ΤΟ BLOG
17/09/2015 06:56 EEST | Updated 17/09/2016 08:12 EEST

10 τρόποι για να αλλάξει η χώρα

Διαρκής αξιολόγηση: από τα σχολεία και τα πανεπιστήμια μέχρι τον τελευταίο δημόσιο οργανισμό που παρέχει υπηρεσίες. Ό,τι ισχύει στο δημόσιο ισχύει και στην κυβέρνηση. Η ικανότητα δεν δαιμονοποιείται αλλά ενισχύεται. Η ανικανότητα από την άλλη, πρέπει να αντιμετωπίζεται.

BsWei via Getty Images

Δέκα μικρές ψηφίδες που μόνο το Ποτάμι μπορεί να κολλήσει στο κακοσυντηρημένο ψηφιδωτό της πολύπαθης δημόσιας ζωής και κατ' επέκταση στην διακυβέρνηση του τόπου:

1. Εμμονή στη συνεργασία: Από την κυβέρνηση μέχρι τα σχολεία. Οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην χώρα δεν είναι θέμα ενός κόμματος. Θέσεις και συνθέσεις, όχι μόνο αντιθέσεις και διχόνοια. Τα παιδιά στα σχολεία αντί να μάθουν το βήμα της παρέλασης να εκπαιδευτούν στην συνύπαρξη, την συνεργασία και την ομαδική λειτουργία κι εργασία. Για να μάθουν παλαιότεροι και νέοι ότι η συνεργασία είναι δύσκολη αλλά η εμπιστοσύνη κάνει θαύματα. Το μέλλον ανήκει στις συνέργειες κα τις συμπράξεις.

2. Δυσπιστία στις υποσχέσεις των κομμάτων εξουσίας: Μέχρι να εμπεδώσουν ότι η νομή της εξουσίας δεν είναι πάνω από το συμφέρον της κοινωνίας.

3. Μείωση του κόστους της πολιτικής: Έχουμε πολύ ακριβό πολιτικό σύστημα για μια χώρα που βρίσκεται σε οικονομική αποσάθρωση. Πρώτη μέριμνα των βουλευτών να είναι η προσφορά και όχι η επανεκλογή.

4. Διαρκής αξιολόγηση: από τα σχολεία και τα πανεπιστήμια μέχρι τον τελευταίο δημόσιο οργανισμό που παρέχει υπηρεσίες. Ό,τι ισχύει στο δημόσιο ισχύει και στην κυβέρνηση. Η ικανότητα δεν δαιμονοποιείται αλλά ενισχύεται. Η ανικανότητα από την άλλη, πρέπει να αντιμετωπίζεται.

5. Κοινωνική πολιτική για τους αδύναμους κι όχι για τις ψήφους: Ενοποίηση επιδομάτων. Ένα κράτος που δίνει αρκετά σε όσους το έχουν ανάγκη. Δεν γίνεται κάθε υπουργείο να κάνει την δική του επιδοματική πολιτική.

Η πιο σίγουρη επένδυση είναι η επένδυση στην παιδεία: Tα κατάλληλα πρόσωπα σχεδιάζουν με πολυετή ορίζοντα και δεν φεύγουν από τις θέσεις τους μέχρι την ολοκλήρωση της αποστολής τους.

6. Συμφιλίωση με την πραγματικότητα: Δεν είμαστε ο περιούσιος λαός και δεν είναι παγκόσμια επιδίωξη η υποταγή των Ελλήνων. Έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε υπερήφανοι. Ενώ γι' άλλα θα έπρεπε να ντρεπόμαστε. Ο σύγχρονος πατριωτισμός χτίζεται στην βάση της ατομικής ευθύνης.

7. Διαρκές μέτωπο με κάθε μορφή ολοκληρωτισμού: Έχει πολλά πρόσωπα και μεταλλάσσεται. Δεν συμφιλιωνόμαστε μαζί του. Να παραδεχτούμε το πρόβλημα για να το αντιμετωπίσουμε.

8. Εθνικό σήμερα είναι το παραγωγικό: Η χώρα μπορεί να παράγει από ντομάτες μέχρι λογισμικό και έξυπνες εφαρμογές. Σταθερό φορολογικό πλαίσιο για να αναπτυχθεί το επιχειρηματικό δαιμόνιο και να δημιουργηθούν δουλειές.

9. Η πιο σίγουρη επένδυση είναι η επένδυση στην παιδεία: Tα κατάλληλα πρόσωπα σχεδιάζουν με πολυετή ορίζοντα και δεν φεύγουν από τις θέσεις τους μέχρι την ολοκλήρωση της αποστολής τους: Μόρφωση, κριτική σκέψη, πρότυπα σχολεία παντού, προγράμματα αριστείας δημιουργούν ευκαιρίες για τους πολλούς και αναδεικνύουν ταλέντα.

10. Τα κλειδιά στους άξιους: Να αξιοποιηθούν οι επαΐοντες για να λύσουν προβλήματα και να ξαναπιστέψουμε στη δύναμη της πολιτικής.