Τα αμερικάνικα τσιμπούσια με πατατάκια και Red Bull δίνουν φτερά στους Τζιχαντιστές

Τα αμερικάνικα τσιμπούσια με πατατάκια και Red Bull δίνουν φτερά στους Τζιχαντιστές
LordSpoda

Τι ποθούν οι Τζιχαντιστές περισσότερο στο διάλειμμα τους από το πολεμικό μέτωπο; Τα Pringles είναι πρώτης γραμμής φαβορί στη ζήτηση, αλλά το Red Bull είναι ό, τι οι «εισαγόμενοι» τζιχαντιστές θέλουν περισσότερο και τους λείπει από την πατρίδα τους.

Χιλιάδες ξένοι μαχητές κατέφυγαν στη Συρία για να δημιουργήσουν ένα ισχυρό ισλαμικό κράτος με νόμους που ανάγονται στο παρελθόν. Όμως οι ίδιοι διατηρούν την προτίμησή τους για τα σνακ και τα σύγχρονα gadgets των Δυτικών χωρών που πλέον απαξιώνουν.

Οι ντόπιοι, όχι μόνο ζουν με τον φόβο των τζιχαντιστών που πραγματοποιούν βάναυσες μαζικές εκτελέσεις και αποκεφαλισμούς για να επιβάλουν την κυριαρχία τους, αλλά προσπαθούν επίσης να βρουν τρόπους για να επιβιώσουν την οικονομική κρίση που προκλήθηκε από τρία χρόνια εμφυλίου πολέμου. Πολλοί λένε ότι η καλύτερη στρατηγική γι αυτό, είναι να ικανοποιήσουν τις προτιμήσεις των πολεμιστών της τζιχάντ.

Πατατάκια, σοκολάτες, ενεργειακά ποτά και μπύρα χωρίς αλκοόλ είναι οι απολαύσεις που επιθυμούν πολλοί ξένοι που αγωνίζονται για το Ισλαμικό Κράτος που ισχυρίζεται να οικοδόμηση ενός χαλιφάτου μιμούμενο τις ημέρες του προφήτη Μωάμεθ.

«Αυτά τα σνακ είτε μας ήταν άγνωστα, είτε αποτελούσαν μία πολυτέλεια που δεν μπορούσαμε να έχουμε. Όταν όμως οι πολεμιστές άρχισαν να μας τα ζητούν, δεν έκανα καμία ερώτηση. Έτρεξα αμέσως στον προμηθευτή μου να κάνω παραγγελία» λέει ο Νάσαμ, ένας μαγαζάτορας που χρησιμοποιεί ψεδώνυμο γιατί φοβάται. « Pringles και Snickers? Τα αγοράζουν με τα κουτιά και τα μοιράζονται στο μέτωπο».

Η οικονομία στις πόλεις που καταλαμβάνουν οι τζιχαντιστές διαμορφώνεται με βάση της θρησκευτικές πεποιθήσεις του Ισλαμικού Κράτους και τα γούστα των ξένων πολεμιστών τις. Τα μαγαζιά που πουλούσαν αλκοόλ είναι πλέον κλειστά, ενώ τα μπακάλικα, τα μαγαζιά με στρατιωτικά ρούχα ή κινητά τηλέφωνα έχουν καλά έσοδα.

«Η οικονομία στις περιοχές που κατέλαβε η Isis βρίσκεται στο μηδέν, με εξαίρεση τα χρήματα που προέρχονται από τους ξένους πολεμιστές» λέει ο Saleh, ιδιοκτήτης καταστήματος ρούχων λιανικής στην πόλη Ragga της Συρίας.

Πολλοί ιδιοκτήτες μαγαζιών δεν είχαν ξανακούσει ποτέ για ενεργειακά ποτά όπως το Red Bull πριν φτάσουν οι «εισαγόμενοι» πολεμιστές. Ούτε είχαν φανταστεί πως θα πουλούσαν ποτέ Snickers και Bounty, σοκολάτες στις οποίες έχουν ιδιαίτερη εκτίμηση οι πολεμιστές που έρχονται από την Ευρώπη και την Αμερική.

Στην Raqqa ένα Red Bull κοστίζει 250 συριακές λίρες ( 1.5$ ) ενώ στην Deir Ezzor τα Pringles κοστίζουν 5.5$, την ώρα που ο μέσος Σύριος ζει με περίπου 3 δολάρια τη μέρα.

πηγή: Financial Times

Δημοφιλή