Για την απόφαση του να ξεκινήσει τη διαδικασία για την αναθεώρηση του άρθρου 103, δηλαδή να προχωρήσει η κυβέρνηση στην άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο, ενημέρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κώστα Τασούλα.
Όπως είπε, αυτή η τομή θα αποτελέσει θεσμική κατοχύρωση της έννοιας της αξιολόγησης ενώ «είναι δείγμα ωρίμανσης του πως αντιλαμβανόμαστε τα δικαιώματα και τις ευθύνες της δημόσιας διοίκησης η οποία πρέπει να τίθεται πάντα στην υπηρεσία των πολιτών».
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι μέσα από την αξιολόγηση να επιβραβεύονται οι παραγωγικοί υπάλληλοι και όσοι επί μακρόν αποδεικνύονται ακατάλληλοι, να μπορούν να απομακρύνονται χωρίς να υπάρχει συνταγματικό κώλυμμα.
Στη Συνταγματική Αναθεώρηση, την κορυφαία, όπως είπε ο πρωθυπουργός, κοινοβουλευτική διαδικασία, απαιτούνται ευρύτερες συναινέσεις ενώ στόχος δεν είναι μόνο η αναθερώση του άρθρου 103 αλλά και άρθρου 86 που είναι περί ευθύνης υπουργών, το άρθρο 16 για την Παιδεία, η τροποποίηση του άρθρου 24 που θα κατοχυρώνει ζητήματα χωροταξίας χωρίς να γίνονται εκπτώσεις στην προστασία του περιβάλλοντος.
«Είναι σημαντικό να αναπτύσσεται ένας δημόσιος διάλογος κα να τοποθετηθούν τα κόμματα», σημείωσε ο πρωθυπουργός για την έναρξη της διαδικασίας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, η οποία όπως εξήγησε, πάντα «είναι ευκαιρία για συζήτηση με στόχο να χτίζονται γέφυρες και όχι να προκαλούνται ρήγματα».
Τέλος ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας.
Ο Κώστας Τασούλας σχολιάζοντας τα όσα είπε ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση δεν πρέπει να θεωρηθεί από τους πολίτες ως μία επιστημονική άσκηση αλλά σαν μία απόπειρα βελτίωσης της ζωής τους.

Χατζηδάκης για άρση μονιμότητας στο Δημόσιο: Το θέμα τέθηκε από την κοινωνία
Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωνε τον Κώστα Τασούλα για την πρόθεση του να προχωρήσει η άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο, για το ίδιο θέμα μιλούσε στην ΕΡΤ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, εξηγώντας ότι «το ευρύτερο ζήτημα της αποτελεσματικότερης λειτουργίας του Δημοσίου τέθηκε από την κοινωνία».
Το βάρος σε αξιοκρατία, αξιολόγηση, λογοδοσία
«Κανείς δεν θέλει να λειτουργεί τιμωρητικά απέναντι στους δημόσιους υπαλλήλους», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τονίζοντας όμως τρεις άξονες στους οποίους θα επιμείνει η κυβέρνηση: Αξιοκρατία, αξιολόγηση, λογοδοσία.
Ο κ. Χατζηδάκης συνέδεσε ευθέως το ζήτημα της αξιολόγησης με αυτό της άρσης μονιμότητας, σημειώνοντας ότι «μέσα στο θέμα της αξιολόγησης ένα επιμέρους κεφάλαιο είναι αυτό της μονιμότητας».
Ήδη, όπως είπε, γίνονται κινήσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας του κράτους σε συγκεκριμένους τομείς και συγκεκριμένα στην ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών τις οποίες πλέον θα κρίνουν οι ίδιοι οι πολίτες μέσω ερωτηματολογίου, οι ασθενείς θα έχουν τη δυνατότητα να αξιολογούν τις υπηρεσίες υγείας ενώ ανακοίνωσε ότι θα πάει πιο βαθιά η αξιολόγηση στον χώρο της Παιδείας.
Παράλληλα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έθεσε το δίλημμα αν θα γίνουν κινήσεις για την εξυπηρέτηση εκατομμυρίων πολιτών ή αν θα παραμείνουμε ως χώρα σε μία ακινησία για συντεχνιακούς λόγους. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη έχει καταγραφεί ένα πολύ μεγάλο ποσοστό δημοσίων υπαλλήλων που τάσσονται υπέρ της αξιολόγησης ενώ εκτίμησε ότι αντιδρούν φωνές από την ακροδεξιά και από τη λαϊκίστικη αριστερά.
Επίσης δεν έκρυψε ότι ως πιθανότερος «σύμμαχος» για την αναθεώρηση του επίμαχου άρθρου βλέπει το ΠΑΣΟΚ, καθώς για τη Συνταγματική Αναθεώρηση απαιτούνται ευρύτερες συναινέσεις προκειμένου να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες 180 ψήφοι βουλευτών.
«Το ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να έχει έναν πιο υπεύθυνο και δημιουργικό ρόλο. Και δεν τον έχει», είπε χαρακτηριστικά ο Κωστής Χατζηδάκης.