Μαγειρεύουμε φασολάκια με ψητές ντομάτες και τρίμμα παξιμαδιού-παρμεζάνας για το πιάτο ημέρας.

Θα προσθέσουμε ξύδι βαλσάμικο, κύμινο, αλάτι χοντρό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Advertisement
Advertisement

Καλή όρεξη.

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 15′

Ψήσιμο: 20′

Υλικά

1 κιλό φασολάκια στρογγυλά ή αμπελοφάσουλα

Advertisement

2 μεγάλες ντομάτες, κομμένες σε φέτες-μισοφέγγαρα

1 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό

100 ml ελαιόλαδο

Advertisement

για την κρούστα παξιμαδιού

2 μεγάλα κρίθινα παξιμάδια, τριμμένα στο μπλέντερ

1 κ.γ. κύμινο, σε σκόνη

Advertisement

1 κ.γ. αλάτι χοντρό

2 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Advertisement

Εκτέλεση

Advertisement

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.

για την κρούστα παξιμαδιού

Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το παξιμάδι με το αλάτι, την παρμεζάνα, το κύμινο και λίγο πιπέρι.

Advertisement

Αραδιάζουμε τις ροδέλες ντομάτας σε ένα ταψί, σε μονή στρώση, και τις ραντίζουμε με τη μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο.

Τις πασπαλίζουμε με το μείγμα παξιμαδιού και ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 20′ ή μέχρι να ροδίσουν.

Εν τω μεταξύ, σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό βράζουμε τα φασολάκια για περίπου 10′, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.

Δεν πρέπει να τα παραβράσουμε, αλλά να είναι τραγανά.

Μεταφέρουμε τα φασολάκια σε μια πιατέλα, τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ραντίζουμε με το βαλσαμικό.

Οταν είναι έτοιμες οι ντομάτες, τις βγάζουμε από το φούρνο και με μια σπάτουλα τις απλώνουμε πάνω από τα φασολάκια.

Σερβίρουμε αμέσως.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο – τεύχος #51» σε συνταγή Μυρσίνης Λαμπράκη.