Μαγειρεύουμε σπανακόρυζο στο φούρνο με αυγά και ανθότυρο για το πιάτο ημέρας

Θα μαγειρέψουμε το σπανακόρυζο πρώτα στην κατσαρόλα και μετά σε ταψί στο φούρνο. Στη συνέχεια θα προσθέσουμε τα αυγά στο ταψί για να ψηθούν και μόλις αρχίζουν να κάνουν κρούστα θα καλύψουμε το καθένα με το τριμμένο ανθότυρο για να ψηθούν αυτή τη φορά στο γκριλ.

Advertisement
Advertisement

Καλή όρεξη.

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 30′

Μαγείρεμα: 35′

Υλικά

600 γρ. σπανάκι φρέσκο, καθαρισμένο και πλυμένο

Advertisement

150 γρ. ρύζι Καρολίνα, που ξεπλένουμε σε σουρωτήρι

5 – 6 φρέσκα κρεμμυδάκια

1 μικρό μάτσο άνηθος

Advertisement

1 κοφτό κ.γ μοσχοκάρυδο, τριμμένο ή όσο θέλουμε

4 αυγά

250 γρ. ανθότυρο θρυμματισμένο

Advertisement

1 κρασοπότηρο λάδι

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Advertisement

Κόβουμε φετάκια τα κρεμμυδάκια και ψιλοκόβουμε τον άνηθο.

Advertisement

Στην κατσαρόλα βάζουμε το μισό λάδι και, όταν ζεσταθεί, ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια και τα ανακατεύουμε γρήγορα μέχρι να μαραθούν. Τότε ρίχνουμε το σπανάκι όπως είναι με τα νερά του πλυσίματος, ανακατεύουμε και κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι για να αχνιστεί το σπανάκι και να «πέσει» οπότε το ανακατεύουμε για λίγο, με ξεσκέπαστη κατσαρόλα, για να φύγουν τα πολλά υγρά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.

Αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ταψάκι, προσθέτουμε 2 φλιτζάνια βραστό νερό, το ρύζι, αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και τον άνηθο. Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε το φαγητό στον φούρνο. Μετά από λίγο ανακατεύουμε ξανά για να μην κολλήσει το ρύζι.

Advertisement

Συνολικά χρειάζεται 20′ ψήσιμο περίπου.

Οταν σχεδόν πήξει το σπανακόρυζο κάνουμε με το κουταλάκι 4 συμμετρικά πηγαδάκια και σπάμε στο καθένα ένα αυγό. Αλατοπιπερώνουμε τα αυγά και τα περιχύνουμε με λίγο από το μισό λάδι που έχουμε κρατήσει.

Το ξαναβάζουμε στο φούρνο αλλά αυτή τη φορά στο γκριλ. Οταν τα αυγά αρχίζουν να κάνουν κρούστα, καλύπτουμε κάθε αυγό με το ανθότυρο, περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και το ξαναβάζουμε στο γκριλ για λίγο, μέχρι να κάνει κρούστα.

Για να σερβίρουμε, παίρνουμε με μια σπάτουλα κομμάτια από το σπανακόρυζο με το αυγό και το τυρί.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο – τεύχος #33» σε συνταγή Εύης Βουτσινά.