Μαγειρεύουμε για το πιάτο ημέρας μια ντοματόσουπα που θα σερβίρουμε κρύα και θα την συνοδεύσουμε στο πλάι με τηγανητή αθερίνα.

Θα προσθέσουμε αγγούρι, ξερό κρεμμύδι, σκορδάκι, σέλερι και πάπρικα.

Advertisement
Advertisement

Καλή όρεξη.

Μερίδες: 6

Προετοιμασία: 15′

Τηγάνισμα: 2′-3′

Αναμονή: 3-4 ώρες

Υλικά

Advertisement

για τη ντοματόσουπα

1 κιλό ώριμες ντομάτες, κομμένες στα 4

1 αγγούρι, μεσαίου μεγέθους, καθαρισμένο

Advertisement

1 κρεμμύδι ξερό, μικρό

1 σκελίδα σκόρδο, μικρή

1 κλωνάρι σέλερι

Advertisement

1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα

καυτερή πάπρικα, όσο επιλέξουμε

1 κ.σ. ξίδι από σέρι ή κόκκινο κρασί

Advertisement

2 κ.σ. ελαιόλαδο ή περισσότερο αν θέλουμε

Advertisement

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για την αθερίνα

½ κιλό αθερίνα

Advertisement

αλεύρι και λάδι για το τηγάνισμα

αλάτι

Εκτέλεση

για τη ντοματόσουπα

Βάζουμε τις ντομάτες, το αγγούρι, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σέλερι και τις 2 σκόνες πάπρικας στο μπλέντερ και τα «χτυπάμε» σε γρήγορη ταχύτητα για 1′. Περνάμε τον πολτό από ένα λεπτό σουρωτήρι-σήτα ώστε να απομακρύνουμε τυχόν κομμάτια.

Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε λάδι, ξύδι και ανακατεύουμε. Δεν χρειάζεται να ομογενοποιηθεί το λάδι και το ξύδι με τη σούπα.

Βάζουμε τη σούπα στο ψυγείο να παγώσει πολύ καλά, για τουλάχιστον 3-4 ώρες.

για την αθερίνα

Βάζουμε το λάδι σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα μέχρι η θερμοκρασία του να φτάσει στους  190 °C. Αν δεν έχουμε θερμόμετρο για να μετρήσουμε τη θερμοκρασία, ρίχνουμε στο λάδι ελάχιστο αλεύρι και αν αρχίσει να «τσιτσιρίζει» τότε έχει τη σωστή θερμοκρασία.

Αλευρώνουμε και τηγανίζουμε την αθερίνα για 2′-3′ ή μέχρι να γίνει τραγανή. Βγάζουμε την αθερίνα από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και την αφήνουμε σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας ώστε να στραγγίξει από το πολύ λάδι. Αλατίζουμε.

Σερβίρουμε την κρύα σούπα σε μικρά μπολ και συνοδεύουμε με την ζεστή αθερίνα.

Tip

Αν δεν έχουμε μπλέντερ, κάνουμε τη διαδικασία στο μούλτι, θα χρειαστεί όμως να μοιράσουμε τα υλικά στα 2 ή στα 3, ανάλογα με το μέγεθος του κάδου. Επίσης θα χρειαστεί να «χτυπήσουμε» τα υλικά για περισσότερα λεπτά, καθώς η ταχύτητα του μούλτι δεν είναι τόσο υψηλή.

Μπορούμε να ετοιμάσουμε τη ντοματόσουπα από το πρωί, ώστε να μείνει στο ψυγείο να κρυώσει καλά και να αναμειχθούν τα αρώματα.

Την αθερίνα την τηγανίζουμε πριν το σερβίρισμα για να είναι ζεστή και τραγανή.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο – τεύχος #50» σε συνταγή Χριστόφορου Πέσκια.