Σε υψηλούς τόνους αναμένεται να διεξαχθεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το κράτος δικαίου, στη «σκιά» της περιπέτειας υγείας του Γιώργου Μυλωνάκη. Αυτή η κοινοβουλευτική διαδικασία που έχει ζητήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης έρχεται σε μία περίοδο που η κυβέρνηση έχει βρεθεί σε θέση άμυνας, κυρίως λόγω των σημαντικών εξελίξεων στο θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Οι δικογραφίες της ευρωπαϊκής εισαγγελίας που έφτασαν στη Βουλή πριν από μερικές ημέρες και που εμπλέκουν περίπου 20 πολιτικά πρόσωπα από τη Νέα Δημοκρατία έχουν ανεβάσει το πολιτικό θερμόμετρο ενώ στην πόλωση του πολιτικού σκηνικού συμβάλει και η αναζωπύρωση του θέματος των υποκλοπών.

Advertisement
Advertisement

Όλα τα παραπάνω έχουν εντείνει την πίεση προς την κυβέρνηση ενώ την ίδια στιγμή ακούγονται «γκρίνιες» και από το εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας εξαιτίας των χειρισμών του Μεγάρου Μαξίμου στο θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Χρονικά, τελευταίος «πονοκέφαλος» για το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι η υπόθεση του Μακάριου Λαζαρίδη με την αντιπολίτευση να ζητά την απομάκρυνση του από το κυβερνητικό σχήμα. Μπορεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης να κάλυψαν με δηλώσεις τους τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, όμως αναμένεται η αντιπολίτευση -και ειδικά ο Νίκος Ανδρουλάκης- να επιχειρήσει να «σηκώσει» το θέμα.

Είναι δεδομένο λοιπόν ότι το κυβερνητικό στρατόπεδο θα δεχθεί σφοδρή επίθεση από τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης και το ενδιαφέρον εστιάζεται στα όσα θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.

Ποιες θεσμικές τομές θα αναδείξει ο Πρωθυπουργός – Στόχος η πάταξη του πελατειακού κράτους

Στόχος του Πρωθυπουργού είναι να σταματήσει η τοξική συζήτηση που, σύμφωνα με συνεργάτες του, επιδιώκει να διατηρήσει η αντιπολίτευση.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου σημειώνουν ότι κατά την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τονίσει την ανάγκη συγκεκριμένων θεσμικών τομών που θα έχουν ως στόχο την ανάταξη της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος. «Θεσμική φυγή προς τα μπρος», χαρακτηρίζουν κάποιοι συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη την πρωτοβουλία που θα λάβει για τον εκσυγχρονισμό του κράτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να επισημάνει ότι οι παθογένειες που έρχονται από το παρελθόν οφείλονται σε ένα κράτος που δεν θέλει να προσαρμοστεί στις ανάγκες της εποχής, διατηρώντας παλαιοκομματικά στοιχεία και πελατειακές σχέσεις. Και θα επιμείνει στην ανάγκη αλλαγής αυτής της κατάστασης. Καθοριστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια θα έχει η κατάργηση της διαμεσολάβησης του ανθρώπινου παράγοντα μέσω του ψηφιακού εκσυγχρονισμού του κράτους που περιορίζει την ανθρώπινη επαφή. Παράλληλα θα απαιτηθούν και βαθιές θεσμικές τομές που περιλαμβάνουν και συνταγματικές ρυθμίσεις.

Ήδη έχει ανακοινώσει ότι θα προτείνει το ασυμβίβαστο μεταξύ υπουργού και βουλευτή ενώ αναμένεται να εξεταστεί και η μείωση του αριθμού των βουλευτών. Και μένει να δούμε ποιες άλλες πρωτοβουλίες σχεδιάζει για την αναδιαμόρφωση ενός πολιτικού συστήματος από το οποίο θα εκλείψει το ρουσφέτι.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να αναφερθεί σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σε σκέψεις που έχουν καταθέσει οι βουλευτές της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Αρμόδιες πηγές εξηγούν ότι ο σχεδιασμός του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι μία πρωτοβουλία ουσίας και όχι μία κίνηση τακτικής και προσθέτουν ότι ο Πρωθυπουργός δεν θα παραλείψει να δώσει απαντήσεις και σε όλους τους ισχυρισμούς που διατυπώνει η αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα.