συμπεριλαμβανομένων 1.473 (86%) περιπτώσεων μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα και 233 (14%) μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα.
Αφού έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως το κάπνισμα και η συνολική ποιότητα της διατροφής, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν μια διατροφή πλούσια σε UPF είχαν 41% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του πνεύμονα από εκείνους που κατανάλωναν λιγότερο UPF.
Συγκεκριμένα, είχαν 37% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα και 44% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο αναπνευστικό περιοδικό Thorax.
Λοιπόν, πρέπει να κόψουμε τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα;
Οι ερευνητές συστήνουν ότι ο περιορισμός της κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό του παγκόσμιου αριθμού των κρουσμάτων καρκίνου του πνεύμονα. Τα σούπερ μάρκετ φιλοξενούν χιλιάδες προϊόντα UPF, γεγονός που μπορεί να δυσκολέψει πολύ να γνωρίζουμε πού να απευθυνθούμε κατά τη διάρκεια των εβδομαδιαίων αγορών τροφίμων. Συχνά, αυτά είναι και τα πιο προσιτά προϊόντα. Το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιoλογίας έχει συμβουλεύσει: «Αντί να κόψουμε εντελώς αυτά τα τρόφιμα, ας σκεφτούμε την ισορροπία στη διατροφή μας. «Ας βεβαιωθούμε ότι καταναλώνουμε ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα – αλλά, ωστόσο ότι τρώμε φρούτα και λαχανικά και πίνουμε νερό αντί για ζαχαρούχα ποτά – κι ας προσπαθήσουμε να αφιερώσουμε χρόνο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας για μαγείρεμα στο σπίτι».
Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα και τα λαχανικά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προστασία από τον καρκίνο, οπότε σίγουρα αξίζει να προσπαθήσουμε να προσθέσουμε περισσότερα από αυτά στο καρότσι του σούπερ μάρκετ αν μπορούμε.