Πρόταση συγκρότησης Προκαταρκτικής Επιτροπής «για το γαλάζιο σκάνδαλο διαφθοράς του ΟΠΕΚΕΠΕ» προανήγγειλαν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της Νέας Αριστεράς.
Αμεσα αναμένεται και η πρόταση του ΠΑΣΟΚ επίσης για προανακριτική.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στην πρόταση η οποία αναμένεται να κατατεθεί σήμερα και θα υπογράφεται από 37 βουλευτές, «οι Μάκης Βορίδης και Λευτέρης Αυγενάκης πρέπει να ελεγχθούν για τα αδικήματα της συνέργειας και της ηθικής αυτουργίας σε κακουργηματική απιστία. Και η Νέα Δημοκρατία και ο κύριος Μητσοτάκης να απολογηθούν για το σκάνδαλο διασπάθισης των χρημάτων του ελληνικού λαού μέσω των παράνομων αγροτικών ενισχύσεων. Ήρθε η ώρα, να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια για το γαλάζιο παρακράτος, που έστησε ο κ. Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του».
Σε σχετική ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς με τίτλο «Να πέσει φως στη σκοτεινή πυραμίδα της διαφθοράς», σημειώνεται ότι η κοινή πρόταση «βασίζεται στα συγκλονιστικά ευρήματα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για την περίοδο 2019-2024».
Στο σκεπτικό της πρότασης, όπως καταγράφεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, περιλαμβάνονται τα εξής:
– Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι μόνο ένα οικονομικό σκάνδαλο διαφθοράς, αλλά μια δυσώδης υπόθεση διαπλοκής μετά το 2019 υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών της ΝΔ και «γαλάζιων» παραγόντων, με στόχο την απόδοση παράνομων αγροτικών (κτηνοτροφικών) ενισχύσεων, με κατάχρηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που έλειψαν από την ύπαιθρο, από τις αγρότισσες και τους αγρότες της πατρίδας, από την αγροτική ανάπτυξη και τον αγροτικό εκσυγχρονισμό, προκαλώντας παράλληλα αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος το 2023.
– Το σκάνδαλο διαπερνά όλη την κυβέρνηση και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, καθώς φέρεται να εμπλέκονται από τον πρωθυπουργό μέχρι υπουργοί, γενικοί γραμματείς και μέλη του κόμματος. Οι συνομιλίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και περιέχονται στην υπάρχουσα δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής παραπέμπουν σε διαδικασίες που εφαρμόζονται στους κόλπους εγκληματικών οργανώσεων.Οι διάλογοι Σταμενίτη, Μπουκώρου, Κέλλα, Χατζηβασιλείου, η αναφορά πολλών άλλων κυβερνητικών στελεχών και οι διάλογοι αυτού του παρακρατικού μηχανισμού αποδεικνύουν ότι δεν εργάστηκαν για τη λύση προβλημάτων της κοινωνίας αλλά για να επανεκλεγούν και να εξασφαλίσουν τη δική τους πολιτική επιβίωση, καθώς και του κου Μητσοτάκη.
– Η Νέα Δημοκρατία και ο κος Μητσοτάκης έχουν μία ιδιοκτησιακή αντίληψη του κράτους και από αυτήν την αντίληψη δεν μπορούσε να εξαιρεθεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ που διαχειρίζεται αγροτικές ενισχύσεις τριών δισεκατομμυρίων τον χρόνο. Από τον κο Βορίδη, πρώτο υπουργό ΑΑΤ το 2019, ξεκίνησε το σχέδιο διασπάθισης ευρωπαϊκών κονδυλίων και συνεχίστηκε καθ′ όλη την εξαετία. Από την άλλη, ο κ. Αυγενάκης, με θράσος και οίηση καυχιόταν και διαφήμισε την παραβίαση της νομοθεσίας και την αποδέσμευση των δεσμευμένων ΑΦΜ ενώ ήξερε ότι γινόταν έλεγχος.
– Το επικοινωνιακό αφήγημα της κυβέρνησης για τις διαχρονικές παθογένειες του ελληνικού κράτους δεν μπορεί να κρύψει τις ευθύνες της ΝΔ για αυτό το οικονομικό σκάνδαλο διαφθοράς. Η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και του ίδιου του πρωθυπουργού είναι αδιαμφισβήτητη, όπως αδιαμφισβήτητο είναι και το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας απονομιμοποιημένος πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του αναξιόπιστη. Γι′ αυτό και είναι πιο αναγκαία από ποτέ η παραίτηση της κυβέρνησης και η διενέργεια εθνικών εκλογών.
– Απαιτείται να αποκαλυφθούν οι πραγματικοί υπαίτιοι, είτε αυτοί είναι μη πολιτικά πρόσωπα, για τα οποία αρμόδια να επιληφθεί είναι η Δικαιοσύνη, με την άσκηση ποινικών διώξεων, είτε πολιτικά πρόσωπα, που είναι ή διετέλεσαν μέλη της κυβέρνησης, όπου, για τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών, αρμόδια είναι η Βουλή, μέσω της σύστασης Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης. Παράλληλα, όπως ήδη έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρέπει να αποκαλυφθεί ποιοι έχουν λάβει τις παράνομες ενισχύσεις, οι οποίες και πρέπει να επιστραφούν, και οι πόροι να κατευθυνθούν στους πραγματικούς δικαιούχους και στην ελληνική ύπαιθρο.
Η διαδικασία
Η Βουλή μπαίνει σε ρυθμούς επιτροπών διερεύνησης. Τη Δευτέρα υπήρχε η ανακοίνωση και επίκειται η κατάθεση της πρότασης της κυβέρνησης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.
Μόλις κατατεθεί η συγκεκριμένη πρόταση, αυτή θα ανακοινωθεί από την ολομέλεια του Σώματος στα τυπωθεί και θα διανεμηθεί σε κόμματα και σε βουλευτές, ενώ αμέσως μετά θα οριστεί και η ημέρα στην οποία θα διεξαχθεί η συγκεκριμένη συζήτηση, κατά πάσα πιθανότητα σε ημέρα που υπάρχει κοινοβουλευτικός έλεγχος.
Στην εξεταστική επιτροπή θα υπάρχει ένας κατάλογος ομιλητών ο οποίος θα δοθεί από τα κόμματα και σημειώνεται ότι για να υπερψηφιστεί η πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, αρκεί να μην είναι κάτω από τα 2/5, δηλαδή από 120 βουλευτές.
Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και με 121 ψήφους μπορεί να κερδίσει και να ψηφιστεί η συγκεκριμένη αυτή πρόταση. Σημειώνεται ότι η εξεταστική Επιτροπή είναι η επιτροπή που διερευνά τις πολιτικές ευθύνες.
Από σήμερα πρέπει να περάσουν επτά ημέρες, έτσι ώστε μπορεί κάποιο κόμμα και κάποιοι βουλευτές να προσφύγουν αν έχουν 30 υπογραφές στο Τριμελές Γνωμοδοτικό Συμβούλιο.
Γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει παρέλευση αυτών των επτά ημερών και αμέσως μετά θα γίνει ή θα οριστεί η ημέρα εκείνη στην οποία θα συζητηθεί η πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.
Η ειδοποιός διαφορά είναι μία: Εδώ στην Προανακριτική επιτροπή θα πρέπει για να υπερψηφιστεί η πρόταση αυτή, να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών. Δηλαδή εδώ απαιτούνται 151 ψήφοι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ