chat icon
Link copied!

Σχέδια ενίσχυσης της αεράμυνας- αντιβαλλιστικής/ αντιπυραυλικής προστασίας της Κρήτης «έφερε» η σύγκρουση ΙσραήλΙράν, δεδομένης της σημασίας της βάσης της Σούδας για τις αμερικανικές δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή και τις ραγδαίες εξελίξεις.

Αυτή τη στιγμή τα κύρια μέσα αντιβαλλιστικής άμυνας που διαθέτουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι οι πύραυλοι Patriot και οι S-300. Δεδομένου ότι οι S-300 σταθμεύουν ήδη στην Κρήτη και της παλαιότητας του ρωσικής προέλευσης συστήματος, η εν λόγω ενίσχυση αναμένεται να γίνει με επιπλέον συστήματα Patriot.

Advertisement
Advertisement

Υπενθυμίζεται πως έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑΓΕ υπό τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, έλαβε χώρα το απόγευμα της Τετάρτης, με θέμα την αντιβαλλιστική προστασία της Ελλάδας, ενώ προ ολίγων ημερών, μετά την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης, είχε συνεδριάσει και το ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό.

Σημειώνεται πως στο σχετικό ρεπορτάζ της HuffPost Greece είχε υπογραμμιστεί πως στους σχετικούς σχεδιασμούς εθεωρείτο πως υπήρχε ιδιαίτερη μέριμνα για την ενίσχυση της αντιπυραυλικής άμυνας της Κρήτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Φόρντο: Το «φρούριο» του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και το όπλο για την καταστροφή του

Ιδιαίτερα πιθανό θεωρείται πλέον το ενδεχόμενο εμπλοκής των ΗΠΑ στη σύγκρουση, με πλήγματα εναντίον του Ιράν στο πλευρό του Ισραήλ, κάτι που θα αναμενόταν να ακολουθηθεί από ιρανικά αντίποινα κατά αμερικανικών δυνάμεων και βάσεων στην ευρύτερη περιοχή. Σε κάθε περίπτωση, στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας, ενώ απαντούσε σε σχετική ερώτηση για πιθανό πλήγμα στη Σούδα, πως δεν σχολιάζει στρατιωτικές συσκεψεις και ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις εξετάζουν διάφορα σενάρια και είναι έτοιμες για οποιοδήποτε ενδεχόμενο όμως σας λέω ότι τέτοιο ενδεχόμενο δεν φαίνεται και δεν υπάρχει στον ορίζοντα». Ανακοίνωση εξέδωσε και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου αναφερόταν ότι «οι μετακινήσεις συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων βρίσκονται προφανώς εκτός του πλαισίου της δημόσιας συζήτησης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι είναι ο εμπλουτισμός ουρανίου, πώς γίνεται και γιατί χρειάζεται για πυρηνικά όπλα

Πάντως ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, εμφανίζεται να μην έχει πάρει ακόμα την απόφαση για μια τέτοια επίθεση- σε εξέλιξη ωστόσο είναι προετοιμασίες των αμερικανικών δυνάμεων με μέσα και προσωπικό για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Υπενθυμίζεται πως η ενίσχυση της ελληνικής αεράμυνας- που περιλαμβάνει το κομμάτι της αντιπυραυλικής προστασίας- αποτελεί προτεραιότητα στο πλαίσιο των κινήσεων για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, σημαντικό μέρος του οποίου είναι και η δημιουργία της αποκαλούμενης «Ασπίδας του Αχιλλέα» για την προστασία της ελληνικής επικράτειας από επιθέσεις με αεροσκάφη (επανδρωμένα και μη επανδρωμένα), πυραύλους, πλοία επιφανείας και υποβρύχια (αντιαεροπορική, αντιβαλλιστική, αντι-drone, αντιπλοϊκή και ανθυποβρυχιακή προστασία).Το ισραηλινό στοιχείο αναμένεται να είναι ιδιαίτερα έντονο στην «Ασπίδα του Αχιλλέα», με προηγμένα ισραηλινά οπλικά συστήματα, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ένα από τα βασικά στοιχεία της προμήθειας των γαλλικών φρεγατών FDI για το ΠΝ είναι οι δυνατότητες αεράμυνας περιοχής (περιλαμβανομένης αντιπυραυλικής άμυνας) που διαθέτουν αυτές.

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: Εκτός πλαισίου δημόσιας συζήτησης οι μετακινήσεις συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων

«To  Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, κατά τον συνταγματικό του ρόλο, οφείλει να λαμβάνει, ανεξαρτήτως συγκυρίας, όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την ασφάλεια της χώρας και των πολιτών. Και αυτό πράττει.Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας έχει προτάξει τη δημιουργία θόλου άμυνας της χώρας, πολλαπλών επιπέδων και με αντιβαλλιστικές δυνατότητες, με την ανάληψη σχεδόν των καθηκόντων του. Η δημιουργία αυτή, προκειμένου η χώρα να μπορεί να αντιμετωπίσει σύγχρονες μορφές απειλών, αποτελεί μέρος της ολιστικής προσέγγισης με την επωνυμία ”Ασπίδα του Αχιλλέα”, η οποία ήδη υλοποιείται στο πλαίσιο της ”Ατζέντας 2030″, μετά την έγκριση της Νέας Δομής Δυνάμεων και του 12ετούς Εξοπλιστικού Προγράμματος από τη Βουλή και το ΚΥΣΕΑ. Οι μετακινήσεις συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων βρίσκονται προφανώς εκτός του πλαισίου της δημόσιας συζήτησης» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.