Μαγειρεύουμε σπανάκι με αυγά μάτια και λουκάνικο για το πιάτο ημέρας.

Θα προσθέσουμε πελτέ ντομάτας, μπούκοβο, λευκό κρασί και λίγο κρίθινο παξιμάδι τριμμένο. 

Advertisement
Advertisement

Γίνεται πολύ ωραία και με σουτζούκια, σύγκλινο ή απάκι.

Καλή όρεξη.

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 15′

Ψήσιμο: 20′

Υλικά

Advertisement

1½ κιλό σπανάκι φρέσκο ή κατεψυγμένο

8 αυγά

2 λουκάνικα χοιρινά σκέτα ή με πράσο, κομμένα σε χοντρές ροδέλες

Advertisement

60 ml ελαιόλαδο

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, διαλυμένο σε 3 κ.σ. λευκό κρασί

1 κ.γ. μπούκοβο

Advertisement

2 κ.σ. κρίθινο παξιμάδι τριμμένο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Advertisement

Βάζουμε το σπανάκι σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαραθεί στα υγρά που θα βγάλει.

Advertisement

Μετά το αδειάζουμε σε ένα μπολ, το κατεψυγμένο ή το φρέσκο σπανάκι που έχουμε ατμίσει και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τον πελτέ ντομάτας διαλυμένο στο κρασί, αλάτι – με προσοχή γιατί τα λουκάνικα είναι ήδη αλμυρά και πιπέρι.

Ανακατεύουμε και αδειάζουμε το μείγμα σε ένα πυρίμαχο ταψί. Με ένα κουτάλι σχηματίζουμε μικρές φωλίτσες και σπάμε εκεί μέσα τα αυγά προσεκτικά. Σκορπάμε ενδιάμεσα τα κομμάτια λουκάνικο, πασπαλίζουμε με το τριμμένο παξιμάδι, το μπούκοβο και ψήνουμε στους 180 °C για περίπου 20′ ανάλογα με το πόσο ψημένα θέλουμε τα αυγά μας.

Tip

Advertisement

Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο, δεν το μαραίνουμε, το αφήνουμε να ξεπαγώσει και το στύβουμε με τα χέρια μας καλά.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο – τεύχος #48» σε συνταγή Μυρσίνης Λαμπράκη.