ΤΗΕSSeeker: Mαθητές παρουσιάζουν τη Θεσσαλονίκη όπως δεν την έχετε ξαναδεί

Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη, όπου συναντιούνται όλα τα αρώματα της Ανατολής, συνδυασμένα με τις εμπειρίες της Δύσης. Είναι μία πόλη, στην οποία συναντήθηκαν και συναντιούνται διάφοροι πολιτισμοί, ήθη, έθιμα, συνήθειες, θρησκείες και πληθυσμιακές ομάδες. Μία πόλη, σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών, που με το διάβα των αιώνων άφησαν ανεξίτηλα τα σημάδια τους σε αυτήν. Για τον λόγο αυτό το Α1 του Αρσακείου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης εμπνεύστηκε τη δημιουργία της επιχείρησής μας, που δεν αποσκοπεί στην παραγωγή κάποιου χειροπιαστού προϊόντος, αλλά είναι μια εναλλακτική εταιρεία που θα πραγματοποιεί θεματικές διαδρομές.
archive

Μέσα στην οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα, μια χώρα που είναι κοιτίδα πολιτισμού, βλέπει κανείς ότι ο τουρισμός και ο πολιτισμός είναι από τα λίγα αναπτυσσόμενα κεφάλαια της ελληνικής οικονομίας. Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη, όπου συναντιούνται όλα τα αρώματα της Ανατολής, συνδυασμένα με τις εμπειρίες της Δύσης. Είναι μία πόλη, στην οποία συναντήθηκαν και συναντιούνται διάφοροι πολιτισμοί, ήθη, έθιμα, συνήθειες, θρησκείες και πληθυσμιακές ομάδες. Μία πόλη, σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών, που με το διάβα των αιώνων άφησαν ανεξίτηλα τα σημάδια τους σε αυτήν. Για τον λόγο αυτό το Α1 του Αρσακείου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης εμπνεύστηκε τη δημιουργία της επιχείρησης μας, που δεν αποσκοπεί στην παραγωγή κάποιου χειροπιαστού προϊόντος, αλλά είναι μια εναλλακτική εταιρεία που θα πραγματοποιεί θεματικές διαδρομές.

Μάλιστα αναρωτηθήκαμε πώς θα μπορούσαμε να την εντάξουμε στον μαθητικό πληθυσμό και να την κάνουμε ελκυστική, ώστε να αποτελεί ένα είδος ψυχαγωγίας. Αφορμή ήταν ότι είχαμε πραγματοποιήσει και μια πολιτιστική διαδρομή με την εθελόντρια εταιρεία μας, την dot2dot. Αυτό που μας εντυπωσίασε στην ξενάγηση που παρακολουθήσαμε ήταν η συμμετοχή, εκτός των τουριστών, νέων ανθρώπων αλλά και μεγαλύτερων σε ηλικία που ζουν στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Θεματικές ξεναγήσεις που έχουμε παρακολουθήσει στο σχολικό πλαίσιο, εικαστικά εργαστήρια στα οποία έχουμε συμμετάσχει, ιστορικές και εκπαιδευτικές γνώσεις από τα διάφορα προγράμματα, βιωματική εμπειρία από τον εαυτό μας σε δράσεις που κεντρίζουν το ενδιαφέρον μας και συμμετέχουμε ενεργά, αλλά και δράσεις στις οποίες θα θέλαμε να λάβουμε μέρος ήταν τα στοιχεία που προσπαθήσαμε να συνδυάσουμε, για να έχουμε μια επιχειρηματική ιδέα ελκυστική, σχετικά εύκολα υλοποιήσιμη, ενδιαφέρουσα και καινοτόμο.

Έτσι, αφού αποφασίσαμε να πάρουμε μέρος στο πρόγραμμα Εικονική Επιχείρηση, του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, δημιουργήθηκε η εταιρεία μας με την επωνυμία "ΤHESSeeker". Το όνομα της εταιρείας μας προήλθε μετά από brainstorming. Το ''THESS"' αντιπροσωπεύει την Θεσσαλονίκη, την πόλη μας, ενώ το ''seeker'' περιγράφει αυτόν που ψάχνει που αναζητά.

Η Νάγια Ιωάννου ως μέλος της ομάδας σχεδιασμού και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας της αποφάσισαν στο λογότυπο να χρησιμοποιήσουν το Λευκό Πύργο ως ιδιαίτερα χαρακτηριστικό μνημείο της πόλης μας.

Η εταιρεία μας δραστηριοποιείται στο χώρο των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών και αυτό που προσφέρουμε είναι θεματικές ξεναγήσεις, πολιτισμικές διαδρομές απλές ή εμπλουτισμένες με βιωματικό εργαστήριο. Οι θεματικές ξεναγήσεις και πολιτισμικές διαδρομές που προσφέρουμε είναι οι εξής:

Εβραϊκός Περίπατος

Βυζαντινός Περίπατος

Γαστρονομικός Περίπατος

Περίπατος Διασύνδεσης Παλιών και Νέων Επαγγελμάτων

Περίπατος Γνωριμίας με την «Εκτός των Τειχών» Πόλη

Απευθύνεται σε τουρίστες που επιθυμούν μια θεματική ξενάγηση, κατοίκους της πόλης που επιθυμούν να τη γνωρίσουν καλύτερα, μαθητικές ομάδες που μετά την ξενάγηση μπορούν να πραγματοποιήσουν αντίστοιχο εικαστικό βιωματικό εργαστήριο. Ο σκοπός μας είναι τα άτομα να εξερευνήσουν την πόλη μέσα και από τα δικά τους μάτια και όχι να ακούν μια παράθεση ιστορικών γεγονότων. Οι ξεναγήσεις, πέρα από την ιστορική αναφορά, θα συμπεριλαμβάνουν και τους αστικούς μύθους που συνδέονται με τα μνημεία, με σκοπό να κρατήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον των περιηγητών. Οι διαφορετικοί θεματικοί περίπατοι θα δίνουν τη δυνατότητα στον περιηγητή να βλέπει την πόλη από διαφορετική οπτική γωνία και ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του.

Αυτό που την κάνει ξεχωριστή από άλλες αντίστοιχες επιχειρήσεις είναι ότι συνδυάζει την ξενάγηση με τη τέχνη και έχει την ευελιξία να προσαρμόζει τις θεματικές ξεναγήσεις αλλά και το βιωματικό εργαστήριο ανάλογα με το ενδιαφέρον του κοινού. Επιπλέον, προσφέρει τις υπηρεσίες της σε πολύ ελκυστικές τιμές.

Το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας μας είναι:

Πρόεδρος της εταιρείας είναι ο Θεοφάνης Καμαριάρης

Υπεύθυνη Οικονομικών είναι η Ουρανία Γκαβέζου

Ταμίας είναι η Μάγδα Κατσάνου

Υπεύθυνοι Διοίκησης Επιχειρήσεων είναι οι Δανάη Βαρτζόπουλου, Κατερίνα Ελεκίδου, Ιωάννης Κουτούλας και Μάρκος Βράιλας.

Υπεύθυνοι Σχεδιασμού και Υλοποίησης είναι οι Χρυσαλίνα Γουλή, Κρίστιαν Κυριάκος, Χαρά Ζαγανίδου, Άννα Αθανασίου και Νάγια Ιωάννου

Υπέυθυνοι Διαφήμισης και Μέσων είναι οι Μαρίνα Μαυρίδου, ο Παύλος Γεωργιάδης, Χρήστος Κουτσοκώστας, Θεοφάνης Καμαριάρης και Δημήτρης Δημόκας

Υπεύθυνοι Πωλήσεων είναι οι Αφροδίτη Καράταγλη, Ηλιάνα Ζουζέλη, Λυδία Αρχοντοπούλου, Αλεξάνδρα Κερμανίδου, Αιμιλία Θεοδωράκιογλου και Άννα Βαλαριστού

Υπεύθυνη τύπου είναι οι Αναστασία Βαλτοπούλου, Μάγδα Κατσάνου, Αφροδίτη Καράταγλη

Όλοι συνέβαλαν στην συγκέντρωση των χρημάτων από τις μετοχές και τον συντονισμό των περιπάτων και γενικότερα της επιχείρησης, μερικοί εκ των οποίων συμβάλουν στην επιχείρηση και ως ξεναγοί.

Δράσεις 2016-17

1.Ξενάγηση στο Α2 τμήμα του σχολείου (θέμα: Παλιά και νέα επαγγέλματα που συνδέονται με την ιστορία και το πολιτισμό της Θεσσαλονίκης)

2. Συμμετοχή στην εμπορική έκθεση στις 17 Φεβρουαρίου στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos, όπου υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ξεναγήσεις μας από τα υπόλοιπα σχολεία.

3. Προγραμματισμένη ξενάγηση στους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου

4.Προγραμματισμένη ξενάγηση στους μαθητές της Ε΄ Δημοτικού (Βυζαντινός περίπατος)

Η εμπειρία μας από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα της εικονικής επιχείρησης ήταν μοναδική Συνεργαστήκαμε, ενώσαμε δυνάμεις, ξεδιπλώσαμε ταλέντα, ξεπεράσαμε διαφωνίες, προκειμένου να δημιουργήσουμε τη δική μας επιχείρηση και να προωθήσουμε το προϊόν μας. Χαρήκαμε ιδιαίτερα που διακριθήκαμε στις 10 καλύτερες μαθητικές επιχειρήσεις της Ελλάδας και διαγωνιστήκαμε στο μεγάλο Πανελλαδικό τελικό.

Την καλή πορεία της εταιρείας μας την οφείλουμε και στις πολύτιμες συμβουλές της εθελόντριας κ. Νικολίνας Μανώλη από την εταιρεία dot2dot. Ακόμη, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις υπεύθυνες καθηγήτριες για το Πρόγραμμα Επιχειρηματικότητας Αναστασία Πιλωνά, Ολυμπία Σφυρίδου και Μαρία Βέργουλα, καθώς και τη Διευθύντριά μας Άννα Σγουρού για την πολύτιμη στήριξη.

Δημοφιλή