Πιάτο ημέρας: Σπανάκι με αυγά μάτια και λουκάνικο

Γίνεται πολύ ωραία και με σουτζούκια, σύγκλινο ή απάκι.
ClarkandCompany via Getty Images

Μαγειρεύουμε σπανάκι με αυγά μάτια και λουκάνικο για το πιάτο ημέρας.

Θα προσθέσουμε πελτέ ντομάτας, μπούκοβο, λευκό κρασί και λίγο κρίθινο παξιμάδι τριμμένο.

Γίνεται πολύ ωραία και με σουτζούκια, σύγκλινο ή απάκι.

Καλή όρεξη.

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 15′

Ψήσιμο: 20′

Υλικά

1½ κιλό σπανάκι φρέσκο ή κατεψυγμένο

8 αυγά

2 λουκάνικα χοιρινά σκέτα ή με πράσο, κομμένα σε χοντρές ροδέλες

60 ml ελαιόλαδο

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, διαλυμένο σε 3 κ.σ. λευκό κρασί

1 κ.γ. μπούκοβο

2 κ.σ. κρίθινο παξιμάδι τριμμένο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε το σπανάκι σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαραθεί στα υγρά που θα βγάλει.

Μετά το αδειάζουμε σε ένα μπολ, το κατεψυγμένο ή το φρέσκο σπανάκι που έχουμε ατμίσει και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τον πελτέ ντομάτας διαλυμένο στο κρασί, αλάτι - με προσοχή γιατί τα λουκάνικα είναι ήδη αλμυρά και πιπέρι.

Ανακατεύουμε και αδειάζουμε το μείγμα σε ένα πυρίμαχο ταψί. Με ένα κουτάλι σχηματίζουμε μικρές φωλίτσες και σπάμε εκεί μέσα τα αυγά προσεκτικά. Σκορπάμε ενδιάμεσα τα κομμάτια λουκάνικο, πασπαλίζουμε με το τριμμένο παξιμάδι, το μπούκοβο και ψήνουμε στους 180 °C για περίπου 20′ ανάλογα με το πόσο ψημένα θέλουμε τα αυγά μας.

Tip

Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο, δεν το μαραίνουμε, το αφήνουμε να ξεπαγώσει και το στύβουμε με τα χέρια μας καλά.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #48» σε συνταγή Μυρσίνης Λαμπράκη.