krise-chreoes

Δέσμευση της ΕΚΤ για νέα στήριξη λόγω της εκτόξευσης στα κόστη δανεισμού.
Στην τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος τον Ιούλιο του 2011, το ΔΝΤ αναγνώρισε επίσημα ότι η Ελλάδα θα χρειαζόταν αναδιάταξη χρέους με παράταση της προθεσμίας λήξης των ομολόγων ΕΔ και πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 71 δισ. ευρώ από τον «επίσημο τομέα» (ΕΕ, ΔΝΤ) μέχρι τα μέσα του 2014. Τελικά οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου 2011 να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, υπό τον όρο η Ελλάδα να πάρει πρόσθετα μέτρα και να συμφωνήσει σε αναδιάταξη (reprofiling) του χρέους με τους ιδιώτες ομολογιούχους.
Οι συνθήκες για το #GRevelopment υπάρχουν. Δεν είναι φανταστικά σενάρια. Με μία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους όλα τα μάτια της υφηλίου θα γυρίσουν στην Ελλάδα. Αρκετά από τα funds που παρακολουθούν επιφυλακτικά τις εξελίξεις θα βρούνε καταρχάς ενδιαφέρον στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Καθοριστικός είναι ο ρόλος της Cosco και οι δυνατότητες που ανοίγονται στο λιμάνι του Πειραιά. Τα αεροδρόμια προχωράνε. Υπάρχει ενδιαφέρον για τα τρένα. Ο τουρισμός θα συνεχίσει να είναι το δυνατό μας χαρτί. Ο Γιούνκερ έταξε ένα πακέτο πολλών δις και πιστεύω ότι θα τηρήσει το λόγο του.
Παρά τις δηλώσεις του Ιγκλέσιας και του Τσίπρα, οι εκλογές αυτές δεν ήταν «η ήττα της λιτότητας», καθώς το PP, το PSOE και οι Ciudadanos στηρίζουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τους όρους διάσωσης. Επιπλέον, δεν υπάρχει πόλωση μεταξύ των νέων και των παλαιών κομμάτων, αφού οι Ciudadanos είναι πρόθυμοι να κυβερνήσουν με το PP και οι Podemos με το PSOE.Η Ελλάδα παραμένει μια εξαίρεση. Η μόνη χώρα της δυτικής Ευρώπης που κυβερνάται από ένα αριστερό λαϊκιστικό κόμμα και χωρίς φιλελεύθερη δημοκρατική πλειοψηφία. Αυτό θα μπορούσε ωστόσο να αλλάξει και στην Ισπανία, ειδικά αν το ΡΡ και το PSOE αποφασίζουν, υπό την πίεση της ΕΕ, να κάνουν ένα μεγάλο συνασπισμό, όπως ακριβώς έκανε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012.
Η Ελλάδα είναι σήμερα η πρώτη στη σειρά χώρα που βρίσκεται αντιμέτωπη με όλα τα ζητήματα που προέκυψαν εξαιτίας της κρίσης, και, για το λόγο αυτό τα διακυβεύματα είναι πολύ κρίσιμα. Η περίπτωση της Ελλάδας θα αποτελέσει παράδειγμα όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να μεταρρυθμιστεί -- και σε θεσμικό και σε πολιτικό επίπεδο. Δυστυχώς, η κρίση του ευρώ ανέδειξε τις διαρθρωτικές αδυναμίες της ευρωζώνης και την έλλειψη αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών της.