Μαγειρεύουμε σκουμπρί με κάπαρη και μυρωδικά για το πιάτο ημέρας.

Θα προσθέσουμε ντομάτα φρέσκια αλλά και λιαστή, φρέσκο κρεμμυδάκι,  σκορδάκι, θυμάρι και ματζουράνα. Συνοδεύουμε το φαγητό μας με ένα απλό πιλάφι.

Advertisement
Advertisement

Καλή όρεξη.

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 10′

Μαγείρεμα: 20′

Υλικά

4 σκουμπριά (περίπου 300 γρ. το καθένα), καθαρισμένα

Advertisement

4 κ.σ. κάπαρη

1 φρέσκο κρεμμυδάκι (ολόκληρο), κομμένο σε λεπτές ροδέλες, ή 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 μεσαίου μεγέθους ντομάτα, πολτοποιημένη

Advertisement

50 ml ελαιόλαδο

4 σκελίδες σκόρδου ή όσο σας αρέσει, ψιλοκομμένες 

2 λιαστές ντομάτες (διατηρημένες σε ελαιόλαδο), κομμένες μικρά κομματάκια

Advertisement

½ κ.γ. ξερό θυμάρι, τριμμένο

½ κ.γ. ξερή ματζουράνα, τριμμένη

1 κ.σ. ξίδι από κρασί

Advertisement

 αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Advertisement

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο τηγάνι με καπάκι (που να χωράει τα ψάρια) ή σε μια φαρδιά και χαμηλή κατσαρόλα σοτάρουμε στο λάδι την κάπαρη και το κρεμμύδι για 2′ – 3′. 

Μετά προσθέτουμε την ντομάτα, τις λιαστές ντομάτες, τα σκόρδα, το θυμάρι, τη ματζουράνα, το ξίδι και αλατοπίπερο.

Advertisement

Μόλις πάρουν μια βράση, προσθέτουμε 100 ml νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 6 – 7 λεπτά.

Προσθέτουμε τα ψάρια και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε με το καπάκι και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 10′.

Στα μισά του χρόνου γυρίζουμε τα ψάρια και ξανασκεπάζουμε με το καπάκι.

Συνοδεύουμε με ένα απλό πιλάφι.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο – τεύχος #50» σε συνταγή Ντίνου Κιούση.